Now Reading
Canapeaua roșie: Dietă sau stil de viață, cu Claudia Buneci

Canapeaua roșie: Dietă sau stil de viață, cu Claudia Buneci

Dietă versus stil de viață echilibrat, cum ne alimentăm corect ca să facem față stresului din viața de zi cu zi, cum trecem de la fapte la vorbe. De aceste subiecte ne lovim în permanență și, deși în teorie știm cu toții cum ar trebui să procedăm, practica ne cam dă cu virgulă. Am invitat-o în cea mai recentă ediție a emisiunii Canapeaua roșie de la BiziLiveTV pe Claudia Buneci, health coach și consilier pentru echilibrul hormonal ca să vorbim despre toate acestea, dar și despre conceptul ei de obținere a echilibrului hormonal prin alimentație și cum ar trebui să mănânce femeile, în funcție de ciclul menstrual. Recunosc că până la venerabila mea vârstă 🙂 habar nu am avut că cele două sunt corelate.

Cum ne menținem echilibrul de zi cu zi?

În primul rând, trebuie să știm că echilibrul nu se obține doar prin alimentație, ci prin tot ceea ce înseamnă stil de viață – somn, mișcare, susținerea corpului pentru a-și face curățarea, managementul stresului și gestionarea emoțiilor. În ceea ce privește alimentația, un corp inflamat, un corp lipsit de nutrienți este un corp care își gestionează greu provocările. Când corpul nostru este odihnit, îi este mai ușor să mănânce mai corect. Alimentația ne ajută să ne hrănim celulele bine, ca ele să poată avea vitalitate.  Mâncarea fără nutrienți, de tipul patiseriei și făinoaselor nu hrănește corpul. Alimentația curată ne ajută să dăm un combustibil corpului, pe care el știe să îl folosească. Alimentația corectă ne ajută să ținem inflamația corpului jos. Când corpul este inflamat, suntem mai bolnăvicioși, mai slăbiți, putem suferi de anxietate sau ceață mentală, o stare permanentă de lipsă de chef și dorință de acțiune. Este important să discernem și la nivel de relații, care sunt cele care ne hrănesc și care sunt cele care ne secătuiesc. Practic, vorbim de o abordare holistică a vieții.

Ce înseamnă echilibrul hormonal obținut prin alimentație?

Într-un corp care nu a mai primit ce îi trebuie de prea mult timp, în care flora este dezechilibrată de la stres, medicamente și alte lucruri, se instalează niște dezechilibre, care sunt accentuate de momentele de încărcare emoționale mai mari. Provocările emoționale și un corp slăbit duc încet încet la apariția unor probleme. Dezechilibrele hormonale se traduc fie în menstruații foarte dureroase, abundente, cu cheaguri, cu dureri, apoi în fibroame, chisturi, endometrioze și chiar infertilitate, care este și un dezechilibru hormonal. Primul pas destul de simplu de făcut este alimentația echilibrată.

Dietele nu funcționează, deoarece acumularea de greutate este doar un efect corelat cu alte dezechilibre, așa că o perioadă în care doar te alimentezi sărac în calorii, mai ales pe un corp dezechilibrat, nu va funcționa. În primul rând trebuie echilibrat corpul și apoi se vor echilibra și kilogramele.

Cum să ne alimentăm în funcție de ciclul menstrual

Ciclul menstrual are patru faze, care pot fi asemănate cu anotimpurile. Faza menstruală este asemănată cu iarna – simțim nevoia să stăm la adăpost, la căldură, nu avem dorință de socializare și interacțiune. În această perioadă avem nevoie de alimente care să ne susțină, să ne hrănească. Ea este urmată de faza foliculară,  se face primăvară și avem energie creatoare pentru proiecte noi, chef de ieșit cu prietenii și de distracție. Faza ovulatorie este punctul culminant, vara corpului nostru, când avem cel mai mult chef de orice și cel mai mare apetit sexual. În această fază avem voie să avem și câteva abateri, zile de „trișat”, în care ne permitem și dulciuri și făinoase. Ultima faza este cea luteală, asemănată cu toamna, când simțim din nou nevoia să ne întoarcem din cuib și să mâncăm mâncare care ne hrănește și ne sprijină. Este important să știm că există această legătură între ciclul menstrual și alimentație și, în perioada menstruală măcar, să evităm să consumăm alimente bogate în grăsimi, zaharuri, sare și adaosuri.

La final, Claudia ne-a oferit câțiva pași mici pe care îi putem face chiar de mâine pentru a avea o stare de sănătate mai bună. Prima ar fi să ai măcar o mână de salată la fiecare masă. Apoi, să mergi la culcare măcar cu 30 de minute mai devreme, să bei multă apă și să mănânci doar atunci când îți este foame. Poți urmări emisiunea Canapeaua roșie aici. Ai nevoie doar să îți faci abonament și ai acces la foarte multe emisiuni și resurse utile pentru dezvoltare personală și profesională.

Citește și

Canapeaua roșie. De la suferință la vindecare după divorț

A doua ediție Canapeaua roșie. Despre energie feminină

See Also

Prima ediție a emisiunii Canapeaua roșie. Ce este și cum facem dezvoltare interioară?

Odată ce te-ai regăsit, e cam greu să te mai pierzi vreodată

Ritualuri pentru o stare de bine. Tu ce faci zilnic pentru tine?

Dacă vă plac articolele mele, vă invit să dați like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu noutățile

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top