Disclaimer: Aceasta nu este o cronică de film. Nu este nici lauda unei mame căreia îi plesneşte inima în piept de mândrie. Este doar părerea unui spectator care a avut şansa să petreacă puţin timp pe platourile de filmare şi să vadă filmul cu o zi înainte de a se lansa pe marile ecrane.
Minte-mă frumos în Centrul Vechi este cel mai recent film românesc, o comedie spumoasă în regia lui Iura Luncaşu, care adună în distribuţie atât nume mari precum Coca Bloss, Adriana Trandafir, Roxana Guttman, George Piştereanu şi protagoniştii din prima parte – Antoaneta Zaharia şi Marius Damian, cât şi actori tineri care promit mult – Pavel Ulici, Nicoleta Hâncu, Alexandru Unguru, Aida Economu, Sorin Miron, Diana Roman. Printre personajele filmului s-a strecurat şi Doris, fetiţa cuplului Toni-Oana, interpretată de….surle şi trâmbiţe…Ana-Bianca Marinescu. Povestea despre cum a ajuns Ana în distribuţia filmului este un exemplu perfect de „unde dai şi unde crapă” sau „nu e pentru cine se pregăteşte”. Am fost în vară la un casting pentru un proiect care nu s-a mai realizat, în schimb filmarea a ajuns la producătorii filmului, care au remarcat-o, au chemat-o la o vizionare, au plăcut-o şi au luat-o. Restul e istorie. Probe de costume, de coafură, repetiţii şi câteva zile de filmări intense, la care a rezistat extrem de bine, deşi avea şcoală şi alte activităţi în paralel. La câteva luni de la finalizarea filmărilor, a venit şi momentul mult-aşteptat, seara premierii. S-a lăsat cu un ghem de emoţii (da, da, nici eu nu mă aşteptam), mult râs şi exclamaţii în timpul difuzării, poze, îmbrăţişări şi petrecerea de după. A, da, şi un mic chiul de la şcoală a doua zi.
De ce să mergeţi la Minte-mă frumos în Centrul Vechi, în afară de rolul tonic şi natural pe care îl face Ana? 🙂
Pentru că o să râdeţi. De personaje, de situaţii, de replici subtile sau de glume evidente. Filmul este o comedie veritabilă, iar frumuseţea ei stă în echilibru. Nu este nici prea mult, nici nu trenează, nici nu frizează penibilul, totul are măsură şi curge frumos.
Pentru panoramele superbe ale Centrului Vechi noaptea. Deşi ştiam care este zona în care se petrece acţiunea, mi-a luat câteva secunde să identific străzile şi clădirile. Imaginile completează perfect atmosfera filmului.
Dacă v-aţi săturat de oglindirea societăţii româneşti într-un mod tragic sau obscen şi vreţi o perspectivă umoristică. Filmul e plin de situaţii pe care le trăim zilnic şi personaje de care ne ciocnim la tot pasul – aspirantul dispus la orice compromis pentru afirmare, mafiotul-cămătar, băieţaşul de bani gata care se crede Adonis cu veleităţi de Batman, actriţa uşuratică care trece prin paturile cui trebuie în drumul spre succes, jurnalistul-pişcotar şi alte personaje pe care le veţi recunoaşte imediat.
Pentru actorii tineri extrem de talentaţi. Sunt câteva scene memorabile, care transmit multă emoţie şi ne fac să credem în viitorul teatrului şi filmului românesc. Avem o generaţie care vine tare din urmă şi merită susţinută.
Pentru figurile publice care pun sare şi piper acţiunii, tot cu măsură. O să îi vedeţi pe Virgil Ianţu, Codin Maticiuc şi Viorel Lis, în ipostaze inedite.
Probabil că mai sunt multe argumente, dar mai presus de ele cred că ar trebui să fie susţinerea filmului românesc. Recunosc fără mândrie că eu însămi nu sunt sau nu eram o consumatoare de film românesc până acum, dar experienţa pe care am trăit-o, fiind aproape de echipa de filmare şi de actori şi văzând produsul final, m-a făcut ca pe viitor când merg la cinema să nu ocolesc titlurile româneşti.
Minte-mă frumos în Centrul Vechi este produs de Fundația Teatrul Contemporan. Regia: Iura Luncașu. Scenarist şi producător: Adrian Lustig. Producător executiv: Cristina Dobriţoiu. Imagine: Andrei Băltărețu.
Galeria foto completă de la lansare aici şi aici.