E târziu, hai, ne grăbim, nu e timp, fuga, repede, haaaaaai odatăăăăăă! Rostesc cuvintele astea cel mai des într-o zi. De multe ori mă simt precum Grinch care a furat Crăciunul, doar că eu fur ceva și mai important. Îi fur din copilărie fetei mele. Îi fur șansa la clipe tihnite, la momente de nefăcut nimic, șansa de a petrece timp cu mine, cu tatăl ei sau cu amândoi. Timp în care să râdem cu poftă, să ne tăvălim pe covor sau să facem împreună ceva de drag. Fără ceas, fără limită, fără presiunea că vine peste noi ora de pian ora de engleză, ora de masă sau aia de culcare. Că nu a terminat temele sau i-a rămas nu știu ce proiect restant. Uneori, când alergăm de colo colo precum o găină fără cap, vorba bunicii, mă gândesc dacă goana asta are un sens și o finalitate sau dacă ne lăsăm prinși în ea doar pentru că toată lumea face așa și ne temem să spargem rândurile. Încă nu știu, n-am răspuns și nici curaj să sparg eu gheața.
Mai am însă puterea să fur clipe pentru noi
Să iau înapoi ceea ce hoțul de timp crede că i-am dat pentru totdeauna. Bucuria, tihna, momente de drag cu copilul meu. Ține doar de mine, de tine, de noi să spunem stop! Să realizăm când ne-a prins prea tare tăvălugul și să avem puterea să ieșim de acolo. Să ne luăm înapoi clipele de viață, să le trăim la maximum și să ne tragem din ele puterea să mergem mai departe.
Ce poți să faci când hoțul de timp vă dă târcoale? Ia-ți momente de drag cu copilul tău
Chiulește. Ia-l cu o oră mai devreme de la școală, nu îl duce într-o zi la engleză sau la înot și ieșiți în oraș doar voi doi sau în formula completă de familie. N-o să se facă gaură în cer dacă pierde o oră, indiferent de la ce. Câștigați împreună o oră de drag.
Uită de treaba din casă. Dă chiuveta plină de vase pe un joc pe covor, coșul de rufe de întins pe o baba oarba încinsă ad-hoc în sufragerie, muntele de haine de călcat pe o bătaie cu perne pe cinste. Da, dar cine face treaba în locul meu? Nimeni, dar nici cu copilul nu se joacă nimeni în locul tău. Hai măcar o dată pe săptămână să îi alegem pe ei. Ce zici, te bagi la provocare?
Aruncă regulile la coș
O seară la televizor în timpul săptămânii, când regula spune că nu ne uităm la televizor. Cartofi prăjiți la cină. Dormit în sufragerie pe jos, într-un cort improvizat. Mâncat floricele în pat. Alergat prin casă fără grija vecinilor (poate ar fi bine să îi anunțați înainte :-)). Orice înseamnă reguli încălcate îi va da copilului sentimentul de putere și siguranța că, atunci când obosim și simțim nevoia, putem schimba orice ne dorim.
Dă-i întâlnire. Pregătește o masă doar pentru voi, o cină romantică, cu felurile voastre preferate de mâncare. Decorează frumos, poate fi chiar o petrecere tematică, cu personajele preferate ale copilul tău. De ce să aștepți o ocazie specială și să n-o creezi într-o zi obișnuită?
Faceți “chestii de oameni mari”
Ți-ai invitat vreodată copilul la o cafea? Nu, nu la o cafea tu și o ciocolată caldă el, ci la o cafea. Wooow, cât de tare ar fi pentru el? Să poată să bea cafea cot la cot cu tine! Ana mereu tânjește la cana mea de cafea și când ieșim în oraș și îmi iau capuccino, își bag boticul măcar în frișcă. Așa că, a fost tare fericită atunci când am primit invitația de a participa la un workshop de gătit, iar acolo ne așteptau pahare cu băutură Inka, o băutură solubilă, care seamănă foarte tare cu o cafea delicioasă, doar că nu e cafea. V-ați prins?
