Now Reading
Disciplina, bate-o vina! Idei anti-dietă la început de an

Disciplina, bate-o vina! Idei anti-dietă la început de an

E început de an și pe listele de intenții sau dorințe ale multora dintre noi se află slăbitul. În majoritatea cazurilor prin dietă, unii prin sport, alții combinat. Am fost și eu acolo la începutul lui 2016 și am fost un caz fericit. A fost primul an în care am reușit să slăbesc 12 kg, pe care le-am și menținut. Nu numai pentru că am ținut dietă sau pentru că am făcut sport. Ci pentru că nu am mai gândit  în termeni de dietă, ci de disciplina.

Am rugat-o pe Florina Badea, Health Coach și blogger  la blogul de viață sănătoasă să ne spună care a treaba cu disciplina și de ce e mai sfântă ca orice dietă.

De când a început anul, citesc și eu atâtea sfaturi de diete. Dietă detox, dietă de 3 zile, dietă, dietă, dietă. Dacă s-ar fi descoperit o rețetă minune, cel care ar fi conceput-o ar fi fost bogat, iar noi eram o lume de oameni slabi și fericiți că arătăm bine. Dar oare am fi fost și sănătoși, am fi căpătat și acea stare de bine pe care ne-o dorim cu toții? Să va spun cel mai bine secret păzit până acum de toți specialiștii – nu avem nevoie de diete la început de an, avem nevoie de DISCIPLINĂ!

Dacă pe lista intențiilor voastre din anul nou v-ați propus și schimbări în stilul de viață și câteva kilograme în minus, am pentru voi o rețetă foarte simplă și la îndemână pentru toată lumea.

Rețeta are 3 ”medicamente”:

1.Disciplină

2.Calitate

3.Cantitate

Experiența a arătat că cele mai bune rezultate în orice domeniu le-au dobândit oamenii care sunt disciplinați: cu programul lor de viață, cu programul de masă, cu cel de studiu, cu finanțele proprii. Dacă vorbim de dorința de a slăbi sau de a ne simți mai bine în anul nou, atunci putem traduce disciplina în: program de luat masa la ore cât mai fixe – mese principale și gustări, meniu săptămânal, rutină a somnului, a hidratării, a mișcării.

Cât privește calitatea, este un deziderat cheie pe care și eu mi l-am pus pe listă la început de an. Voi mânca doar alimente de calitate, voi folosi produse de îngrijire de calitate, haine de calitate, cosmetice de calitate, voi fi și mai selectivă cu relațiile mele de muncă și personale. Așa încât în acest an să mă simt mai mult eu pe mine, ca persoană cu nevoile mele trăite în acord cu principiile mele de viață. Vă zic, e sănătate curată!

Despre cantitate, în cuvinte puține: dozele în care consumi orice vor fi mici. Ca să te poți bucura de toate, fără ca ele să se întoarcă împotriva ta.

Acum, că v-am arătat ce scrie pe rețetă, am câteva vorbe și despre PRINCIPIILE GENERALE care ne pot ajuta să ne îndepărtăm de dietă și să ne apropiem mai mult de un mod de viață:

  1. Vă recomand să plecați pe calea schimbărilor cu pași mici și blânzi. Schimbările bruște și drastice vă pot întoarce din drum și vă vor ispiti să renunțați. Dacă vreți schimbări pe termen lung, care să se transforme într-un stil de viață sănătos și armonios, luați-o încet!
  2. Împrieteniți-vă cu mâncarea, niciodată nu mâncați în silă, alimente pe care le detestați! Mâncați alimente sănătoase care vă aduc plăcerea gustului!

La final, am 5 idei de acțiuni cu care puteți începe primele 2 luni ale anului, dacă v-ați propus să trăiți sănătos:

  1. Faceți curat în frigider și cămară: eliminați alimente din prea îmbelșugata lună decembrie, de la Sfântul Ion. Ce nu e perisabil, congelați sau oferiți unor oameni care au nevoie. Dar este esențial să eliminați ispitele și să populați frigiderul cu alimente sănătoase. La fel și în cămară, unde sigur este plin de cutii și cutiuțe de bomboane de la sărbători. În funcție de termenul de garanție, le puteți păstra pentru diferite ocazii sau le puteți oferi unor copilași pe stradă.
  2. Evitați restaurantele de tip fast food: alegeți în schimb restaurante românești, care prepară și feluri de mâncare simple, de genul: supe, salate, grătar. Fără sosuri, carne tocată, grăsimi mult prea procesate.
  3. NU mai mâncați între mese: o provocare, sunt sigură! În ultima lună și jumătate cred că s-a auzit sunet de ronțăială continuă din toate casele și birourile. E momentul sa ne oprim, să mai dăm pace stomacului și pancreasului, după părerea mea. Fără gustări continue în fața calculatorului, în ședință sau la TV. Între mesele principale, pauză. Să auzim liniștea stomacului sau…zgomotul lui, după caz. Bem apă și ceaiuri neîndulcite doar. Dacă însă mai avem nevoie de o gustare între mese, pentru energie la birou, să fie! Dar cu ceva semințe sau fructe oleaginoase. Puține, mestecate încet și conștient.
  4. Încercați să lăsați carnea deoparte din meniu, măcar o dată pe săptămână!Nu vă îngrijorați pentru proteine, puteți să vi le luați din vegetale: linte, fasole, ciuperci, humus, broccoli, avocado, mazăre.
  5. Puteți lua în calcul gătitul acasă? Știu, nu e chiar punctul forte al multora dintre noi. Dar poate gândim în termeni foarte simpli. O salată, o supă, niște paste, o friptură simplă la cuptor nu sunt fizică atomică, să știți. Din proprie experiență vă spun. Gătitul ne readuce controlul asupra alimentelor și ingredientele consumate, apropo de calitatea despre care vorbeam la început. Nu vă mai pune nimeni zahăr și sare în mâncare, decideți voi pentru voi. La fel cu grăsimile. Și, cel mai important, vă construiți voi meniurile așa cum vă plac.

Știu că pentru unele persoane funcționează mai bine liste și listuțe, cantități și măsurat de calorii. Sau cel puțin așa cred ei. Însă suntem oameni, iar oamenii nu mănâncă nutrienți și calorii, ci alimente. Care trebuie să fie gustoase și sănătoase, să aducă stare de bine și satisfacție la masă!

Uitați de liste, să ne întoarcem la DISCIPLINĂ, CALITATE ȘI CANTITATE! Cuvinte cheie pentru noul an.

Citește și

Bine cu mine. Exercițiu de prezență conștientă

Între ciocolată și cântar. Cum împac silueta cu dependența de zahăr?

15 lucruri care se schimbă când pierzi 15 kg

Cum mă mențin la aceeași greutate de un an de zile

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Sursa foto – Pixabay

 

 

 

View Comments (2)
  • Asta cred și eu că este regula de aur:

    ” este esențial să eliminați ispitele și să populați frigiderul cu alimente sănătoase.”

    Mai ales de când sunt mămică, când mă lasă bateriile, iar voința mea e plecată prin vecini, mă surprind de multe ori scotocind după ispite culinare prin fundul dulapurilor și al frigiderului, așa că cel mai bine e să nu le am în casă :D.

    • Sa stii ca da 🙂 Florina e oricum foarte cuminte si riguroasa, dar ea stie ca eu traiesc cu borcanul de Nutella in dulap 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top