Now Reading
Dinți de lapte vs. dinți definitivi. Ce legătură e între ei?

Dinți de lapte vs. dinți definitivi. Ce legătură e între ei?

dinți de lapte

Aoleu, să ducem copila la dentist,  să nu rămână cu strungăreață! Așa gândeam pe la 2 ani ai Anei, când îi ieșiseră demult toți dinții și măselele și am observat că are spații foarte mari între dinți.  M-am gândit de atunci care este legătura dinți de lapte vs. dinți definitivi. Am primit o liniștire temporară de la dentist, timpul a trecut ca vântul și copila a crescut ca din apă, dinții definitivi sunt mult mai apropiați, problema rezolvată.

Am vrut totuși să aflu de la specialist care e relația  dinți de lapte vs. dinți definitivi

Cum îngrijim dinții de lapte, cât e mit și cât realitate că din dinți de lapte cariați vor rezulta dinți finali nu prea arătoși. Am întrebat-o pe cea mai simpatică doctoriță-blogger din aria mea de acoperire, Miruna Ioani, blonda mea preferată.  Eu am întrebat, Miruna a răspuns și au ieșit multe informații prețioase despre  dinți de lapte vs. dinți definitivi și nu numai. Doamnelor și domnilor, dr. Miruna Ioani.

Dinții de lapte sunt extrem de spațiați, adică incisivii centrali au o ditamai strungareața, iar restul dinților au spații vizibile între ei. Cum vor fi dinții definitivi? Vor fi afectați și vor crește la fel sau dimpotrivă?

Imaginează-ți că dinții de lapte cresc primii la vârsta de 6 luni (plus,minus), într-o gură foarte mică de omuleț. În timp, omulețul crește, oasele îi cresc, capul îi crește. Singurii care nu mai cresc în dimensiuni sunt dinții. Practic, fix dinții ăia mici care ies la 6 luni, rămân în gură și când bebelușul ăla mic va ajunge să aibă 5 ani. Așa se întâmplă și cu ceilalți. Oasele se dezvoltă, dinții nu, doar mai apar alții la orizont.

Deci e normal să fie spații între ei, astfel se pregătește locul pentru ca cei definitivi să erupă.

De asemenea, primii incisivi superiori pot părea foarte mari în raport cu oasele și restul feței copilului. E aceeași explicație. Dinții vor avea aceleași dimensiuni și când creșterea se va fi oprit. Deci dinții definitivi pot apărea cu spații între ei, însă, de cele mai multe ori, nu va fi cazul.

Dinții de lapte se cariază extrem de des. Se va perpetua această caracteristică și către dinții definitivi?

Să sperăm că nu :-). Într-adevăr, e așa cum spui tu. Dinții de lapte sunt un pic mai firavi, să zicem, dar gândește-te că rolul lor nici nu e să te țină o viață! Deși am mai văzut și excepții, unde au rezistat micuții ca eroii la datorie.

Cariile nu sunt o caracteristică a nici unui dinte sănătos, indiferent că e de lapte sau nu. Caria e o boală a dintelui.

Dacă dintele de lapte e cariat, nu înseamnă că cel definitiv va fi și el cariat. Însă, dacă respectivul copil continuă să nu se spele corect pe dinți și să mănânce multe dulciuri și să bea sucuri acidulate, șansele sunt destul de mari să se perpetueze. Doar că nu e perpetuarea de vină, mă înțelegi, nici natura, nici genele, ci toate cele enumerate mai sus.

Nu ne lăsăm pe o ureche, lasă că-i dinte de lapte, nu contează fiindcă va cădea oricum! Atitudinea asta e total greșită.

Nu e sfârșitul lumii dacă se cariază un dinte de lapte, nici dacă e nevoie să fie scos înainte de vreme, dar, ideal e să avem grijă de ei de la început, de când apar. Nu e niciodată prea devreme.

Dinții de lapte sunt pătați și/sau înnegriți. Cum vor arăta dinții definitivi?

Depinde. Cel mai adesea, dinții definitivi nu vor fi afectați, însă depinde mult din ce cauză sunt pătați/înnegriți cei temporari. De asta, e bine să mergem la dentist cât mai devreme.

Care sunt efectele neglijării igienei orale dinților de lapte asupra dinților definitivi?

Cea mai mare problemă apare atunci când dinții sunt ireversibil afectați și e nevoie să fie scoși înainte de vreme. Astfel, canalul pe care aceștia îl păstrau deschis pentru a avea loc dintele definitiv pe arcadă se închide și acesta din urmă nu mai are loc, va ieși strâmb, cum se spune, și, de aici, potopul.

E o reacție în lanț, care se oprește cel mai adesea cu mulți bani și multe vizite la ortodont.

Este ok purtarea aparatelor dentare pe dinții de lapte? Are vreun efect?

Sigur. Depinde de nevoile fiecăruia. Aparatele dentare la vârste fragede nu se pun pentru dinții de lapte, ci pentru oasele maxilare. Ortodonții își pot da seama din măsurători cum vor ieși dinții definitivi și atunci e mai ușor să ”pregătească terenul” din timp, adică să tragă de oasele maxilare pentru a face loc acestor dinți mai ușor. După care, tratamentul ulterior, după erupția dinților definitivi, va fi mult mai simplu și rapid.

Cum creăm ritualul spălării pe dinți la copii? Recomanzi să folosim tot felul de artificii – am văzut că există periuțe cu aplicații, tot felul de dispozitive sonore și luminoase, care indică timpul optim de spălare sau să rămânem mai degrabă la o abordare mai simplă, centrată efectiv pe acest obicei obligatoriu?

Orice funcționează. La bebeluș, e important să îi facă plăcere, să nu traumatizăm copilul că avem noi fixul să îl spălăm pe dinți. La copilul mai mare, îl putem motiva cu diverse lucruri, putem face un tabel în baie, pe care să notăm de fiecare dată când s-a spălat pe dinți, iar la finalul unei săptămâni, să zicem, îi oferim un premiu.  Atenție doar să nu fie o cutie cu bomboane! 🙂

A, și foarte important: până pe la 7-8 ani spălăm noi copilul pe dinți, pentru a ne asigura că periajul e corect și ajunge peste tot.

De ce este recomandat să le dăm copiilor o pastă de dinți adaptată vârstei și nu se pot spăla cu pasta noastră? Ce anume le dăunează?

După ce învață să scuipe, se pot spăla liniștiți cu pasta noastră de dinți. Înainte de asta, e bine să nu înghită fluorul din pastele pentru adulți, de asta se recomandă cele speciale pentru copii. După ce învață să scuipe, nu mai contează. Eu de asta nu zic o vârstă anume, ci leg mai degrabă de scuipat momentul în care schimbăm pasta de dinți, fiindcă asta face diferența, de fapt. Poți avea un copil care la 2 ani jumătate știe să scuipe sau un copil care la 6 ani încă nu știe.

De asta, zic să ne ferim de tabele, să ne privim copilul și să fim atenți la nevoile lui individuale.

Miruna este, pe lângă un medic foarte echilibrat, cum probabil v-ați dat seama , o bloggeriță savuroasă. O găsiți pe Și Blondele gândesc

Citește și

Vara este nevoie de ochelari de soare pentru copii?

Ce nu trebuie să lipsească din trusa medicală de vacanță?

Copilul meu clipește des. Care sunt cele mai frecvente cauze?

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Sursa foto – Freepik.com

View Comments (8)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top