#Discuția de 5 minute este un instrument prin care îmi propun să încurajez comunicarea dintre părinți și copii. La fiecare final de săptămână, vă propun câte un subiect de discuție, pentru fiecare zi a săptămânii viitoare. Desigur, fiecare va adapta discuția la specificul copilului său. Eu fac doar niște sugestii, depinde de voi cum le folosiți.
#Discuția de 5 minute. Săptămâna 12. Despre pericole
E greu să le vorbim copiilor de pericole fără să îi speriem. Uneori, ne e teamă nouă să abordăm subiectul din superstiție – Doamne ferește să nu atragem chiar ceva rău dacă vorbim despre asta. Cred că e cazul totuși să lăsăm orice frică și superstiție deoparte și să abordăm și subiecte mai puțin plăcute. Ne place sau nu, pericole există și e bine să le aducem în discuții relaxate, cât mai pe înțelesul copiilor. Ascultați părerea copiilor, fiți atenția la reacția lor, vedeți ce temeri are copilului și adaptați discuția în funcție de asta.
Luni
Tu ce crezi că este pericolul? Ce formă crezi că ar avea, crezi că se vede sau că este ascuns? Crezi că este sub forma unor obiecte sau a unor persoane?
Este important să îi explicați copilului că pericolele nu sunt neapărat vizibile sau numai în afara casei, ci că ele se pot ascunde oriunde. Dacă nu avem grijă, chiar lucruri complet inofensive se pot transforma în lucruri periculoase. Puteți da exemplul prizelor din casă, a obiectelor ascuțite, care manevrate greșit pot să ne rănească, etc. Vă sugerez ca în această discuție să încercați o definiție la modul general a pericolului și a principalelor metode de a ne proteja.
Marți
Pericole din casă. Astăzi propun să discutați despre pericolele din casă și cum ne ferim de ele. De a prize și la ce trebuie să fim atenți când le folosim, până la cuțite și aparatura electrocasnică. Puteți da exemple de accidente casnice banale – alunecat pe gresie, tăiat la mână în timp ce preparăm o mâncare, cum umblăm cu aragazul și cuptorul. Cereți părerea copilului și întrebați-l dacă știe cum să umble cu diferite obiecte și la ce să fie atent.
Miercuri
Pericolele din afara casei
Astăzi vă propun să discutați cu copiii despre lucrurile la care să fie atenți în afara casei – modul în care merg pe stradă – întotdeauna pe trotuar, cum traversează, atenția pe care o acordă bicicliștilor, etc. Puteți discuta și despre câini și cum ne protejăm de câinii pe care nu îi cunoaștem. Când era Ana mică, nu am vrut să îi induc frica de câini, așa că nu îi interziceam să se apropie de ei pe stradă, nu îi spuneam că mușcă, nu mă alarmam. Îi explicam însă că, deși sunt frumoși și par blânzi sunt niște câini pe care nu îi cunoaștem și nu ne cunosc. Noi purtăm mirosuri care pe ei s-ar putea să îi sperie și, de frică, să reacționeze ciudat. De aceea, îi privim de la distanță. A funcționat mereu metoda asta. Acum nici nu îi este frică de câini, dar nici nu se apropie de cei de pe stradă, iar la cei cu stăpân întreabă întotdeauna stăpânul dacă îl poate atinge.
Este important să identificați ce consideră copiii periculos pe stradă și cum se gândesc ei că s-ar putea apăra.
Joi
Pericolele de la școală/grădiniță
Când vine vorba de școală/grădiniță și de ce se poate întâmpla acolo, îi reamintesc mereu Anei că la școală alți oameni sunt responsabili pentru ea în locul nostru, părinții ei, și că ea trebuie să respecte asta și să fie responsabilă la rândul ei. De fiecare dată când are loc un conflict sau incident la școală, fie că este ea implicată sau alți colegi, discutăm despre ce s-ar fi putut întâmpla dacă lucrurile mergeau mai departe, cum ar fi putut ea sau colegii ei să schimbe felul în care s-au desfășurat lucrurile, ce poate face pe viitor. Puteți lua și voi un exemplu de conflict de la școală și să discutați pe marginea lui. Vorbiți despre folosirea toaletelor și accidentele care se pot întâmpla la toaletă sau pe gresia de pe holuri, despre copiii din clasele mai mari și cum să se comporte dacă aceștia îi abordează, despre obiectele ascuțite și cum să le folosească, despre ce fac atunci când ies afară.
Vineri
Oameni necunoscuți
Mi se pare cel mai greu subiect. Pe de o parte, nu îmi doresc să îi formez copilului meu o teamă de oameni și să vadă în orice străin un pericol, pe de altă parte, aș vrea să fie conștientă de faptul că unii oameni au intenții rele și trebuie să fie atentă la semnalele care i-ar putea transmite asta. Vorbiți despre cum se pot proteja – de la clasicul „nu deschide ușa străinilor”, până la forme de a cere ajutorul. Spuneți-le și despre oamenii în uniformă și cum pot apela la ei dacă se simt amenințați sau în pericol. Puneți întrebări și adaptați-vă după răspunsurile copiilor
Citește și
Discuția de 5 minute. Săptămâna 11. Despre cum e să fii adult
Discuția de 5 minte, săptămâna 10. Despre iubirea de sine
Discuția de 5 minute. Săptămâna 9. Despre compasiune și dăruire
Discuția de 5 minute. Săptămâna 8. Despre dorințe și pasiuni
Discuția de 5 minute. Săptămâna 7. Despre competiții și competitivitate
Discuția de 5 minute. Episodul 6. Despre eșecuri și dezamăgiri
Discuția de 5 minute, episodul 5. Despre furie și tristețe
Discuția de 5 minute, episodul 4. Despre relația cu școala
Discuția de 5 minute, episodul 3. Despre relații sociale
Discuția de 5 minute, episodul 2. Reconectare părinte-copil
Discuția de 5 minute, episodul 1. Despre emoții
Vorbiți-le copiilor voștri! E cea mai bună educație!
Cum îți ajuți copilul să își gestioneze emoțiile?
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.