#Discuția de 5 minute este un instrument prin care îmi propun să încurajez comunicarea dintre părinți și copii. La fiecare final de săptămână, vă propun câte un subiect de discuție, pentru fiecare zi a săptămânii viitoare. Desigur, fiecare va adapta discuția la specificul copilului său. Eu fac doar niște sugestii, depinde de voi cum le folosiți.
#Discuția de 5 minute. Săptămâna 18. Despre citit
Cititul le dă bătăi de cap unor părinți și, implicit, copiilor. Părinții au alt subiect de „cicăleală” și copiii de strâmbat din nas. E mai simplu și mai interactiv un joc pe tabletă sau pe telefon, iar cititul poate pierde teren în fața tehnologiei. Vă propun ca săptămâna viitoare să vorbiți cu copiii despre citit, dar într-o manieră interactivă, care mă gândesc că îi poate atrage către citit.
Luni
În prima zi puteți povesti despre citit. Dacă îi place să citească, în ce momente, ce cărți, de ce unele îl atrag și altele nu. Atunci când are chef să citească ce îl motivează,când nu are ce îl împiedică. Pe copiii mai mici puteți să îi întrebați dacă le plac cărțile, puteți citi împreună – ei pot urmări imaginile, dar și textul.
Marți
Dacă îi citiți povești, încercați să inversați rolurile. Știu că îți place să îți citim povești. Dar ție îți place să citești? Uite, astă seară ce ar fi să citim povestea împreună? Eu citesc o pagină, tu o pagină (sau un paragraf). Inversând rolurile, îi dați o responsabilitate. Pentru copilașii care nu citesc încă, pentru că sunt prea mici, puteți să îi rugați să repovestească după imagini. Este un exercițiu foarte bun de imaginație și copilul se va deprinde cu cititul mult mai devreme.
Miercuri
Hai să citim împreună, vrei? Uite, eu citesc din cartea mea, tu din cartea ta. Și vă așezați unul lângă altul în pat pe canapea și aveți o sesiune de citit în paralel. La final, puteți împărtăși impresii, fiecare despre cartea lui. Copiii mici se pot uita pe o carte și vă pot povesti ulterior ce au văzut. Sigur, în cazul lor, sesiunea va fi una mult mai scurtă. Aveți grijă să vă alegeți o carte pe care o puteți povesti copilului :-).
Joi
Leapșa cuvintelor. Alegeți împreună o carte. Unul dintre voi citește un paragraf, iar celălalt continuă povestea (dacă nu știe, inventează), apoi celălalt ia cartea și citește și tot așa. Va fi distractiv mai ales dacă nu știți povestea și va trebui să inventați. Pentru copiii care nu știu să citească vă puteți folosi tot de imagini.
Vineri
Provocarea de weekend. Pentru că în weekend timpul avut la dispoziție este, teoretic, mai mult, îl puteți folosi și pentru citit. Vă puteți seta fiecare cât vreți să citiți din cartea preferată, iar duminică seara să vedeți cine a reușit să ajungă la numărul de pagini propus. Setați o cifră realistă, ca să nu se frustreze nimeni.
Spor la discuții, dar mai ales la citit 🙂
Credit foto copertă – Cristina Jilavu, Event Portrait
Ținută Ana – Family Fashion by Luiza Willems
Citește și
Copilul tău citește? Bravo lui! Al meu cu chiu cu vai
Discuția de 5 minute. Săptămâna 17. Despre plictiseală. La ce ne ajută și cu ce o înlocuim
Discuția de 5 minute. Săptămâna 16. Despre valori și ce e important în viață
Discuția de 5 minute. Săptămâna 15. Despre bullying și agresivitate
Discuția de 5 minute. Săptămâna 14. Despre corectitudine și nu e drept
Discuția de 5 minute. Săptămâna 13. Reguli de bună purtare
Discuția de 5 minute. Săptămâna 12. Despre pericole și cum ne ferim de ele
Discuția de 5 minute. Săptămâna 11. Despre cum e să fii adult
Discuția de 5 minte, săptămâna 10. Despre iubirea de sine
Discuția de 5 minute. Săptămâna 9. Despre compasiune și dăruire
Discuția de 5 minute. Săptămâna 8. Despre dorințe și pasiuni
Discuția de 5 minute. Săptămâna 7. Despre competiții și competitivitate
Discuția de 5 minute. Episodul 6. Despre eșecuri și dezamăgiri
Discuția de 5 minute, episodul 5. Despre furie și tristețe
Discuția de 5 minute, episodul 4. Despre relația cu școala
Discuția de 5 minute, episodul 3. Despre relații sociale
Discuția de 5 minute, episodul 2. Reconectare părinte-copil
Discuția de 5 minute, episodul 1. Despre emoții
Vorbiți-le copiilor voștri! E cea mai bună educație!
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.