Now Reading
Discuția de 5 minute. Săptămâna 15. Despre bullying și agresivitate între copii

Discuția de 5 minute. Săptămâna 15. Despre bullying și agresivitate între copii

agresivitate

#Discuția de 5 minute este un instrument prin care îmi propun să încurajez comunicarea dintre părinți și copii. La fiecare final de săptămână, vă propun câte un subiect de discuție, pentru fiecare zi a săptămânii viitoare. Desigur,  fiecare va adapta discuția la specificul copilului său. Eu fac doar niște sugestii, depinde de voi cum le folosiți. 

#Discuția de 5 minute. Săptămâna 15. Despre bullying și agresivitate între copii

Am stabilit într-un articol anterior că bullying-ul nu este un fenomen izolat și, din păcate, cei mai mulți dintre copiii noștri s-au confruntat cu o formă de bullying sau agresivitate, fie activ, ca victimă sau agresor, fie pasiv, ca susținător al agresorului sau ca simplu spectator. Bullying-ul, ca formă de agresivitate psihică, dar și orice formă de agresivitate fizică nu ar trebui tratate ca „joacă de copii”. Este bine să abordăm subiectul cu copiii noștri și să vedem ce știu ei despre bullying și dacă au asistat, au participat sau au fost victime ale vreunui tip de agresivitate.

Luni

La tine în clasă/la școală este vreun copil cu care ceilalți copii se poartă urât, nu îl bagă în seamă, râd de el?  Este important să identificăm dacă copilul este sau a fost martor al vreunui caz de bullying. În funcție de răspunsurile lui, plusați cu întrebări prin care să vă dați seama dacă este vorba doar de mici șicane și neînțelegeri între copii sau este vorba de bullying, adică de o acțiune repetată, intenționată și îndreptată împotriva aceluiași copil.

Marți

Ți s-a întâmplat vreodată să se poarte un coleg sau mai mulți colegi urât cu tine în mod repetat? Să îți pună porecle, să râdă de tine, să nu vrea să se joace cu tine? Cum te-ai simțit? Încercați să identificați dacă copilul a fost sau este victima unei acțiuni de bullying. Chiar dacă nu este vorba despre bullying, discutați despre momentele în care s-a simțit rănit sau jignit/umilit de un coleg, în care a fost fără apărare. Vorbiți despre potențiale acțiuni pe care ar putea să le facă atunci când se întâmplă ceva ce îl face inconfortabil – să îi spună colegului să oprească acțiunea, să se îndepărteze de el, să ceară ajutorul unui adult dacă este cazul.

Miercuri

Cum te simți atunci când vezi copii care se poartă urât cu colegi de ai lor, atunci când râd de ei, le pun porecle sau îi umilesc? Ce faci în acele momente? Încurajați-l pe copil să vorbească despre sentimentele pe care le are atunci când este martor la scene de agresivitate între colegi de ai lui sau chiar la o acțiune repetată de bullying. Ascultați-l, identificați împreună posibile reacții pe care le-ar putea avea. Vorbiți despre reacțiile lui din trecut – dacă s-a aliat cu agresorul sau dacă a fost doar pasiv, cum s-a simțit și ce crede că ar putea schimba.

Joi

Ce crezi despre copiii care arată sau se poartă altfel decât tine? De cele mai multe ori, victimele bullying-ului sunt copii diferiți – copii de altă etnie, copii supraponderali, copii care învață mai greu, copii cu nevoi speciale, etc. De aceea, este foarte important să discutați cu copilul despre faptul că diversitatea este normală și toți copiii merită să fie tratați frumos și cu respect, indiferent de cum arată, cum învață și alte criterii superficiale.

Vineri

Cum ți-ar plăcea să fie relațiile dintre colegi? Dacă ai avea o baghetă magică, ce ai schimba la relațiile de la tine din clasă? Crezi că ai putea face tu ceva ca să faci lucrurile mai bune? Este important să îi dați copilului încrederea că și el poate schimba lucruri, că prin atitudinea lui poate aduce mici schimbări în reacțiile celor din jur, care pentru unii din colegii lui pot fi chiar mari schimbări.

Desigur că discuția despre bullying este lungă și este bine să o reluați ori de câte ori vi se pare că se petrece ceva, iar copilul vă dă semnale. Mult succes la discuții pline de sens alături de copii!

Citește și

Discuția de 5 minute. Săptămâna 14. Despre corectitudine și nu e drept

Discuția de 5 minute. Săptămâna 13. Reguli de bună purtare

Discuția de 5 minute. Săptămâna 12. Despre pericole și cum ne ferim de ele

Discuția de 5 minute. Săptămâna 11. Despre cum e să fii adult

Discuția de 5 minte, săptămâna 10. Despre iubirea de sine

Discuția de 5 minute. Săptămâna 9. Despre compasiune și dăruire

Discuția de 5 minute. Săptămâna 8. Despre dorințe și pasiuni

Discuția de 5 minute. Săptămâna 7. Despre competiții și competitivitate

Discuția de 5 minute. Episodul 6. Despre eșecuri și dezamăgiri

Discuția de 5 minute, episodul 5. Despre furie și tristețe

Discuția de 5 minute, episodul 4. Despre relația cu școala

Discuția de 5 minute, episodul 3. Despre relații sociale

Discuția de 5 minute, episodul 2. Reconectare părinte-copil

Discuția de 5 minute, episodul 1. Despre emoții

Vorbiți-le copiilor voștri! E cea mai bună educație!

Cum îți ajuți copilul să își gestioneze emoțiile?

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Sursa foto – Freepik.com

View Comments (2)
  • Copilul meu cel mare a fost victima de bullying, eu am realizat din povesti disparate dar mai mult din reactiile lui de zi cu zi. Am avut satisfactia sa constat totusi ca scoala s-a mobilizat imediat cand a realizat si ca au luat imediat toate masurile si au continuat comunicarea pentru a fi siguri ca situatia a fost remediata, au luat masuri si pe termen lung ca nu cumva sa se mai repete. E de mare ajutor cand nu te lupti singur cu fenomenul. Mi-a placut cel mai mult abordarea ta de „vineri” – cand le pui copiilor in mana „bagheta magica” si ii rogi sa-ti zigraveasca cum ar schimba ei lucrurile, atunci realizezi cel mai bine unde scartaie si ce anume ii deranjeaza la relatiile cu ceilalti. Excelent!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top