Anaaaaa, hai mami scoală-te. E super super târziu, te rog, hai că nu mai poooot! Mai lasă-mă puțin, te roooooog!
E un scenariu cunoscut? De când a început școala, coșmarurile nu se mai întâmplă noaptea, ci dimineața la trezire. După ce că mi-e greu să mă urnesc pe mine din pat și așa mi-aș trage plapuma pe ochi ca să mai fur măcar o juma’ de oră – da, da, nu dorm mult, dar parcă nici 6:45 nu e pe gustul meu – mai trebuie să mă rog și de copilă.
Mi-e dor de vremurile de la grădi, când puteam ajunge și după 9 și nu se întâmpla nimic.
Maximum mânca singură, dar nu primeam nicio atenționare, nu pierdea nimic, nu mă simțeam eu ultima iresponsabilă de pe planetă. Chiar, de ce nu „reformează” careva de prin Minister ora de intrare la școală? 🙂
În cei doi ani de experiență acumulați de la pregătitoare încoace, lucrurile nu au devenit mai ușoare, dar măcar am învățat niște chestii. Nu funcționează toate mereu, uneori nu merge chiar nimic. Nu promit că o să vă iasă din prima sau că o să vă iasă cumva, dar merită să încercați.
Cum trezești copilul ușor dimineața? Tips & tricks care ne ajută pe noi
Ora de culcare cât mai aproape de 9
Oricât ar suna de banal, chiar contează enorm. Și pe cât de mult contează, pe atât e de greu, pentru noi cel puțin, să o culcăm devreme pe Ana. Pentru că avem multe activități, pentru că lecțiile ocupă ceva timp, pentru că ea e genul care se întinde la orice și nu suportă să fie grăbită. Iar eu trebuie să intru în rolul de părinte rău și să grăbesc ritualurile de culcare, ca să ajungă cât mai repede în pat. Abia acum, în clasa a II-a, pot să spun că merge mai ușor munca de lămurire. Cred că s-a convins singură că îi e mai bine când e odihnită.
Ce fac ca să o bag cu mai puține discuții în pat? O las ca înainte de culcare să aibă o activitate care să îi placă. Cu noi, de cele mai multe ori sau uneori singură. Un joc scurt. un filmuleț tot scurt, stat la povești despre ce s-a întâmplat peste zi, etc.
Fără teme și agitație seara
Nu ne iese mereu, dar încercăm să nu lăsăm temele pe seara târziu și nici să nu avem activități prea solicitante târziu. Oricât ar suna de aiurea, uneori refuz și evenimente la care ar trebui să o iau și pe Ana, pentru că știu că orice ieșire din rutină se lasă cu trezit foarte greu și atunci, dacă nu e ceva absolut necesar, prefer să nu-mi dau singură cu stângu-n dreptu. Doar activitățile ce o solicită seara, dar și pe alea le-am limitat mult și am preferat să le punem în timpul zilei, atât cât s-a putut. Am evita noi și traficul seara, dar pentru asta ne-ar trebui o pereche de aripi.
Un pic de respiro după-amiază
Asta nu îmi iese mereu, mai ales pentru că sunt foarte stresată de timpul pentru teme. Dar când las stresul și îi acord respiro-ul ăla, tare bine e. Prin respiro nu înțeleg culcat. Somnul după-amiază întârzie ora de culcare de seara și pentru noi a făcut mai mult rău decât bine (cel puțin începând cu clasa I). Doar o perioadă în care să facă ceva ce îi face mare plăcere. Nu recomand TV sau tabletă, eu am oricum un cui împotriva lor și consider că mai rău îi agită pe copii. Ana adoră să se joace cu păpușile mici, are ea niște miniaturi cu care face scenarii și piese de teatru, este activitatea care o relaxează cel mai tare. Pentru unii copii poate fi cititul, pentru alții statul pur și simplu. Dacă copilul stă cu bunicii sau merge la after school, ar fi bine să vă interesați dacă există posibilitatea să aibă parte de câteva minute de relaxare.
Trezitul ușor, blând sau trezitul în forță, distractiv?
