#Discuția de 5 minute este un instrument prin care îmi propun să încurajez comunicarea dintre părinți și copii. La fiecare final de săptămână intenționez să vă propun câte un subiect de discuție, pentru fiecare zi a săptămânii viitoare. Desigur, fiecare va adapta discuția la specificul copilului său. Eu fac doar niște sugestii, depinde de voi cum le folosiți.
#Discuția de 5 minute. Săptămâna 10. Despre iubirea de sine
Mulți dintre noi am fost crescuți în ideea că aprecierea și iubirea de sine înseamnă lăudăroșie, îngâmfare, egoism și alte asemenea. Că nu e frumos să te lauzi pe tine și trebuie să te gândești întâi la alții decât la tine. Am ajuns să ne dăm pe noi înșine la o parte, să ne refuzăm mici bucurii și să ne „sacrificăm” pe altarul altora. Ca în orice, avem o șansă să ne îndreptăm și, mai ales, avem șansa să ne învățăm copiii altfel. Discuțiile despre ce înseamnă iubirea de sine și cum să te gândești și la propriul bine nu înseamnă egoism sunt mai mult decât necesare.
Luni
Tu știi de înseamnă iubirea de sine? Să te iubești pe tine? Este posibil să fi auzit deja din diverse părți că să te iubești pe tine înseamnă egoism. Dacă descoperiți asta, continuați să puneți întrebări și să explicați ce înseamnă iubirea de sine și de ce este important să ne iubim și să ne respectăm în primul rând pe noi înșine. Puteți continua cu întrebări de genul Ce îți place cel mai mult la tine? Ce ți se pare că îți iese foarte bine, la ce te pricepi tu?
Marți
Care este cea mai importantă persoană/cele mai importante persoane din viața ta? Vedeți dacă copilul se menționează și pe el și pe ce poziție. Dacă răspunsul este pozitiv, întrebați-l de ce se consideră o persoană importantă în viața lui, iar dacă este negativ, ce ar trebui să se întâmple/să facă pentru a se considera important pentru el însuși.
Miercuri
Dacă ai putea să îți faci în fiecare zi un dar, care ar fi acela? Puteți împărtăși propria experiență și să îi povestiți că daruri nu sunt neapărat lucrurile materiale, ci dar poate fi și o oră în care să faci ceva ce îți face plăcere, doar pentru tine și sufletul tău.
Joi
Atunci când greșești, ce simți față de tine? Ce îți vine să îți spui și să faci?De multe ori, tindem să ne judecăm foarte aspru atunci când greșim și să exagerăm foarte tare greșeala. Ne „gratulăm” cu tot felul de apelative urâte și ne desconsiderăm. Este bine să vorbim cu copii să să le explicăm că orice om greșește și noi suntem primii care ar trebui să ne iertăm când greșim.
Vineri
Dacă ar fi să îți faci cel mai frumos compliment sau cea mai frumoasă declarație, ce ți-ai spune? Încurajați copilul să fie blând cu el însuși, să găsească cuvinte frumoase și aprecieri la adresa propriei persoane.
Spor la povești „înțelepte” alături de micuții voștri! Aștept și ideile voastre!
PS – Discuția de 5 minute intră într-o scurtă vacanță. Promit să revin curând cu idei frumoase de vorbit cu ei mici, pentru că, după cum am spus, să vorbești și să îți asculți copilul este cea ma bună educație.
Citește și
Discuția de 5 minute. Săptămâna 9. Despre compasiune și dăruire
Discuția de 5 minute. Săptămâna 8. Despre dorințe și pasiuni
Discuția de 5 minute. Săptămâna 7. Despre competiții și competitivitate
Discuția de 5 minute. Episodul 6. Despre eșecuri și dezamăgiri
Discuția de 5 minute, episodul 5. Despre furie și tristețe
Discuția de 5 minute, episodul 4. Despre relația cu școala
Discuția de 5 minute, episodul 3. Despre relații sociale
Discuția de 5 minute, episodul 2. Reconectare părinte-copil
Discuția de 5 minute, episodul 1. Despre emoții
Vorbiți-le copiilor voștri! E cea mai bună educație!
Cum îți ajuți copilul să își gestioneze emoțiile?
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Aceste conversati sunt bune de purtat si cu noi insine. Eu ma regasesc in situatii in care sunt dezamagita de mine. Este o metoda de autocunoastere foarte interesanta
Ma bucur mult, Graviola! Sper sa iti fie de folos in continuare scrierile mele!