Now Reading
Discuția de 5 minute. Săptămâna 16. Despre valori și ce e important în viață

Discuția de 5 minute. Săptămâna 16. Despre valori și ce e important în viață

valori

#Discuția de 5 minute este un instrument prin care îmi propun să încurajez comunicarea dintre părinți și copii. La fiecare final de săptămână, vă propun câte un subiect de discuție, pentru fiecare zi a săptămânii viitoare. Desigur,  fiecare va adapta discuția la specificul copilului său. Eu fac doar niște sugestii, depinde de voi cum le folosiți. 

#Discuția de 5 minute. Săptămâna 16. Despre valori și ce e important în viață

Mie câteodată mi se pare că ne creștem copiii complet nepotrivit. Le insuflăm ceea ce noi considerăm a fi valori reale, îi învățăm despre bunătate, compasiune, dăruire, despre cum să rămână încrezători în ei, dar atenți la ceilalți. Apoi, când ies în jungla de zi cu zi, văd că lucrurile stau altfel. Că nu bunul simț, ci lipsa lui câștigă de cele mai multe ori, că „mori” cu dreptatea de gât, că ești călcat în picioare dacă rămâi om, că, ghidându-te după principii și valori nu prea ajungi departe.

Da, uneori și eu cred asta. Dar ceva din mine îmi spune că tot asta este calea. Că atâta timp cât vor mai exista oameni care nu își pierd verticalitatea și nu abandonează principiile în care cred, societatea mai are o șansă să se îndrepte. De aceea, cred că este important ca, pe lângă fapte și comportamentul de zi cu zi, să discutăm cu copiii noștri despre valorile reale, despre bunătate, despre omenie.

Mai ales că ei sunt atât de expuși trendurilor și, de cele mai multe ori, nealinierea la ele, îi poate costa excluderea din grup.

Luni

Ce contează cu adevărat în viață? Ce crezi tu? Că este important ce ai, cu ce te afișezi sau cum ești în interior și modul în care te comporți? E atât de lungă discuția asta, că este absolut necesar să setăm un cadrul. Să vorbim cu copiii despre valori la modul general, despre ce este important și relevant în viață, despre ce ne formează și ne definește ca oameni. Spuneți-i ce credeți voi despre subiect, ce credeți voi că sunt valorile umane și cum ar trebui să se construiască personalitatea unui om.

Marți

Care crezi că sunt cele mai importante calități pe care ar trebui să le aibă un om? Poți să îmi spui trei calități pe care le admiri sau apreciezi tu la o persoană și pe care ți-ai dori și tu să le ai? Dezvoltați pe baza răspunsurilor pe care le dă copilul și spuneți-vă și voi părerea.

Miercuri

Care sunt cele mai importante cinci lucruri și/sau persoane pentru tine și de ce? Încercați să identificați care sunt valorile în care crede copilul vostru și care sunt persoanele cele mai încredere pentru el (în afară de părinții lui).

Joi

Pentru că între copii apar mereu discuții despre fiecare ce are, cu ce se îmbracă, ce telefon afișează, ce branduri deține, etc cred că e important să vorbiți cu copiii despre asta. Despre faptul că este ok să ne placă lucrurile de calitate și chiar scumpe, este minunat dacă ni le permitem, dacă nu este în regulă să catalogăm oamenii după ceea ce dețin sau poartă. Cu siguranță au avut la școală discuții sau experiențe pornind de la acest subiect,așa că aveți material de discuție. Încercați să aflați părerea copilului, cum s-a simțit când a fost judecat după ceea ce deține și ce crede el despre asta.

Vineri

Ce crezi tu că este bunătatea? Cum arată sau ce face un om bun? Vedeți ce vă răspunde copilul și completați și voi cu ceea ce vreți să îi transmiteți. Este bine să punctați aici faptul că nu facem un scop suprem din a fi buni, ci că acest lucru vine firesc. Că nu putem fi buni tot timpul, că oamenii au și momente în care greșesc, scăpări, dar este important cum ne construim sistemul de valori și atitudinea generală.

Valoarea și sistemul de valori, cel puțin în societatea actuală, e ceva cam la fel de demodat ca și politețea :-), dar dacă vom avea grijă să sădim ușor ușor în copiii noștri noțiuni reale și durabile, s-ar putea să mai dăm o șansă societății să își revină.

Citește și

Discuția de 5 minute. Săptămâna 15. Despre bullying și agresivitate

Discuția de 5 minute. Săptămâna 14. Despre corectitudine și nu e drept

Discuția de 5 minute. Săptămâna 13. Reguli de bună purtare

Discuția de 5 minute. Săptămâna 12. Despre pericole și cum ne ferim de ele

Discuția de 5 minute. Săptămâna 11. Despre cum e să fii adult

Discuția de 5 minte, săptămâna 10. Despre iubirea de sine

Discuția de 5 minute. Săptămâna 9. Despre compasiune și dăruire

Discuția de 5 minute. Săptămâna 8. Despre dorințe și pasiuni

Discuția de 5 minute. Săptămâna 7. Despre competiții și competitivitate

Discuția de 5 minute. Episodul 6. Despre eșecuri și dezamăgiri

Discuția de 5 minute, episodul 5. Despre furie și tristețe

Discuția de 5 minute, episodul 4. Despre relația cu școala

Discuția de 5 minute, episodul 3. Despre relații sociale

Discuția de 5 minute, episodul 2. Reconectare părinte-copil

Discuția de 5 minute, episodul 1. Despre emoții

Vorbiți-le copiilor voștri! E cea mai bună educație!

Cum îți ajuți copilul să își gestioneze emoțiile?

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top