La noi funcționează ambele variante și le alternăm. La început mergea foarte bine să îi pun cântecele – Ursuleții s-au trezit era preferatul și să fac tot felul de scheme haioase pe versuri. Mă împiedicam, cădeam, treburi de-astea de stârnit râsul. Acum că a crescut nu mai ține figura mereu, dar totuși mai funcționează uneori.
Sunt dăți în care se trezește doar cu mângâiat și cu pupici. Alteori apelez la plușuri și fac mini-piese de teatru cu ele, ba o mai chem și pe Motocica, pisica din dotare, să miaune, doar doar. Ce-i drept, să nu zic vorbă mare, dar anul ăsta parcă nu mai e nevoie de atâtea artificii ca până acum. Sau poate sunt încă efectele odihnei din vacanță, cine știe, vom vedea.
Ce am mai testat noi până acum și a mers – cântatul sau făcutul de voci haioase de către părinte, zdrăngănit diferite obiecte ritmic, în loc de muzică, ademenit cu o activitate interesantă pe care o vom face în mașină – un joc haios, de exemplu sau cu ceva ce vor face la școală, când e cazul.
Pont de la Otilia Mantelers. Cum îmi trezesc eu ușor copiii dimineața?
Reușesc să îi trezesc frumos dimineața pe copii atunci când seara le spun că vom face timp special de dimineață, 5/10/15 minute, în funcție de cum putem. Timpul special însemnând orice vor ei. Sau când le spun că vom face clătite împreună.
Iar dacă nu vor să se trezească, mă prefac că vorbesc fie cu un prieten, fie cu învățătorul lor: Bună dimineața, să știți că am ajuns singură la școală în dimineața aceasta, copilul meu mi-a zis să vă păcălesc că eu sunt el și să mă descurc la lecții. Și eu i-am zis copilului meu: „Măi puiule, dar cum crezi că o să știu eu să fac fracții?” Și el a spus: „Păi nu știu, mami, trebuie să te descurci, că și-așa stai numai cu gura pe mine toată ziua să învăț și iar să învăț. Acum te duci si tu și stai o zi în locul meu la școală și vezi cum e”. Și iată, doamnă învățătoare, că am venit. Îmi dați voie să copiez de la colegul de bancă dacă nu știu?”
Și ascultând această conversație între mine și învățătoarea imaginară începe să se regăsească în ea, să râdă și să se trezească.
Uleiul esențial de mentă ne trezește hop-țop
Este descoperirea sezonului toamnă-iarnă 2017. Am citit undeva de treaba asta și m-am grăbit să o încerc. Câteva picături de ulei esențial de mentă picurate în lampa de aromoterapie chiar au făcut minuni. Vreau să încerc și uleiul de lavandă pentru liniștire seara. În caz de lipsă acută de timp, se pot flutura și direct pe la nasul somnorosului. Noi lăsăm lampa până ieșim din casă și aroma chiar ne dă un tonus foarte bun. Cred că depinde și de organism. La noi merge de minune, pe Pisicul consort nu cred că s-a inventat soluția care să îl trezească, așa că la el nu o bifăm.
Cam astea sunt trucurile noastre. O colecție completă pentru Dimineți cu zâmbet găsiți și la Cristina Oțel.
Citește și
6 jocuri cu materiale reciclate. Cum îl înveți să protejeze natura?
Cum le facem educație financiară copiilor
Cum să crești un copil inteligent emoțional
Cum îmi ajut copilul să nu abuzeze de dulciuri
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Sursa foto – Pexels.com
Pai daca tu nu te dai trezita si sotul cam tot la fel nu cred ca trebuie sa avem pretentii mari de la copil :).Eu am auzit vorba aia cum ca ei sunt in Aura noastra si mi s-a confirmat de cateva ori ca asa e(nu le putem cere lor ce noua nu ne iese).La noi functioneaza mai bine de cand i-am cumparat ceas desteptaror.Se trezeste singura mai devreme cu o juma de ora si are timp de mocait.
Da, asta cu aura sa stii ca asa este. Cand noi suntem anxiosi, nervosi, lipsiti de rabdare si ea este. Mereu
Multumesc, Cristina!