Scrabble, jocul copilăriei noastre + o surpriză pentru jocuri de jucat în familie

 

Minecraft, Roblox, tot felul de jocuri în care trebuie să îmbraci prințese, animale, să construiești și să ai grijă de case, parcuri de distracții și mai știu eu ce. Sunt jocurile copiilor noștri, cu care noi încercăm să ținem pasul, deși nu e întotdeauna ușor. Din păcate, sunt jocuri virtuale, individualiste, care nu încurajează interacțiunea și antrenează doar o parte a gândirii. De aceea, eu cred că soluția nu este să băgăm capul în pământ ca struțul și să ne facem că nu există, ci să le completăm cu jocuri clasice, care ne-au bucurat și pe noi în copilărie și ne-au ajutat să ne formăm gândirea. Board games-urile, acele jocuri care se joacă în familie și/sau cu prietenii sunt prilejuri minunate de socializare, de dezvoltare a spiritului de competiție, dar și de echipă și de „ascuțire” a minții. Zilele trecute m-a lovit puternic nostalgia și am pus pe masă – bine, pe jos, că e mai comod 🙂 Scrabble, un joc tare drag mie și pe care l-a descoperit și Ana cu mare bucurie. A prins-o frenezia formării de cuvinte care mai de care mai complicate și creative, iar acum îmi cere aproape zilnic să îl jucăm.

Scrabble e un joc care antrenează gândirea și dezvoltă vocabularul

Nu este un joc rapid, așa că eu zic că exersează destul de bine și răbdarea. Chiar și mie mi-a fost greu la început să compun cuvinte „la comandă” și mi-a luat ceva până m-am obișnuit, dar odată intrată în ritm a fost ca și cum mi se descuiase mintea și începuseră să curgă ideile. E un exercițiu minunat și pentru adulți, nu mai vorbim de bucuria copiilor să petreacă timp frumos alături de părinții lor.

Scrabble, regulile jocului

Scrabble este un joc potrivit copiilor de peste 10 ani, pentru că e important ca ei să știe bine să scrie și să citească ca să poată asocia literele astfel încât să formeze cuvinte. Numărul de jucători este de minimum 2 și maximum 4. Regula e simplă – cu cât formezi mai multe cuvinte, cu atât primești mai multe puncte și câștigi. Înainte de începerea jocului, se răstoarnă toate jetoanele cu litere în săculețul destinat lor și fiecare jucător extrage câte o literă. Cine are cea mai apropiată literă de A începe jocul. Primul cuvânt se formează din mijlocul tablei, acolo unde se găsește o căsuță aurie. Restul cuvintelor trebuie legate de primul cuvânt, nu se pot începe cuvinte într-o parte a tablei unde nu există jetoane cu litere. Fiecare jeton are un punctaj și cu cât aduni mai multe puncte cu atât te detașezi de restul jucătorilor și ai șanse să ieși învingător. Principala regulă este ca toate cuvintele formate să aibă sens, să existe în dicționar. Pe tablă sunt căsuțe cu bonificații – dublează litera, triplează litera, care ne ajută să ne mărim și mai mult punctajul.

Ca să înțelegeți mai bine și să vă fie mai simplu, am filmat pentru voi partida noastră de Scrabble

Bonus, vă arătăm alte trei jocuri super faine de jucat în familie și vă spunem și de o supe reducere de care puteți beneficia până pe 10 noiembrie!

https://www.youtube.com/watch?v=IsQNUH3YNto&feature=youtu.be

Abia aștept să ne povestiți cum ați jucat Scrabble. Ce alte jocuri din copilăria noastră și nu numai mai jucați cu copiii voștri? Hai să împrospătăm lista de idei împreună!

Citește și

Jocuri de jucat toamna, captivante chiar și pentru copii mai mari

5 jocuri care dezvoltă inteligența emoțională a copilului

Idei de jocuri noi

Mini-colecție de jocuri

Idei de jocuri vechi și noi

See Also

Cum îți ajuți copilul să citească?

Activități și ateliere pentru Săptămâna Școala Altfel

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

 

 

View Comments (3)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top