Ați văzut oameni divorțați din pricina teoremei lui Pitagora? A tabelului lui Mendeleev sau a fracțiilor? Poate a ecuației cu două necunoscute? Nu, nici asta?Dar din cauza banilor ați văzut oameni despărțiți sau certuri monstruoase? Cred ca nu există cuplu care să nu aibă discuții mai mici sau mai mari pornind de la bani. Ei bine, cu toate astea, până la 18 ani copiii primesc între 1200 și 1800 de ore de matematică și zero de educație financiară.
Este o lipsă a societății românești, o alta din cele multe pe care noi, părinții, trebuie să le compensăm. Cumva, așa șchiopi cum suntem și noi în domeniu. Pentru că, altfel, la fel ca în cazul educației sexuale, copiii tot vor primi informații. Important este dacă le vor primi din media, de la colegi sau prieteni sau de la părinții lor.
Eu una recunosc că nu am nici cea mai vagă idee cum să economisesc. La cum să fac datorii sunt maestru emerit, mai ales de când în casa noastră intră un singur venit fix și constant, iar pe celălalt îl bat diverse vânturi, unele mai prietenoase, altele mai puțin.
Mi se pare esențial să îi ofer copilului meu noțiuni elementare de educație financiară
De aceea, mi-am deschis urechile și mintea la prezentarea lui Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară, Selftrust Academy, invitat la evenimentul Social Media for Parents 2017. Intenționez să pun în aplicare ce am aflat. Sper să vă fie de folos și vouă informațiile.
Între 5 și 10 ani, copilul este musai să învețe cum se câștigă banii, cum se cheltuiesc, cum se economisesc și cum se dăruiesc celor mai puțin norocoși.
Cu alte cuvinte, să învețe să îmblânzească leii, în așa fel încât aceștia să meargă unde vrea stăpânul, nu să ajungă într-o zi să îi rupă capul, așa cum pățim mulți dintre noi.
Adrian Asoltanie recomandă împărțirea banilor pe plicuri – 50% merg către economii, 40% către cheltuieli și 10% către donații. Asta în cazul copiilor. La adulți e mai complicat, pentru că numărul plicurilor e mult mai mare. Confirm însă că am făcut la un moment dat treaba asta cu plicurile și situația se echilibrase mult, fără ca veniturile să se modifice. Voi relua practica.
Cum învață să câștige
Copilul trebuie să știe că banii vin și altfel decât din portofelul părinților sau de la bancomat. Adică, trebuie să învețe să își câștige proprii bani.
Cum m-am gândit eu să procedez, pentru că recunosc că am cam neglijat aspectul ăsta. Deh, cum spuneam , lipsă totală de experiență și informații, haos pe linie.
În primul rând, îi vom da o sumă de bani pe lună Anei. Bani îi dăm și acum, dar nu neapărat la modul organizat, X sumă. Ne vom strădui să fim ordonați pe partea asta. Apoi, vom seta împreună niște sarcini pentru care ea ar putea fi plătită. De exemplu, mă ajută pe mine la flori. Dacă o face că așa își dorește pentru a mă ajuta, e ok, nu cred că trebuie să cădem în extrema în care copilul face totul pentru bani, ar fi absurd. Dacă însă o solicit eu în mod special și ea renunță la o activitate a ei ca să mă ajute pe mine, o pot plăti, așa cum aș plăti un om extern să mă ajute. Sigur, cu sume adaptate situației.
Sau stabilim un set de activități pe care le face fiecare membru al familiei prin rotație – spălatul de vase, de exemplu. Luni e rândul meu, marți al lui tati, miercuri al Anei. Dacă joi eu nu am chef să spăl vasele, o pot ruga pe ea să le spele în locul meu și să o plătesc pentru asta. Din nou, dacă să zicem că eu nu mă simt bine și o rog să le spele în locul meu nu o voi plăti.
Mi se pare foarte importantă granița asta între a face o sarcină pentru că ești plătit sau a-ți face datoria în familie și cred că ține și de felul copilului și de cum s-a pus problema până atunci.
Eu am destulă încredere în echilibrul familiei noastre, sper să reușim să gândim lucrurile drept.
Un mod în care ne putem provoca copiii să găsească modalități de a câștiga bani este ca atunci când ne cer un lucru, să nu le răspundem „Nu luăm, că nu avem bani”, ci să îi lăsăm pe ei să găsească o soluție. Uite, avem X sumă, ne mai trebuie atât, cum facem?
Cum învață să cheltuiască rațional
Odată ce începe să câștige bani și să îi gestioneze singur, copilul va deveni mai conștient de valoarea lor și nu va mai fi dispus să îi dea cu atâta ușurință. Adrian ne-a dat exemplul propriu și a povestit cum fetița sa a renunțat aproape imediat la un obiect care la intrarea în magazin i se păruse indispensabil, doar pentru că părintele i-a pus problema inteligent. Ok, luăm asta, dar eu pun jumătate din bani, iar jumătate pui tu. Copilul a făcut rapid o evaluare a timpului și efortului depus pentru banii respectivi și și-a dat seama că nu prea merită.
Atunci când copilul cere ceva, nu luați imediat obiectul respectiv. Trimiteți-l să afle cât costă, provocați-l să vadă dacă găsește mai ieftin, învățați-l cum să evalueze respectivul obiect. Și despre asta este educația financiară. Cum să analizăm cheltuielile și să identificăm dacă ele sunt eficiente.
Cum învață să economisească
Adrian Asoltanie recomandă ca 50% din banii câștigați/primiți de copii să fie economisiți pentru un obiect pe care și-l dorește copilul sau altceva de valoare mare. Poate fi un telefon, o tabără, etc. Prin acest proces de economisire copilul va învăța să aibă răbdare, să fie cumpătat, să facă alegeri, să cunoască valoarea lucrurilor și va învăța că are libertate. Libertate de acțiune, de decizie, de alegere.
Cum învață să dăruiască
10% din ceea ce câștigă/primește copilul va învăța să dăruiască mai departe. Este recomandat să alegeți împreună o cauză – copii orfani, o familie săracă, alte cazuri și să vă organizați să îi ajutați. Veți folosi fondurile strânse de copii, la care puteți adăuga și voi o sumă suplimentară, astfel încât ajutorul să fie mai substanțial. Copiii vor învăța că pot schimba lucrurile cu puterea lor, că pot aduce mici bucurii, că pot face diferența. Vor învăța și lecția recunoștinței și vor crește mai echilibrați.
Probabil că mai sunt multe de spus pe tema educației financiare, dar pașii de mai sus reprezintă un start bun. Pentru că, așa cum a spus Adrian la final, copiii se fac, dar se și cresc cu multă pasiune!
Despre subiect, în stilul ei inconfundabil, a scris și Miruna.
Citește și
Pregătirea pentru adolescență începe la patru ani
Cum să crești un copil inteligent emoțional
5 jocuri care dezvoltă inteligența emoțională a copilului
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Sursa foto – Freepik.com
Și eu cred că educația financiară este extrem de importantă. Chiar mă gândeam cum să abordez subiectul cu fiul-meu. MI-a plăcut mult prezentarea lui Adrian Asoltanie.
Da, din pacate suntem tare deficitari la capitolul asta….