Una din reacțiile la articolul de săptămâna trecută, în care deplângeam faptul că există adulți care nu înțeleg necesitatea purtării ochelarilor de vedere de către copii mici, a fost că există mult prea mulți copii cu ochelari de vedere. Doctorul nostru oftalmolog „de serviciu”, Roxana Cozubaș, de la clinica Ocuvista, fost extrem de receptivă la comentariile respective și mi-a trimis un articol, în care explică foarte clar de ce apare acest fenomen.
De ce vedem mai mulți copii care poartă ochelari acum decât „pe vremea noastră”?
Dacă te plimbi în parc sau la locurile de joacă, imposibil să nu vezi 2-3 copii, unii chiar foarte mici, care poartă ochelari. Fără să vrei, în gând ţi se plimbă un gând: “Pe vremea mea, nu erau atât de mulţi copii care purtau ochelari!” Dar oare chiar asta este realitatea?
Din păcate da, din fericire, uneori ne bucură acest aspect
Întâlnim destul de des copii mari (peste 10-12 ani) sau chiar adulţi la care descoperim în cadrul controalelor de rutină probleme oftalmologice care, dacă erau descoperite în primii ani de viaţă, puteam să le reparăm. Asta pentru că, în trecut, copiii nu erau duşi la controale atât de repede, ci mult mai târziu, la vârsta şcolară. Prevenţia a devenit un cuvânt des întâlnit în planificările părinţilor şi acest lucru ne face să putem trata mare parte dintre strabismele sau ambliopiile descoperite la timp.
Dincolo de asta, realitatea este că incidenţa bolilor oftalmologice a crescut mult, din diverse cauze
În cazul ţărilor asiatice, ultra-tehnologizate, miopia (dificultatea de a vedea bine la distanţă) este prezentă în 80-90% din populaţie, deşi în urmă cu 30-40 de ani abia dacă ajungea la 20%.
Care sunt cauzele care duc la această evoluţie fulminantă?
În primul rând, timpul petrecut în afară, în lumină naturală, s-a diminuat mult în ultimii ani în rândul copiilor
Exista studii clare care arată că acest obicei sănătos duce la scăderea riscului dezvoltării miopiei. Când ieşiti în parc, nu uitaţi de pălărie şi/sau ochelarii de soare pentru că radiaţiile UV sunt dăunătoare ochilor în orice cantitate. Lumina naturală primită dacă stai cu ochelarii de soare pe ochi, sub un copac, într-o zi însorită, este suficientă pentru a oferi protecţie împotriva miopiei. Sunt studii care arată că, în cazul copiilor care petrec puţin timp în exterior (3 ore pe săptămână), apariţia miopiei poate fi de 5 ori mai frecventă faţă de copiii care stau mult afară.
În al doilea rând, activităţile care folosesc la maxim vederea în zona de aproape, duc la creşterea incidenţei miopiei
Este bine să-l învăţaţi pe copil încă de mic poziţia corectă la scris/citit/colorat, pentru a nu se apropia mai mult de 30-40 cm faţă de obiectul privit. Orice efort suplimentar de acomodaţie (privit de aproape), coroborat cu alţi factori, poate duce la instalarea sau creşterea miopiei.
Trebuie să acordăm o importanţă maximă timpului petrecut la ecrane
Mai mult de o oră pe zi, constant, pentru un copil de 4-5 ani este enorm pentru ochii lui tineri. Când se impune folosirea dispozitivelor, trebuie să folosim ochelari de protecţie, care să blocheze luminina albastră, sau filtre speciale. Şi aici se impune ca la fiecare 20 de minute să privim 20 de secunde la o distanţă mare (regula 20-20-20).
Copiii care petrec puţin timp în aer liber şi, implicit, mult timp la ecrane, au un risc de dezvoltare a miopiei de până la 16 ori mai mare faţă de copiii care petrec peste 14 ore în aer liber, pe săptămână.
Ca o confirmare a celor spuse mai sus, am fost implicată de câteva ori în acţiuni de screening vizual pentru copiii din mediul rural, mulţi dintre ei fără electricitate în case, darămite calculatoare. Acolo miopia nu era prezentă aproape deloc, în schimb era mult mai mare procentul copiilor cu strabism sau ambliopie (ochi leneş) necorectate şi cu vederea scazută irecuperabil pentru tot restul vieţii.
Așadar, să luăm aminte la sfaturile doamnei doctor și poate așa o să vedem mai puțini copii cu ochelari în jurul nostru.
Citește și
Clipitul frecvent la copii. Cauze și soluții
Sfatul medicului. Vara este nevoie de ochelari de soare pentru copii
Copilul meu s-a ars în casă. Ce am învățat din asta?
Când să mai ceri o părere medicală despre copilul tău?
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Sursa foto – Freepik.com