Now Reading
Discuția de 5 minute, săptămâna 1. Despre emoții

Discuția de 5 minute, săptămâna 1. Despre emoții

emoții

#Discuția de 5 minute este un instrument prin care îmi propun să încurajez comunicarea dintre părinți și copii. La fiecare final de săptămână intenționez să vă propun câte un subiect de discuție, pentru fiecare zi a săptămânii. Desigur, fiecare va adapta discuția la specificul copilului său. Eu fac doar niște sugestii, depinde de voi cum le folosiți. 

V-am povestit cât de importantă mi se pare comunicarea părinte-copil și cum am rezolvat noi majoritatea problemelor prin discuții și repetarea la infinit a unor lucruri. Fără pedepse sau recompense, fără constrângeri și interdicții. Nu a mers de fiecare dată, dar dacă tragem linie după ăștia nouă ani, suntem pe plus. Avem un copil empatic, comunicativ, cu o inteligență emoțională peste media vârstei. Nu am spus-o noi, ci oameni care se pricep.

Ca să îi încurajez pe cei care poate nu sunt obișnuiți să vorbească zilnic cu copilul, nu se simt inspirați sau nu au timp, m-am gândit să pornesc #Discuția de 5 minute. Eu sugerez o temă de discuție pentru fiecare zi a săptămânii de lucru. Știți voi, aia care zboară ca gândul, prinsă între „trebuie” și „n-avem timp”. Cele 5 minute pot fi susținute alternativ de fiecare părinte, de amândoi deodată sau de fiecare în stilul său. Și evident că timpul poate fi depășit, e chiar recomandat :-).

Tu faci cum simți și cum vi se potrivește, ție și copilului tău

#Discuția de 5 minute. Săptămâna 1 – Focus pe emoții

Emoțiile și modul de exprimare a lor sunt vitale, iar identificarea lor de la vârste mici îi va ajuta pe copii să știe să le gestioneze și ca adulți. Vom reveni la emoții în săptămânile următoare, acum vă propun o abordare generală.

Luni

Pentru că este prima zi a săptămânii, copilul va avea cel mai probabil bateriile încărcate, dar, în același timp, se poate simți deconectat. După două zile în care ați petrecut timp împreună s-a jucat și a făcut lucruri care îi plac, el a trebuit să se întoarcă la rutina săptămânală, să meargă la școală sau la grădi, la activități, să funcționeze după regulile impuse de alții.

Sugerez întrebarea „Cum te-ai simțit astăzi?”. În funcție de răspunsul lui, puteți continua cu Ce te-a făcut bucuros? Dar trist?  Îi puteți  spune și voi despre ziua voastră și ce v-a adus bucurie sau supărare.

Marți

Astăzi puteți vedea ce îi provoacă furie copilului. Te-ai simțit furios azi? Cine sau ce te-a făcut să te simți furios? Cum ai reușit să te liniștești?  Din nou, exemplul personal poate să-l ajute să se deschidă. Povestiți-i de șeful nesuferit sau de traficul care v-a făcut să vă înfuriați.

Miercuri

Cum te simți când ți-e frică? Unde simți frica? Poți să îi dai o culoare? Dar o formă? Dacă se leagă lucrurile, puteți face un joculeț, în care părintele spune lucruri haioase, printre care strecoară lucruri reale. De exemplu – Mi-e frică de elefanții roz cu trompă mov cu buline, Mi-e frică de înălțime, Mi-e frică de brioșele furioase,  etc.  O discuție de genul ăsta îl poate ajuta pe copil să își identifice și chiar să își vindece, în timp, fricile.

Joi

Ce te face pe tine cel mai fericit pe lumea asta? Când simți că ești pe deplin fericit, în ce moment sau momente? Nu are legătură cu ce s-a întâmplat peste zi, dar vă poate spune multe despre copilul vostru.

Vineri

Fiind final de săptămână, oboseala probabil vă dă târcoale tuturor, așa că n-ar fi rău să o identificați.  Te simți mai degrabă odihnit sau mai degrabă obosit? Ce crezi că te-ar face să te relaxezi? Tot acum puteți porni discuții și despre programul de week-end, pe care să îl creați împreună. Nu uitați să țineți cont de nevoile și dorințele copilului, dar să i le spuneți și voi pe ale voastre.

Sper că v-am inspirat și că o să aveți discuții interesante și cu rezultate frumoase cu copiii voștri. Nu uitați să vă deschideți și voi și să răspundeți la întrebări împreună cu copilul. Orice început e greu, dar beneficiile sunt uriașe.

Citește și

Învățați-i pe copii lucruri pe care roboții nu le pot înlocui

Ce facem când copilului îi e greu la teme?

Cum îmi ajut copilul când îi e greu? Mici trucuri de relaxare și liniștire

Nu mai creșteți genii, creșteți copii fericiți!

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Sursa foto – Freepik.com

View Comments (11)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top