Now Reading
Destinații de o zi aproape de București – Conacul Golești

Destinații de o zi aproape de București – Conacul Golești

 

De când a venit vremea frumoasă, ne-a venit și nouă cheful de ieșit. Cum resursele de tot felul nu ne permit mereu să evadăm câte un week-end întreg, am început să căutăm destinații de o zi aproape de București. Schimbăm aerul, ne relaxăm, poate și vedem și învățăm lucruri noi. Cu ajutorul unei bloggerițe-prietene tare dragi mie, Florina Badea, am descoperit un loc minunat, numai bun pentru ieșit o zi în familie – Conacul Golești.

Distanță și drum

Conacul Golești se află la mai puțin de 10 km de Pitești. După ce ieși de pe autostradă, trebuie să te întorci puțin. GPS-ul își face foarte bine treaba, sunt și ceva indicatoare, așa că locul e ușor de găsit. Din București se ajunge într-o oră și un pic, dar drumul e extrem de simplu, drept și rapid.

Acces și prețuri

În cadrul complexului muzeal Golești nu se poate intra cu mașina, dar cum locul nu este extrem de turistic, este loc destul pe marginea drumului, chiar vizavi de intrare. Accesul în complex este de 7 lei pentru adulți și 2 lei pentru copii. Suplimentar, puteți să luați o plimbare cu poneiul pentru copii – 12 lei/10 minute (4 ture) sau inițiere în tainele călăriei pentru copii mai mari și adulți. Nu știu detalii, dar am văzut că au și cai și o fetiță mai mare se plimba cu unul, așa că am presupus că există și această opțiune.

Ce putem face la Muzeul Golești?

Complexul este absolut superb. Se întinde pe o suprafața de vreo 10 hectare. La intrare este o clădire în care a fost școala – este practic o sală cu câteva bănci, o catedră și o lădiță cu nisip, care se folosea pentru învățarea literelor, în loc de tablă. E foarte interesant pentru cei mici să vadă cum erau sălile de clasă pe vremuri. Tot la intrare există o cameră care adăpostește diferite expoziții, acum era una cu lucrările copiilor de la atelierele de arte plastice găzduite de muzeu.

Este apoi muzeul propriu-zis – 2 camere în care se face o scurtă istorie a familiei Golescu – un arbore genealogic impresionant ca mărime și diversitate și sunt expuse obiecte care le-au aparținut. Există și un muzeograf, un domn amabil, care știe întreaga istorie a familiei, cu detalii care au făcut-o pe Ana să exclame „Oau, dar de unde știți atât de multe chestii?”. În centrul complexului muzeal este Conacul în sine, care cuprinde câteva camere, decorate cu mobilier din diverse epoci și obiecte de patrimoniu.

Livada și Muzeul Satului

Adevărata frumusețe și relaxare vine abia după ce ați terminat vizitarea obiectivelor istorice, atunci când ajungeți în livadă și la Muzeul Satului. Recunosc că noi am ales să stăm pe pajiște, pe iarbă, unde am făcut un picnic pe cinste. Am mâncat ce ne-am adus de acasă – din păcate, în cadrul complexului nu există restaurant, așa că este bine să vă aduceți provizii de acasă, dacă vreți să prelungiți șederea. Apoi ne-am întins pe păturică la soare și am dormit. Da, am dormit în miros de cireși și meri și în cântec de păsărele. A fost cea mai bine cheltuită oră din ultimele zile.

După ce ne-am făcut siesta, ne-am dus să vizităm Muzeul și să se plimbe Ana cu poneiul. Pentru că întregul complex se închide la ora 18.00, nu am apucat să vizităm tot Muzeul Satului, dar căsuțele în care am intrat mi s-au părut foarte complete și bine îngrijite.

Poneiul cu codițe împletite

La final, am ajuns și la centrul hipic, unde Ana s-a plimbat cu poneiul, un exemplar frumos și tare prietenos. Animalele sunt bine îngrijite, stau în aer liber, pasc toată ziua, iar personalul se poartă foarte frumos cu ele. În cele patru ture cât a durat plimbarea, poneiul s- a ales cu coama împletită în trei codițe și cu flori prinse în cosițe. Așa, ca un dar de la o fetiță sensibilă și iubitoare de frumos.

Poneiul cel cochet

În zona parcului hipic există și un loc de joacă – un tobogan, câteva leagăne, alte jucărioare. Este potrivit copilașilor mai mici (adică mai puțin caprelor de 8 ani, dar la o adică nu s-ar fi dat în lături).

Vizavi de complex este și o biserică, pe care însă nu am apucat să o vizităm, din cauza orei înaintate. Ne-am încheiat plimbarea în Complexul Muzeal Golești cu promisiunea că vom reveni cât mai curând și că o să vă povestesc și vouă despre această minutăție, numai bună de trecut pe lista cu destinații de o zi aproape de București. Pentru că aici mi s-a părut că timpul are din nou răbdare și viața curge lin, firesc, aproape de natură și în armonie cu ea.

Este un loc potrivit pentru familii cu copii de toate vârstele.

Declarăm deschis sezonul de plimbăreală și distracție în familie!

Citește și

Peștera Dâmbovicioara, Vlăduț și o lecție de viață

See Also

Locuri de văzut în România. Canionul 7 scări

Destinații de o zi aproape de București. Conacul Golești

Destinații de o zi aproape de București. Salina Slănic

Mini-vacanță în Bucovina. Obiective de văzut cu cei mici

Am testat Airbnb. Cum a fost experiența noastră

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

View Comments (10)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top