#Discuția de 5 minute este un instrument prin care îmi propun să încurajez comunicarea dintre părinți și copii. La fiecare final de săptămână intenționez să vă propun câte un subiect de discuție, pentru fiecare zi a săptămânii. Desigur, fiecare va adapta discuția la specificul copilului său. Eu fac doar niște sugestii, depinde de voi cum le folosiți.
Mare parte din relația cu școala a copilului poate fi discutată și reglată acasă. Prin intermediul unor discuții deschise, vă puteți da seama dacă este ceva în neregulă la școală, dacă copilul s-a integrat în colectiv, dacă întâmpină dificultăți la vreo materie, dacă îi este greu. Sigur, nu veți putea face minuni acasă, mai ales dacă problemele sunt grave, dar simplul fapt că aflați cât de grave poate fi un punct de plecare. Temele de discuție se aplică și copiilor care merg la grădiniță, în grupele mijlocie și mare.
#Discuția de 5 minute. Săptămâna 4 – Relația cu școala
Luni
Tu mergi cu plăcere la școală? Sună direct și poate puțin brutal și riscă un Nu nedorit și la care nu vă așteptați, dar care poate să dezvăluie și el lucruri pe care vreți să le aflați de la copil. Poate este o situație temporară și puteți lucra împreună să o rezolvați. Îi puteți povesti la rândul vostru că sunt zile în care nici voi nu mergeți cu plăcere la serviciu și că este ok dacă se întâmplă asta uneori. Dacă însă este permanent, încercați să aflați care este cauza.
Marți
Ce activitate îți place cel mai mult la școală? Întrebați-l și de momentele de care își aduce aminte cu plăcere, de activitățile făcute, chiar și în trecut și care i-au captat interesul. Așa pot ieși la iveală pasiunile și înclinațiile sale. Îl puteți întreba și ce nu îi place din ceea ce studiază la școală și ce crede că ați putea face ca să devină mai plăcută respectiva materie.
Miercuri
Este ceva ce ai schimba la școală? Sigur că e posibil ca schimbările dorite să fie unele imposibil de realizat, ba chiar absurde, dar simplul fapt că le verbalizează și le dezbateți împreună, îl poate ajuta pe copil să accepte mai ușor ceea ce nu poate schimba. Poate fi și o sursă de idei, pe care să le transmiteți mai departe doamnei învățătoare sau cadrelor didactice. Este posibil să găsiți deschidere și unele din ele chiar să fie puse în practică.
Joi
Ce faci atunci când ai un moment greu la școală? Te gândești la ceva sau la cineva? Vorbești cu cineva? Ceri ajutorul? Prin astfel de întrebări puteți să faceți împreumă cu copilul o strategie pentru momentele în care nu se simte chiar confortabil la școală. La copiii mai mici poate funcționa foarte bine să își imagineze tot felul de lucruri – zâne, personaje de poveste, la alții să facă anumite acțiuni – să respire, să numere în gând, la alții să discute cu cineva despre ce îi frământă.
Vineri
Cum vezi tu școala ideală? Dacă ai fi directorul unei școli ce ai face? E posibil să vă surprindă imaginația copilului. Puteți porni un dialog, în care să spuneți fiecare din voi cum ați vedea școala ideală și ce ați face în ea. La final, puteți chiar să vă jucați, imaginându-vă Școala din bomboane sau ciocolată, Școala în care este tot timpul pauză sau Școala unde toți copiii sunt prieteni. Evident că o să terminați totul cu un râs bun.
Sper să vă inspire și aștept părerile și sugestiile voastre despre ce mai vorbiți cu copiii și cum îi faceți să vă destăinuie lucrurile care îi frământă.
Citește și
Discuția de 5 minute, episodul 3. Despre relații sociale
Discuția de 5 minute, episodul 2. Reconectare părinte-copil
Discuția de 5 minute, episodul 1. Despre emoții
Vorbiți-le copiilor voștri! E cea mai bună educație!
Succesul la școală al copilului depinde de implicarea părintelui
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Sursa foto: Freepik.com