Now Reading
Discuția de 5 minute. Săptămâna 14. Despre corectitudine și „nu e drept”

Discuția de 5 minute. Săptămâna 14. Despre corectitudine și „nu e drept”

corectitudine

 

#Discuția de 5 minute este un instrument prin care îmi propun să încurajez comunicarea dintre părinți și copii. La fiecare final de săptămână, vă propun câte un subiect de discuție, pentru fiecare zi a săptămânii viitoare. Desigur,  fiecare va adapta discuția la specificul copilului său. Eu fac doar niște sugestii, depinde de voi cum le folosiți. 

#Discuția de 5 minute. Săptămâna 14. Despre corectitudine și „nu e drept”

Cred că fiecare dintre noi a auzit măcar o dată de la copilul lui expresia „nu e drept” sau „nu e corect”.  Copiii au simțul dreptății foarte dezvoltat, uneori prea dezvoltat 🙂 și se autosesizează atunci când simt că s-a încălcat o graniță. Dar știu ei exact care sunt granițele? Înțeleg ce înseamnă corectitudine de fapt? Sunt pregătiți pentru situațiile nedrepte sau incorecte din viață? Pentru săptămâna care vine, vă propun o discuție pe această temă. Ce e drept și ce nu, ce e corect sau mai puțin corect și cum facem față situațiilor în care lucrurile se întâmplă nu tocmai cum ar fi corect.

Luni

Ce crezi tu că înseamnă corectitudine? Dar dreptate? Dar despre nedreptate ce părere ai? Ne formăm o idee despre ce crede copilul că este corect sau incorect, cum percepe el termenii respectivi. Îi puteți spune ce credeți voi despre corect și incorect, despre dreptate și nedreptate.

Marți

Dă-mi un exemplu de lucru nedrept care ți s-a întâmplat, o situație care crezi că a fost incorectă. Poate fi o situație de la școală sau din cercul de prieteni, pățită sau auzită. Vorbiți despre situația respectivă și de ce crede el că a fost nedrept ceea ce s-a întâmplat. Îi puteți da propriul exemplu despre o situație în care ați fost sau v-ați simțit nedreptățit.

Miercuri

Tu crezi că noi suntem mereu corecți cu tine? Când te simți nedreptățit și crezi că atitudinea noastră este una incorectă? Este important să vedem cum percepe copilul anumite situații din familie și dacă știe să facă diferența între setarea clară a unor reguli în casă, de exemplu și o situație pe care el a putea-o percepe ca incorectă.

Joi

La școală simți vreodată că ești nedreptățit? Crezi că situațiile de la școală sunt mai mult corecte sau mai mult incorecte? Ca și în cazul situațiilor de acasă, este bine de stabilit diferența între reguli și ce percepe copilul ca fiind incorect. Este important să știe să delimiteze acești termeni, iar asta se face prin discuții repetate și ajutorul părintelui.

Vineri

Astăzi vă propun să discutați despre incorectitudinea în competiții, concursuri, dar și alte situații de viață. În special pentru copiii care participă la concursuri și competiții școlare sau extra-școlare, această discuție este aproape obligatorie. Este important pentru copii să înțeleagă că nu întotdeauna lucrurile sunt așa cum ar trebui și că, atunci când au de-a face cu o astfel de situație, este bine să urmărească evoluția lor și să se raporteze la cât de mulțumiți sunt ei de rezultatele obținute, nu neapărat la premiul obținut.

Vă doresc spor la discutat și nu uitați, discuțiile cu copiii sunt un exercițiu permanent. Pe măsură ce le veți purta, ele vor deveni mai interesante și pline de răspunsuri uimitoare.

Citește și

Discuția de 5 minute. Săptămâna 13. Reguli de bună purtare

Discuția de 5 minute. Săptămâna 12. Despre pericole și cum ne ferim de ele

Discuția de 5 minute. Săptămâna 11. Despre cum e să fii adult

Discuția de 5 minte, săptămâna 10. Despre iubirea de sine

Discuția de 5 minute. Săptămâna 9. Despre compasiune și dăruire

Discuția de 5 minute. Săptămâna 8. Despre dorințe și pasiuni

Discuția de 5 minute. Săptămâna 7. Despre competiții și competitivitate

Discuția de 5 minute. Episodul 6. Despre eșecuri și dezamăgiri

Discuția de 5 minute, episodul 5. Despre furie și tristețe

Discuția de 5 minute, episodul 4. Despre relația cu școala

Discuția de 5 minute, episodul 3. Despre relații sociale

Discuția de 5 minute, episodul 2. Reconectare părinte-copil

Discuția de 5 minute, episodul 1. Despre emoții

Vorbiți-le copiilor voștri! E cea mai bună educație!

Cum îți ajuți copilul să își gestioneze emoțiile?

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top