Now Reading
Discuția de 5 minute. Săptămâna 7. Despre competiții și competitivitate

Discuția de 5 minute. Săptămâna 7. Despre competiții și competitivitate

competitivitate

#Discuția de 5 minute este un instrument prin care îmi propun să încurajez comunicarea dintre părinți și copii. La fiecare final de săptămână intenționez să vă propun câte un subiect de discuție, pentru fiecare zi a săptămânii viitoare. Desigur, fiecare va adapta discuția la specificul copilului său. Eu fac doar niște sugestii, depinde de voi cum le folosiți. 

#Discuția de 5 minute. Săptămâna 7. Despre competiții și competitivitate

Este o perioadă în care la școală s-au dat sau se dau evaluările la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a și tezele, iar la școlile vocaționale se dau examenele și testările de final de an. Competițiile și concursurile de aptitudini sunt în floare și ele.  Ideea este că, sub o formă sau alta, copiii sunt puși în situații de competitivitate. Nu vorbim aici despre cât de benefică este competiția pentru copii, în ce condiții ar trebui competitivitatea încurajată sau nu. În unele cazuri este chestiune de alegere, dar în multe nu. Dacă alegem să nu ne trimitem copiii la concursuri sau competiții extrașcolare, nu îi putem feri de evaluările și examinările obligatorii. Ce putem face este să vorbim cu ei despre asta și să îi ajutăm să își identifice și să își exprime sentimentele în legătură cu asta.

Luni

Cum te simți în legătură cu testul/teza/evaluarea?  sau Cum te-ai simțit când le-ai dat?, dacă acestea s-au dat deja.  Ai fost relaxat(ă) , emoționat(ă), ți-a fost teamă?  Puteți lăsa copilul să numească emoțiile, dacă vă temeți că ați putea să i le induceți voi.  Îi puteți povesti și voi cum era când dădeați voi teste, cu ce sentimente mergeați, ce se petrecea înainte și în timpul testului.

Marți

Te simți confortabil când ești pus în situația asta? Cum ai prefera să fii evaluat altfel? Este bine să îi explicați copilului că astfel de testări se fac doar pentru a verifica ce a învățat și ce mai trebuie să repete. Că nu se întâmplă nimic rău în urma lor, ci doar veți putea vedea unde mai sunt cunoștințe de îmbunătățit.

Miercuri

Ce te face să te simți mai bine atunci când ai emoții/ți-e teamă? Este ceva la care te-ai  putea gândi sau ceva ce ai putea face ca să te relaxezi și să fii încrezător?Puteți exersa împreună tehnici de relaxare și de concentrare. Sunt unele simple, care funcționează și la copii. Câteva tehnici de relaxare găsiți  aici. 

Joi

Cum te-ai simțit după testare, comparativ cu starea de dinainte? Comparând sentimentele și teama de dinainte cu ce a simțit după – i se poate părea că a fost foarte ușor și chiar nu a avut de ce să își facă griji, copilul poate, în timp, că abordeze mai relaxat astfel de provocări. Amintiți-i cu următoarea ocazie de sentimentele anterioare, de felul în care a reacționat și de cum s-a simțit după.

Vineri

Dacă personajul tău preferat ar da testul ăsta, cum crezi că s-ar descurca? Cum ar reacționa? Nu trebuie neapărat să fie personaje de desene animate, dacă copilul e mai mare. Poate fi și un cântăreț sau un actor. E amuzant să vi-l închipuiți într–o ipostază de examen/test și să vă imaginați ce ar face. Astfel mai scade din tensiunea cu care tindem să încărcăm de regulă astfel de evenimente.

Sper să vă fie de folos. Mi-ar plăcea să îmi spuneți cum gestionați voi astfel de situații cu copiii voștri.

Citește și

Discuția de 5 minute. Episodul 6. Despre eșecuri și dezamăgiri

Discuția de 5 minute, episodul 5. Despre furie și tristețe

Discuția de 5 minute, episodul 4. Despre relația cu școala

Discuția de 5 minute, episodul 3. Despre relații sociale

Discuția de 5 minute, episodul 2. Reconectare părinte-copil

Discuția de 5 minute, episodul 1. Despre emoții

Vorbiți-le copiilor voștri! E cea mai bună educație!

Cum îți ajuți copilul să își gestioneze emoțiile?

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Sursa foto – Freepik.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top