La începutul acestei luni am avut bucuria să moderez un eveniment dedicat viitorilor părinți. Alături de mine a fost celebrul Doctor MIT, doctorul care dă de pământ cu prejudecățile în fiecare vineri la TV. A fost un dialog relaxat, în care am intenționat să „liniștim” viitorii părinți. Bogdan Ivănescu, alias Doctor MIT în calitate de medic, eu în calitate de blogger de parenting și mamă cu ceva experiență la activ și care a trecut prin toate fricile, miturile și basmele despre sarcină, naștere și creșterea copiilor. Pe „baricada” specialiștilor medicali s-au aflat și Doctor Emel Nuraltay, medic primar obstetrică ginecologie și Vania Limban, moașă independentă.
Subiectele abordate au fost recoltarea de celule stem, pregătirea pentru naștere și tipul de naștere ales, îngrijirea nou-născutului și vaccinarea – există vreo relație directă între vaccinare și autism?
Care au fost cele mai importante mesaje pentru viitorii părinți?
Mesajul pe care eu am încercat să îl transmit în toate intervențiile mele a fost că orice ar alege pentru copilul lor, dacă o fac în cunoștință de cauză și cu avizul unui medic în care au încredere, atunci este decizia corectă.
La fel de important este ca această decizie să îi facă să se simtă confortabil
Este absolut în regulă să naști natural, dar dacă acest lucru nu este posibil, nașterea prin cezariană nu te va face mai puțin mamă. Nici lipsa alăptatului. Nici dacă nu îți porți copilul la piept toată ziua. O mamă odihnită – atât cât se poate și împăcată cu deciziile ei,chiar dacă nu sunt în trend, va fi o mamă care va putea să răspundă nevoilor copilului mult mai bine.
Recunosc că prezentarea despre celule stem a făcut foarte multă lumină în mintea mea.
Transplantul de celule stem este, în realitate, transplant de măduvă
Transplantul de măduvă, cu o vechime de peste 50 de ani este de fapt transplant de celule stem adulte. Spre deosebire de celulele stem adulte, celulele stem recoltate la naștere se pot transplanta, chiar dacă nu sunt 100% compatibile. Un donator compatibil este 1 la 400.000, deci este aproape imposibil să îl găsim, dacă avem nevoie de el. Celulele stem recoltate la naștere sunt mai maleabile. Cu ajutorul lor se pot trata peste 80 de boli cu potențial mortal. Transplantul de celule stem recoltate la naștere s-a realizat abia începând cu 1988, din cauza mai multor factori, printre care și faptul că nu se cunoștea exact procedura de recoltare și nu e găsiseră soluții de stocare pe termen lung.
Motivul pentru care nu se face transplant de celule stem în România nu are legătură cu celulele în sine, ci cu pregătirea sistemului medical românesc. Transplantul presupune distrugerea totală a sistemului imunitar, ceea ce, la riscurile de infecții bacteriene din spitalele românești echivalează cu o nebunie.
Mai multe lucruri despre recoltarea de celule stem se vor discuta și la Baby Expo, în cadrul evenimentului Recoltarea de celule Stem, modă sau necesitate? organizat de către Stem Sure.
Cel mai simpatic lucru pe care l-am aflat la workshop este, țineți-vă bine, că mitul care spune că atunci când mama are arsuri în sarcină, părul bebelușului crește, NU este un mit
Incredibil, nu? Explicația științifică este că acele arsuri sunt date de secretarea hormonului care duce la pregătirea bazinului pentru naștere, adică relaxarea sfincterelor, inclusiv a pilorului. Același hormon este responsabil și de creșterea unghiilor și părului. Cu cât arsurile sunt mai puternice, cu atât bebe va avea părul mai bogat. Pam-pam 🙂
Despre nașterea naturală versus cezariană sigur că s-a întărit ceea ce teoretic spune toată lumea, dar mai puțini aplică. Decizia modului în care se naște ar trebui să fie a medicului specialist , de aceea este bine ca viitoarea mămică să aleagă un medic în care are încredere și să îi urmeze sfaturile.
Moașa Vania Limban a vorbit despre îngrijirea bebelușului în primele luni de viață. Am fost tare încântată să aflu că unul din lucrurile bune pe care le-am făcut cât era Ana bebe a fost masajul.
Masajul are efecte miraculoase asupra bebelușului
Îl ajută să se liniștească, stimulează întărirea musculaturii și susține creșterea armonioasă. Am găsit un exemplu de masaj făcut de Vania, pe care îl pot reproduce cu ușurință părinții.
Există vreo legătură reală într autism și vaccinare?
Povestea conform căreia vaccinul contra rujeolei, oreionului și rubeolei ar declanșa autismul a pornit în 1998, când, un gastroenterolog britanic a publicat un studiu în prestigioasa publicație The Lancet. Studiul, realizat în condiții cel puțin ciudate și pe un eșantion nereprezentativ „demonstra” că vaccinul ROR duce la autism. Alternativa oferită de medicul care a realizat studiul era ca vaccinul să fie înlocuit cu un stimulent imunitar, produ, surpriză, chiar de compania sa.
Ulterior, s-a dovedit că datele din studiu erau false, ziarul a emis dezmințiri, iar medicului i s-a ridicat licența de practică. Cu toate acestea, răul a fost făcut, iar efectele se văd și acum, la 20 de ani distanță.
Faptul că în prezent există mai multe cazuri de autism decât înainte nu are nicio legătură cu vaccinul, ci doar cu faptul că mijloacele medicale au evoluat și se pot face diagnosticări mai precise.
M-am bucurat să văd că părinții din sală au o atitudine echilibrată cu privire la toate subiectele discutate. Era clar că se informează, întreabă medicii și se pregătesc asumat pentru venirea pe lume a copilașului. Mi-ar plăcea tare mult să își păstreze liniștea și echilibrul și după naștere.
Eu pot să spun că m-am simțit minunat în mijlocul viitorilor părinți și abia aștept să mai repet experiența de moderare a unui astfel de eveniment.
Citește și
Cele mai răspândite mituri despre sarcină
Primul sfat pentru proaspetele mame
Știi că ești mamă româncă dacă…
Mami, tati, mai respirați un pic!
Ce am învățat de când sunt mamă
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.
Am citit multe articole însă preferate au fost ” Învățământul în lume” și „Părinte de copil artist”