#Discuția de 5 minute este un instrument prin care îmi propun să încurajez comunicarea dintre părinți și copii. La fiecare final de săptămână intenționez să vă propun câte un subiect de discuție, pentru fiecare zi a săptămânii. Desigur, fiecare va adapta discuția la specificul copilului său. Eu fac doar niște sugestii, depinde de voi cum le folosiți.
Am pornit săptămâna trecută și proiectul fost foarte bine primit de părinți, așa că este un motiv bun să merg mai departe, chiar și în zi de sărbătoare.
#Discuția de 5 minute. Săptămâna 2 – Reconectare părinte-copil
Săptămâna următoare este una destul de atipică. Ea vine după o perioadă de vacanță, pentru majoritatea copiilor și după Sărbătorile Pascale, în care au petrecut mai mult timp liberi și în familie, alături de părinți. De aceea m-am gândit că este nevoie de o trecere lină către rutina săptămânală. Vă recomand atenție sporită la copil, dar și la voi înșivă. Nici nouă nu ne e ușor să ne întoarcem la îndatoririle zilnice după o perioadă mai lungă de relaxare.
Luni
Pentru că este a doua zi de Paște și suntem încă acasă alături de copii, vă propun să aflați de la ei ce le place cel mai mult să facă împreună cu voi. Ce îți place cel mai mult să facem? Cum ți-ar plăcea să ne petrecem timpul împreună? Din discuție puteți extrage idei pentru jocuri în familie. Îi puteți întreba și unde le place cel mai mult să își petreacă timp cu voi, dacă în casă sau în afara ei, dacă le place mai mult să îi urmăriți când se joacă sau își doresc să vă implicați activ în jocurile lor. Și, desigur, puteți să puneți în practică ideile lor.
Marți
Astăzi puteți ala de la copiii voștri ce le place cel mai mult la voi. Ce îți place cel mai mult la mine? Puteți începe prin a le spune voi ce apreciați la ei, ce comportamente vă plac, ce trăsături. De exemplu Îmi place foarte mult cum te comporți cu animalele, se vede că le iubești. Ție ce comportament al meu îți place? Puteți atinge diferite subiecte, generale sau specifice, în funcție de ceea ce v-ați dori sa aflați de la copilul vostru și el de la voi.
Miercuri
După ce ați aflat ce le place la voi, e timpul să aflați și partea mai puțin plăcută, și anume, ceea ce nu le place la voi. Ce comportamente nu îți plac la mine? În ce momente nu îți place de mine? Este foarte important să fiți pregătiți să ascultați și să acceptați orice, chiar și ceea ce nu vă place și să nu încercați să vă apărați. Nu o să ajute la nimic să spuneți Vaaai, dar de ce spui asta? Nu e așa, ai înțeles greșit, etc. Probabil o să obțineți tăcerea pe viitor din partea copilului. Puteți, în schimb, să spuneți Îmi pare rău că simți așa, o să mă gândesc la asta sau să dezvoltați, să încercați să aflați ce alte sentimente are copilul față de situația respectivă. Când ai simțit asta? Ce din comportamentul meu te-a făcut să crezi asta?, etc.
Joi
Pentru că vorbim de reconectare, puteți să vă amintiți împreună de momente frumoase. Care e cea mai frumoasă amintire a ta? Care este cea mai frumoasă amintire a ta împreună cu mine/noi? Îi puteți povesti și voi care este cea mai frumoasă amintire a vostră cu el – poate fi momentul nașterii sau un alt moment. Nu vă panicați dacă discuția degenerează și spre amintirile mai puțin plăcute. Înseamnă că se simte în siguranță să vă împărtășească și aceste momente Doar ascultați și fiți acolo pentru el.
Vineri
Fiind ultima zi a săptămânii, urmează o perioadă în care puteți petrece mai mult timp cu copilul, așa că ar fi bine să aflați de la el ce își dorește. Puteți seta o oră în week-end în care să faceți DOAR ceea ce își dorește el. Un fel de timp special, cum îl numesc specialiștii.
Dacă ai avea o oră doar pentru noi, fără telefoane, fără treabă în casă, fără nimeni și nimic care ar putea să ne deranjeze, ce ți-ai dori să facem? Regula este să nu se gândească foarte mult, ci să răspundă ce îi vine atunci, pe loc. Dacă sunt cereri absurde, ce nu pot fi împlinite – de exemplu Aș vrea să zburăm în America și să ne petrecem week-end-ul acolo, în loc să spuneți că dorința asta nu se poate împlini, puteți începe un joc de situații haioase – Hmm, cu ce putem noi ajunge noi în America așa repede? Oare un castravete-rachetă ne ajută? și chiar puteți exemplifica mijlocul de deplasare. Veți crea un joc distractiv, iar copilul probabil va și uita cererea.
Dacă însă sunt cereri rezonabile – chiar și să vă uitați împreună la desene animate o oră – respectați-le și petreceți o oră împreună, în care să faceți exclusiv ceea ce își dorește copilul vostru.
Sper să vă ajute ideile pe care vi le-am dat. Le aștept cu drag și pe ale voastre. Vă doresc să aveți o săptămână ușoară și liniștită!
Citește și
Discuția de 5 minute, episodul 1. Despre emoții
Vorbiți-le copiilor voștri! E cea mai bună educație!
Învățați-i pe copii lucruri pe care roboții nu le pot înlocui
Nu mai creșteți genii, creșteți copii fericiți!
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Sursa foto – Freepik.com