Now Reading
Discuția de 5 minute. Săptămâna 17. Despre plictiseală, la ce ne-ajută și cu ce o înlocuim

Discuția de 5 minute. Săptămâna 17. Despre plictiseală, la ce ne-ajută și cu ce o înlocuim

plictiseală

#Discuția de 5 minute este un instrument prin care îmi propun să încurajez comunicarea dintre părinți și copii. La fiecare final de săptămână, vă propun câte un subiect de discuție, pentru fiecare zi a săptămânii viitoare. Desigur,  fiecare va adapta discuția la specificul copilului său. Eu fac doar niște sugestii, depinde de voi cum le folosiți. 

#Discuția de 5 minute. Săptămâna 17. Despre plictiseală, la ce ne-ajută și cu ce o înlocuim

Mă plictisesc, nu știu ce să faaaaac! Sună cunoscut? Despre plictiseală în raport cu copiii noștri se spun multe. Unii cârcotașii spun că generațiile actuale s-au născut direct plictisite și obosite, alții că este vina tehnologiei și că din cauza asta copiii nu mai găsesc nimic atractiv sau că au prea multe și de aceea se plictisesc.  Specialiștii spun că plictiseala este bună și că, din când în când, copiii au nevoie să se plictisească. Care e calea de urmat? Eu vă propun să abordați subiectul ”plictiseală” împreună cu copiii, să vedeți ce înțeleg ei din asta.

Luni

Ce crezi tu că este plictiseala și de ce crezi că apare ea? Mai ții minte când îmi spui că te plictisești? Ce simți atunci? Ce ai vrea să se întâmple și nu se întâmplă? Încercați să aflați cum înțelege copilul vostru noțiunea de plictiseală. Puteți pune întrebările astea și în momentele în care vă spune că se plictisește.

Marți

Care sunt cele mai plictisitoare activități și momente, după părerea ta? Cum ai putea să transformi acele activități, ca ele să devină atractive, antrenante? Câteodată. lucrurile plictisitoare trebuie făcute și ele, dar dacă le dăm o notă distractivă, dacă reușim să găsim partea frumoasă din orice acțiune, s-ar putea să nu mai pară așa plictisitoare.

Miercuri

Ai stat vreodată pur și simplu câteva minute sau zeci de minute fără să faci nimic? Uite, prima dată când simți că te plictisești, eu zic să închizi ochii, să respiri adânc și să vezi ce îți apare în minte. Este foarte posibil să îți vină niște idei grozave. Rugați-l pe copil să noteze toate ideile care îi vin în timpul acestui exercițiu. Va fi uimit și data viitoare s-ar putea să privească plictiseala altfel.

Joi

Fiecare copil are o grămadă de jucării sau jocuri cu care nu se mai joacă și care zac uitate într-un colț, poate chiar nedesfăcute. Provocați-l pe copil să găsească 5 jucării sau jocuri abandonate și să le aibă la îndemână în momentele în care se plictisește.

Vineri

Ce crezi că poți face în momentele de plictiseală? Faceți împreună un Ghid de urgență în caz de plictiseală. Rugați-l pe copil să scrie pe o foaie 5 activități pe care și-ar dori să le facă, pentru care nu are timp și la care ar putea apela în caz de plictiseală.  E posibil să nu funcționeze din prima, dar o dată conștientizate niște acțiuni pe care le-ar putea face, este posibil să înceapă să apeleze la ele la un moment dat.

Citește și

Discuția de 5 minute. Săptămâna 16. Despre valori și ce e important în viață

Discuția de 5 minute. Săptămâna 15. Despre bullying și agresivitate

Discuția de 5 minute. Săptămâna 14. Despre corectitudine și nu e drept

Discuția de 5 minute. Săptămâna 13. Reguli de bună purtare

Discuția de 5 minute. Săptămâna 12. Despre pericole și cum ne ferim de ele

Discuția de 5 minute. Săptămâna 11. Despre cum e să fii adult

Discuția de 5 minte, săptămâna 10. Despre iubirea de sine

Discuția de 5 minute. Săptămâna 9. Despre compasiune și dăruire

Discuția de 5 minute. Săptămâna 8. Despre dorințe și pasiuni

Discuția de 5 minute. Săptămâna 7. Despre competiții și competitivitate

Discuția de 5 minute. Episodul 6. Despre eșecuri și dezamăgiri

Discuția de 5 minute, episodul 5. Despre furie și tristețe

Discuția de 5 minute, episodul 4. Despre relația cu școala

Discuția de 5 minute, episodul 3. Despre relații sociale

Discuția de 5 minute, episodul 2. Reconectare părinte-copil

Discuția de 5 minute, episodul 1. Despre emoții

Vorbiți-le copiilor voștri! E cea mai bună educație!

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top