Now Reading
Dragă copilă, mi-aș fi dorit alt început de an școlar pentru tine

Dragă copilă, mi-aș fi dorit alt început de an școlar pentru tine

Dragă copilă,

Mi-aș fi dorit să mergem împreună, cu stomacul ghem de emoții și brațele pline de flori, spre o nouă etapă a vieții tale. Să urmărim cu inima plină, festivitatea de deschidere a anului școlar, o festivitate normală, firească, de care am avut parte doar anul trecut. Să te conduc în clasă și să îmi stăpânesc cu greu tremurul mâinii pe telefonul cu care încerc să surprind stingher momentul unui nou început. Să te privesc cum îți îmbrățișezi diriginta și colegii de care îți era atât de dor. Să te observ, plină de mândrie, cum legi conversații cu noii colegi, în stilul tău natural și dezinvolt. Să te aștept în curte și să negociem câteva minute în plus la locul de joacă, pentru ca mai apoi să mergem acasă, unde să descoperi manualele, să îți pregătești caietele și ghiozdanul pentru a doua zi, prima zi de școală „pe bune”.

Mi-aș fi dorit să prindem în cutia cu amintiri un început de clasa a V-a plin de bucurie neîngrădită

Din păcate, realitatea pe care o trăim de 6 luni încoace a amprentat acest început pentru tine, colegii tăi și toți copiii școlari. Am plecat spre școală fără flori, că cică nu e voie,  agitate să nu uităm măștile, dezinfectantul, repetând regulile și gândindu-ne, fiecare în colțul ei de mașină, cum va fi anul ăsta. Te-am lăsat la poartă și ți-am făcut câteva poze cu zoom, eu pe o parte, tu pe alta a intrării. Te-am urmărit cu același drag cum ți-ai întâmpinat diriginta, chiar și fără să o îmbrățișezi și cum te-ai bucurat când ți-ai revăzut colegii. Știu eu că zâmbeai pe sub mască, iar inima ta râdea. Te-am așteptat la gard, în soare, alături de ceilalți părinți, la fel de neștiutori și gânditori ca mine.

Mi te-am imaginat în clasa nouă, cum ți-ai preluat manualele și rechizitele, cum ai inspectat fiecare colțișor din priviri și cum ai respirat, chiar și prin mască, alt aer decât cel al unei camere în care ai fost singură „la școală”.  Te-am privit cu tristețe cum te uitai la locul de joacă încadrat de banderole alb-roșii și te întrebai, mai mult ca sigur, dacă o să mai aveți voie curând să vă relaxați în pauze acolo.

Ne-am întors acasă să pregătim cărțile și caietele, dar ele vor rămâne pe birou, iar tu vei fi la școală tot din camera ta, pentru că pentru grupa ta e săptămâna de online. Nu o să apuci să îți cunoști toți colegii, o parte îi vei vedea doar pe ecran, cel puțin deocamdată.

Și totuși, a început școala, iar sufletele noastre vibrează ca în fiecare an

Mai ales acum, când așteptarea a fost lungă și incertitudinea nu ne lasă să planificăm nici mâinele. Așa că trăim azi-ul, oricum e el. Cu mască, fără flori, fără îmbrățișări, fără lungit vorba la poartă, fără negocieri la locul de joacă. Cu un flic flac permanent de a asigura condițiile pentru desfășurarea școlii în format hibrid. Cu grija, comună deja, de a fi și părinte și angajat și part-time bonă și profesor și tot ce s-o mai cere în vremurile astea ciudate.

Chiar și așa, astăzi m-am bucurat să îmi văd copila elevă de gimnaziu. Să o văd cum s-a adaptat rapid la reguli și a luat din tot iureșul doar bucuria unui nou început. Să aud cum s-a apropiat de fata cea nouă și a încurajat-o, amintindu-și că anul trecut ea era fata cea nouă. Să o privesc țopăind de fericire, cu ghiozdanul plin de cărți, pe care mi le-a pasat rapid, ca să alerge zglobie, chiar și până la mașină.

Dincolo de orice tristețe, în sufletul meu rămân încrederea și speranța

Încrederea în școala pe care am ales-o și care a dovedit că găsește soluții potrivite în orice criză. Încrederea în copilul meu, în capacitatea ei de adaptare, de deschidere, de empatie. Încrederea în resursele noastre de a face față situației în care ne găsim. Speranța că nicio pandemie nu ne va lua bucuria și emoția din suflet și nicio măsură nu ne va șterge zâmbetele ascunse sub mască.

Să avem un an școlar bun, că unic e deja, de care să ne aducem aminte cu zâmbetul pe buze. Fără mască.

Citește și

Era nevoie de pandemie ca să se miște ceva în învățământul românesc

Anul acesta, toți copiii și părinții merită coroniță

Succesul copilului la școală depinde de implicarea părintelui

Dragă părinte de copil școlar

Nu-l lăsa când începe școala! Atunci are mai mare nevoie de tine!

Dacă vă plac articolele mele, vă invit să dați like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu noutățile.

Sursa foto – Freepik.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top