Now Reading
Discuția de 5 minute. Săptămâna 13. Despre reguli de bună purtare

Discuția de 5 minute. Săptămâna 13. Despre reguli de bună purtare

bună purtare

 

#Discuția de 5 minute este un instrument prin care îmi propun să încurajez comunicarea dintre părinți și copii. La fiecare final de săptămână, vă propun câte un subiect de discuție, pentru fiecare zi a săptămânii viitoare. Desigur,  fiecare va adapta discuția la specificul copilului său. Eu fac doar niște sugestii, depinde de voi cum le folosiți. 

#Discuția de 5 minute. Săptămâna 13. Despre reguli de bună purtare

Știu că poate suna demodat, poate exprimarea nu este cea mai fericită, dar cred cu tărie că bunul simț nu ar trebui să se demodeze vreodată. Am povestit cu tristețe despre cea mai recentă întâmplare a mea, când am fost felicitată pentru că mi-am atenționat copilul să salute atunci când a intrat într-o cafenea. Ține numai de noi ca, în afară de a fi atenți la nevoile lor și de a-i crește liberi, să îi învățăm și regulile esențiale de bună purtare. Sigur, respectul nu prea se învață, se câștigă, dar înainte să ceri să fii respectat, este bine să respecți tu la rândul tău.

Este valabil pentru adulții care cer marea cu sarea de la copii, dar ei fac gafe imense de comportament.

Vorbiți-i copilului despre ce înseamnă o bună purtare, analizați situații pe care le vedeți pe stradă sau despre care auziți, corectați comportamentele. Nu prin ceartă și pedeapsă, așa nu veți face decât sa le agravați.

Luni

Ce crezi tu că este politețea/buna creștere? Puteți discuta despre regulile de bună creștere, de bun simț până la urmă – să saluți atunci când întâlnești pe cineva sau intri într-o încăpere, să spui la revedere când pleci, să mulțumești atunci când primești ceva, să rogi atunci când vrei ceva, să îți ceri iertare atunci când greșești. Cereți părerea copilului, vedeți ce înțelege el despre aceste reguli, cum le percepe și spuneți-i și părerea voastră

Marți

Salutul. De ce este important să salutăm atunci când intrăm undeva sau întâlnim pe cineva?  Găsiți împreună exemple de situații când unul din voi a uitat să salute – sunt sigură că vi s-a întâmplat sau situații când ați văzut un copil sau un adult care nu a salutat la venire sau la plecare. Explicați-i copilului că este firesc să mai uităm, să fim distrați sau neatenți, dar este important să realizăm și fie să ne corectăm pe loc, fie să fim mai atenți cu următoarea ocazie.

Miercuri

Cerutul permisiunii. De este important să cerem voie atunci când vrem ceva? Discutați situații în care este necesar să cerem permisiunea de a face sau a lua ceva. De exemplu, când suntem acasă la cineva și vrem să ne uităm la un obiect mai de aproape și vrem să îl luăm de la locul lui, întrebăm dacă putem. Când îi place jucăria unui copil din parc, îi cere permisiunea copilului sau părintelui să ia acea jucărie. Cu siguranță va avea mai multe șanse să o primească decât dacă o smulge pur și simplu, etc.

Joi

Mulțumirea/recunoștința. De ce nu este bine să credem că totul ni se cuvine și este important să mulțumim pentru ceea ce primim? Atunci când primim ceva – un compliment, o vorbă bună, un obiect, un serviciu este foarte important să mulțumim pentru el și să apreciem efortul depus pe persoana respectivă. Puteți discuta, ca și în cazurile anterioare, despre momente în care ați omis să mulțumiți și cum ați fi putut proceda altfel.

Vineri

Iertarea/a ne cere scuze.  De ce este important să realizăm când și unde greșim și să facem ceea ce ne stă în putere să îndreptăm lucrurile? Stă în firea umană să greșim, toți o facem, uneori poate zilnic, de cele mai multe ori fără intenție. Atunci când conștientizăm că am greșit este important să ne cerem scuze și să explicăm situația. Nu sunt pentru scuzele cerute automat de copii la insistențele părinților. Sunt complet inutile și nu au nicio valoare. Sunt însă pentru a discuta cu copilul fiecare situație în parte, a-l face să înțeleagă unde a greșit și a-l ajuta să îndrepte situația.

Sigur că discuția despre reguli de bună purtare și comportamente de bun simț este mult mai lungă și este indicat să vorbiți cu copilul punctual, de fiecare dată când apar situații care cer astfel de discuții. Nu le cereți copiilor să devină exemplari peste noapte, nici noi ca adulți nu suntem un exemplu de multe ori. Explicați-le, înțelegeți-i și susțineți-i în procesul de a deveni mai buni. Nu ar strica exemplul personal, în primul rând. Spor!

Citește și

Discuția de 5 minute. Săptămâna 12. Despre pericole și cum ne ferim de ele

Discuția de 5 minute. Săptămâna 11. Despre cum e să fii adult

Discuția de 5 minte, săptămâna 10. Despre iubirea de sine

Discuția de 5 minute. Săptămâna 9. Despre compasiune și dăruire

Discuția de 5 minute. Săptămâna 8. Despre dorințe și pasiuni

Discuția de 5 minute. Săptămâna 7. Despre competiții și competitivitate

Discuția de 5 minute. Episodul 6. Despre eșecuri și dezamăgiri

Discuția de 5 minute, episodul 5. Despre furie și tristețe

Discuția de 5 minute, episodul 4. Despre relația cu școala

Discuția de 5 minute, episodul 3. Despre relații sociale

Discuția de 5 minute, episodul 2. Reconectare părinte-copil

Discuția de 5 minute, episodul 1. Despre emoții

Vorbiți-le copiilor voștri! E cea mai bună educație!

Cum îți ajuți copilul să își gestioneze emoțiile?

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top