Now Reading
Discuția de 5 minute. Săptămâna 9. Despre compasiune și dăruire

Discuția de 5 minute. Săptămâna 9. Despre compasiune și dăruire

compasiune și dăruire

#Discuția de 5 minute este un instrument prin care îmi propun să încurajez comunicarea dintre părinți și copii. La fiecare final de săptămână intenționez să vă propun câte un subiect de discuție, pentru fiecare zi a săptămânii viitoare. Desigur, fiecare va adapta discuția la specificul copilului său. Eu fac doar niște sugestii, depinde de voi cum le folosiți. 

#Discuția de 5 minute. Săptămâna 9. Despre compasiune și dăruire

Trăim într-o lume tot mai haotică, în care fiecare aleargă pentru propriul scop și nimeni nu prea mai are timp și resurse să se gândească la cel de lângă el. Deseori, prinși în vâltoarea rutinei de zi cu zi suntem tentați să ne concentrăm atât de  mult pe noi înșine încât e foarte ușor să uităm de ceilalți. De aceea, e bine să îi învățăm sau să le reamintim copiilor să aibă compasiune și dăruire față de semenii lor, să îi trateze cu empatie și să aibă grijă la anumite acțiuni. Sigur, o singură discuție nu este suficientă, dar poate fi un punct de plecare.

Luni

Știi că sunt oameni și copii mai puțini norocoși, care nu au aproape nimic din ceea ce avem noi și cu toate astea, sunt recunoscători pentru puținul pe care îl au? Ce părere ai despre oamenii fără adăpost sau care nu au bani de mâncare? Cum crezi că ar putea fi ajutați?  O discuție despre persoanele aflate în situații mai dificile sau pur și simplu diferite de ceea ce este pentru ei normalitate poate fi binevenită.  Expuneți mai mult tipuri de situații și vedeți ce păreri are copilul.

Marți

Ți s-a întâmplat vreodată să aibă cineva nevoie de ajutorul tău? L-ai oferit? Cum te-ai simțit? Vorbiți despre a fi de ajutor atunci când cineva are nevoie. Despre a spune o vorbă bună unui coleg  sau a împrumuta un stilou atunci când cineva rămâne fără. Despre a împărți pachetul de mâncare cu un prieten căruia îi este foame și poate l-a uitat acasă. Despre a te gândi să îți oferi ajutorul și ce simți atunci când o faci.

Miercuri

Ai avut vreodată nevoie de ajutorul cuiva – o vorbă bună, un obiect de împrumut, etc și nu l-ai primit? Cum te-ai simțit? Ce ți-ai fi dorit să se întâmple în schimb? Ai învățat ceva din acea experiență? Uneori, propriul exemplu ne poate ajuta să conștientizăm mai bine și să acționăm altfel atunci când suntem puși într-o situație similară.

Joi

Ți-ar plăcea să strângem împreună bani pentru o cauză, pe care o alegem tot împreună și la finalul anului/o dată stabilită să organizăm o acțiune cu banii respectivi? Încurajați copiii ca,în afara banilor pe care îi cheltuiesc sau cei pe care îi economisesc, să aibă și niște bani pe care să îi dăruiască unei cauze. Fie că îi donați pentru ceva sau mergeți împreună la magazin și cumpărați rechizite sau jucării pentru copii mai norocoși, copiii învață lecția dărniciei.

Vineri

Crezi că fiecare din noi poate face lumea un loc mai bun? Cum crezi tu că ai putea face lumea un loc mai bun? Poți să îmi dai câteva exemple de acțiuni? Copiii trebuie să înțeleagă să și prin acțiuni mici putem aduce schimbări. Că putem să nu aruncăm hârtii pe jos, să închidem apa atunci când ne săpunim sau ne spălăm pe dinți, să nu risipim mâncare, etc. Întrebările din această zi pot fi baza pentru o discuție viitoare despre mediu și cum îl putem proteja.

Sper că v-a plăcut subiectul de astăzi! Vă doresc spor la discuții pline de folos cu copiii voștri!

Citește și

Discuția de 5 minute. Săptămâna 8. Despre dorințe și pasiuni

Discuția de 5 minute. Săptămâna 7. Despre competiții și competitivitate

Discuția de 5 minute. Episodul 6. Despre eșecuri și dezamăgiri

Discuția de 5 minute, episodul 5. Despre fure și tristețe

Discuția de 5 minute, episodul 4. Despre relația cu școala

Discuția de 5 minute, episodul 3. Despre relații sociale

Discuția de 5 minute, episodul 2. Reconectare părinte-copil

Discuția de 5 minute, episodul 1. Despre emoții

Vorbiți-le copiilor voștri! E cea mai bună educație!

Cum îți ajuți copilul să își gestioneze emoțiile?

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Sursa foto – Freepik.com

View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top