Now Reading
Discuția de 5 minute. Săptămâna 20. Despre intimitate, spaţiul personal și libertate de alegere

Discuția de 5 minute. Săptămâna 20. Despre intimitate, spaţiul personal și libertate de alegere

#Discuția de 5 minute este un instrument prin care îmi propun să încurajez comunicarea dintre părinți și copii. La fiecare final de săptămână, vă propun câte un subiect de discuție, pentru fiecare zi a săptămânii viitoare. Desigur,  fiecare va adapta discuția la specificul copilului său. Eu fac doar niște sugestii, depinde de voi cum le folosiți. 

#Discuția de 5 minute. Săptămâna 20. Despre intimitate, spaţiul personal și libertate de alegere

Încheiem astăzi a doua serie de 10 episoade a serialului „Discuția de 5 minute” cu un subiect profund.Despre intimitate şi spaţiul personal. După acest episod, propunerile de discuții iau o scurtă pauză de inspirație. Voi, însă, nu aveţi de ce să opriţi conversațiile cu copiii voştri, ci din contră, să profitați de zilele libere de vacantă şi să vorbiți cât mai mult şi cu folos.

Când spun intimitate şi spațiul personal, nu mă refer la discuțiile despre sex și nici la cele legate de hărțuire. Am abordat asta în alte articole. Mă refer la a-i clarifica copilului ce înseamnă intimitate şi dreptul la intimitate, cum să îşi traseze spațiul personal față de cei din jur şi cum să pună limite în relațiile de prietenie.

Luni

Dreptul la a avea „secrete”. Nu vorbim aici de a ascunde lucruri de părinți, ci la a avea lucruri pe care să nu dorească să le împărtășească cu nimeni şi să fie în regulă. Am pornit de la ideea asta atunci când Ana mi-a spus că o să îmi citească ce a scris în jurnalul ei, că nu vrea să aibă secrete faţă de mine. I-am spus că e în regulă să aibă mici secrete pe care să nu le împărtășească nici chiar cu noi. Până la urmă mi-a citit, dar sper că a înțeles ideea. Sigur, asta se aplică atunci când copiii mai cresc și când relația dintre voi este solidă și el poate face anumite diferențe. Cel mai important mi se pare să știe că este ok să nu le arate sau să le spună colegelor chiar tot și că nu este motiv de supărare.

Marţi

Dreptul la spațiul personal. Vorbiți cu copilul și explicați-i ce înseamnă spațiul personal și spuneți-i că nimeni nu are dreptul de a-i încălca acel spațiu. Nici colegii de școală, nici prietenii foarte buni. Dacă în anumite momente, simte nevoia să stea singur, să nu vorbească cu cineva, să nu participe la un joc are tot dreptul să o facă. La fel cum acasă are același drept, de a-și dori câteva minute singur sau pentru el și voi trebuie să i le acordați. Dați-i exemple personale, cum simțiți câteodată nevoia să stați fără să faceți nimic sau făcând ceva ce vă place și că ar trebui ca toți ceilalți să respecte asta.

Miercuri

Dreptul la propriile alegeri. Fiecare este liber să aleagă cu cine este prieten, ce face în cadrul unei relații de prietenie, atâta timp cât nu rănește pe nimeni și când să oprească o relație de  prietenie. Și în alte relații, nu neapărat cele de prietenie, este foarte important să știe că nimeni nu are dreptul să îi impună nimic și dacă acest lucru se întâmplă și nu știe cum să gestioneze situația,  să vină să vă spună și să discutați.

Joi

Ce înțelegi tu prin intimitate? La ce crezi că se referă? Clarificați întâi cu copilul ce înțelege el prin noțiunea de intimitate și apoi spuneți-i ce credeți că ar trebui să afle pe acest subiect. Explicați-i că sunt anumite acțiuni pe care fiecare om le face singur – atunci când merge la baie, de exemplu și acolo are dreptul la intimitate. Mai spuneți-i i că sunt anumite gesturi care nu se fac, că există părți ale corpului pe care nu le atingem în joacă cu copiii și nu permitem nimănui să le atingă.  Pentru copiii mai mici, puteți realiza jocuri de rol cu păpușile sau plușurile

Vineri

Tu te simți bine în pielea ta? Vorbiți cu copilul despre ce înseamnă a te simți bine în pielea ta, a te iubi așa cum ești, despre faptul că ar trebui să își cunoască valoarea și să conteze mai mult ceea ce știe despre sine decât ce îi spun ceilalți. Sigur, asta este o discuție în sine și este de lungă durată, dar întotdeauna există un început.

Credit foto –  Event Portrait

Machiaj şi styling – Cristina Calancea 

Citeşte şi

Discuţia de 5 minute. Săptămâna 19. Despre sărbători şi semnificaţia lor

Discuția de 5 minute. Săptămâna 18. Despre citit

Discuția de 5 minute. Săptămâna 17. Despre plictiseală. La ce ne ajută și cu ce o înlocuim

Discuția de 5 minute. Săptămâna 16. Despre valori și ce e important în viață

Discuția de 5 minute. Săptămâna 15. Despre bullying și agresivitate

Discuția de 5 minute. Săptămâna 14. Despre corectitudine și nu e drept

Discuția de 5 minute. Săptămâna 13. Reguli de bună purtare

Discuția de 5 minute. Săptămâna 12. Despre pericole și cum ne ferim de ele

Discuția de 5 minute. Săptămâna 11. Despre cum e să fii adult

Discuția de 5 minte, săptămâna 10. Despre iubirea de sine

Discuția de 5 minute. Săptămâna 9. Despre compasiune și dăruire

Discuția de 5 minute. Săptămâna 8. Despre dorințe și pasiuni

Discuția de 5 minute. Săptămâna 7. Despre competiții și competitivitate

Discuția de 5 minute. Episodul 6. Despre eșecuri și dezamăgiri

Discuția de 5 minute, episodul 5. Despre furie și tristețe

Discuția de 5 minute, episodul 4. Despre relația cu școala

Discuția de 5 minute, episodul 3. Despre relații sociale

Discuția de 5 minute, episodul 2. Reconectare părinte-copil

Discuția de 5 minute, episodul 1. Despre emoții

Vorbiți-le copiilor voștri! E cea mai bună educație!

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top