De ce a plecat? Când se întoarce? De ce nu se mai întoarce? Sunt întrebările pe care și le pune un copil atunci când cineva drag lui dispare brusc din viața sa. Copiii nu știu să ceară lămuriri și nici să își exprime sentimentele, așa că durerea lor trece de multe ori neobservată. Totuși, atenția și grija pe care le primesc în aceste momente din partea celor apropiați, influențează în mod direct înțelegerea evenimentelor, adaptarea și integrarea pierderii.
Cu ocazia Zilei Internaționale a conștientizării doliului la copii – 17 noiembrie, Centrul Psihomedeor organizează diferite acțiuni oferite pro-bono, în direcția conștientizării doliului la copii. Campania își propune atât familiarizarea cu nevoile copiilor în perioada de doliu, cât și conștientizarea importanței sănătății emoționale a adulților aflați în preajma lor.
În cadrul acestei campanii, va avea loc pe data de 18 noiembrie la București, un workshop interactiv și aplicativ, structurat în sesiune de informare și sesiune de întrebări și răspunsuri. Workshop-ul va dura 2 ore și va avea ca scop familiarizarea participanților cu caracteristicile doliului (acut, sănătos, complicat), diferențele dintre manifestările doliului la copii și adulți și modalități de asistare non-intruzivă a unui copil aflat într-o astfel de situație.
Facilitatorii workshop-ului, psihologii Livia Căciuloiu Minea și Alex Căciuloiu, pun la dispoziție experiența pe care au acumulat-o de la finele lui 2010, când au început să implementeze în toată țara primele servicii de sprijin pentru perioada de doliu. Participarea la workshop este gratuită iar înscrierea se poate face în limita locurilor disponibile. Mai multe detalii despre campanie și workshop găsiți aici.
Pe tema „Cum abordăm subiectul morții față de copii” am scris aici, cu sprijinul psihologului Livia Căciuloiu Minea, pe care o recomand cu drag pentru consilierea copiilor aflați în situația dificilă a pierderii cuiva drag.
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.
Sursa foto – Pixabay