Mami, cât de tare e chestia asta! E exact cum bei tu, doar că pot să beau și eu! I-am povestit că Inka este o băutură de când eram eu mică și că are chiar același gust pe care îl avea atunci. Că și pentru mine era o bucurie să pot bea cafea cot la cot cu mama și mă bucur tare mult că îi pot oferi și ei experiența asta. Inka este un substituent al cafelei, realizat din ingrediente 100% naturale și păstrează aceeași rețetă dezvoltată de cercetătorii polonezi înca din anul 1971. Pentru că este realizată pe bază de cereale și nu conține cofeină, poate fi consumată chiar și de către copiii peste 3 ani și este potrivită în orice moment al zilei. Pe mine m-a încântat foarte tare varianta cu aromă de caramel și mă bucur că o pot savura chiar și după-amiaza, fără să mă tem că am băut prea multă cafea sau că nu o să mai pot dormi.
Aveți experiențe împreună
Pentru noi, invitația de la Inka a fost prilejul să petrecem o dimineață împreună, ca fetele. Și nu oricum, ci făcând prăjituri. Ana adoră să facă prăjituri, dar acasă nu avem niciodată timp, așa că evenimentul a picat mănușă. Am avut câteva ore doar pentru noi. Am pregătit cu ajutorul priceputei PrăjiturEla, două rețete delicioase – brioșe umede cu banane și cheescake la pahar. În fiecare dintre ele, am strecurat și o linguriță de Inka, care este potrivită și pentru prăjituri, nu doar ca băutură solubilă.
Ana a fost sută la sută implicată în proces, întâi m-a certat că stau pe telefon și nu o ajut, apoi m-a certat că mă bag și o încurc, dar în final am râs mult, ne-am distrat și am plecat acasă cu amintirea unei experiențe frumoase și cu prăjituri pentru tati, care făcea curat acasă, cumințel.
Nu uitați, depinde numai de noi să ne luăm clipele înapoi de la hoțul de timp! Să oprim vârtejul vieții și să ne bucurăm de momente de drag alături de copiii noștri.
Ca să vă dau un punct de plecare, vă las aici cele două rețete pregătite de noi la întâlnirea cu ricina. Sunt gata foarte repede și sunt delicioase
Abia aștept să îmi spuneți cum v-a ieșit
Brioșe umede cu banane și ciocolată
Ingrediente:
1 ou, 130 ml apă călduță, 50 ml lapte călduț, 60 ml ulei de cocos topit, 2 banane, 100 gr miere, 1 plic vanilie Bourbon
150 gr făină, 150 gr cacao, 30 gr Inka, 1 linguriță praf de copt, 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu, 1/2 linguriță sare
Mod de preparare
Pasăm bananele cu o furculiță, amestecăm toate ingredientele, le punem în forme și le coacem timp de 35-40 de minute la 180 grade.
Cheescake rece la pahar
Ingrediente:
4 biscuiți digestivi, 1 cun de unt topit, 100 gr cremă de brânză, 3 linguri (30 ml) smântână pentru frișcă, 1-2 linguri miere, 1 lingură Inka, 1/2 kaki, zmeură sau alte fructe proaspete.
Mod de preparare
Pasăm biscuiții într-o pungă, îi mărunțim bine cu sucitorul, apoi îi amestecăm cu untul. Amestecăm crema de brânză cu mierea și smântâna lichidă,apoi adăugăm Inka și mai amestecăm puțin. Punem în borcan biscuiții, adăugăm apoi crema de brânză și Inka. Decorăm cu feliuțe de kaki și alte fructe proaspete.
Voi ce momente de drag petreceți alături de copiii voștri?
Citește și
15 activități de făcut în familie iarna, în preajma Sărbătorilor
Ce facem cu copiii în casă? Activități pentru copii mici și mari
Pentru cine „face” copilul tău?
Tu ce-i spui cel mai des copilului tău?
Să nu te îndoiești niciodată de copilul tău!
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.
Ce tare! Nu stiam ca Inka e potrivita pt copii. Thx. Cat despre goana asta nebuna si timpul setat pe „alarma”, nu o iau chiar asa…pentru ca noi ne lyam singuri timp pt noi…o mai iau de la scoala inainte de afterschool sau de la ultima ora, facem chestii acasa sau in oras, ce vrea ea…deci da, suntem pe timpul cu ore, dar si fara ore :)) Insa a durat ceva pana sa inteleg eu asta. Imbratisari!
Da da, e ok si pentru copii. si merge bine in dulciuri, ca tot esti tu maestra bucatelor ;-). Uff, da, eu inca ma lupt cu timpul asta si simt ca el castiga de prea multe ori