Now Reading
Cum protejăm ochii copiilor școlari? Sfaturi de la medicul oftalmolog

Cum protejăm ochii copiilor școlari? Sfaturi de la medicul oftalmolog

 

Lista de rechizite, pachețelul de școală, ora de culcare, temele. Sunt multe aspecte de care trebuie să ne ocupăm atunci când copiii încep școala și este posibil să ratăm unele din ele, cum ar fi sănătatea ochilor copiilor care încep școala. Odată cu începerea școlii, apare un alt ritm și o solicitare mai mare a ochilor. Am întrebat-o pe doctor Roxana Cozubaș, medic oftalmolog la clinica Ocuvista cum ar trebui să îngrijim ochii micilor școlari și care sunt cele mai frecvente probleme care pot apărea.

Cum pregătim ochii copiilor care încep școala? Se recomandă un control înainte de începerea școlii?

În primul rând trebuie să știm că nu trebuie să așteptăm că un copil să înceapă școala pentru a beneficia de un prim consult oftalmologic. El nu trebuie să știe să citească pentru ca noi să ne dăm seamă dacă vede bine sau nu. Adesea, în cabinet, aud fraza – intră la școală, am venit să verificăm ochișorii, dacă văd bine, este prima dată la oftalmolog. Total eronat! Sunt anumite afecțiuni pe care, dacă nu le depistăm la timp, la 2-3 ani de viață, uneori chiar și mai devreme, nu se mai pot recupera cu nicio intervenție, nicăieri în lumea asta!
Acum că am trezit la realitate interesul părinților, mai trebuie menționat că trebuie să veniți cu școlarii la o verificare oftalmologică o dată pe an, preventiv, chiar și în absența unor simptome din partea micuților, pentru a preîntâmpina apariția sau agravarea unor afecțiuni des întâlnite în cadrul acestui segment de vârstă.

Care sunt cele mai frecvente probleme oculare apărute la copiii școlari și cum le putem preveni?

În principiu, toți copiii se nasc hipermetropi (cu dioptrii de plus). Pe măsură ce ochiul crește, dioptria de plus scade, iar ochii ajung la dioptrii în jur de zero în jurul vârstei de 7 ani. Totuși, dacă ochii cresc în continuare, se poate instala miopia, adică necesitatea de a purta ochelari cu minus, pentru a vedea bine la distanță. Acest lucru este agravat și influențat și de folosirea din ce în ce mai mult a diverselor dispozitive electronice (telefoane sau tablete, mai ales), de la vârste din ce în ce mai mici.
Astigmatismul este un alt viciu de refracție, în care copilul poate încurca anumite litere care seamănă între ele N cu H, B cu S etc. Astfel, în cazurile mai puțin grave, dăm ochelari pe care copilul să îi poarte la scris, citit, ecrane, în general la efort vizual mare.

Un școlar are nevoie de controale mai dese decât un copil care nu merge încă la școală? Dar de vreun tratament special al ochilor?

Dacă un copil, fie el școlar sau preșcolar, este oftalmologic în limite normale, atunci se impune un control de rutină o dată pe an, la un an și jumătate maxim. Marea grijă trebuie să vină din limitarea accesului la ecrane, la ambele categorii de copii, cu respectarea unei perioade de repaus periodic (la 20 de minute de citit – 20 secunde pauză și uitat la distanță mare). De asemenea, s-a demonstrat că și timpul petrecut în aer liber face bine la nivelul ochilor, așa că petreceți cel puțin 2 h/zi afară.

Există lucruri pe care îi putem învăța pe copiii școlari, astfel încât să își protejeze vederea?

Da, să nu uite să mai abandoneze ecranele în favoarea cărților și cărțile în favoarea statului în aer liber 🙂

Există vreo corelație între creșterea volumului de lucru la școală (mai multe materii și mai dificile, mai mult conținut, etc) și necesitatea ochelarilor de vedere?

Zâmbesc gândindu-mă că vara asta am trecut pe lângă un liceu care avea în curte un afiș mare cu toți elevii olimpici naționali și internaționali pe care îi pregătise în anul școlar anterior. Erau vreo 20 de poze cu acei copii, iar 9 dintre ei purtau ochelari și poate unii lentile de contact, iar alții și-au scos ochelarii că să “dea bine în poză”. Așadar, da, există o corelație între studiul mai intens și necesitatea de a purta ochelari, însă nu este obligatoriu să se întâmple acest lucru.

Copiii pot fi stânjeniți de nevoia de a purta ochelari, în special de frica de a nu fi ridiculizați sau chiar respinși de colegii lor. Ca medic oftalmolog, ai niște trucuri prin care îi ajuți pe copii să reziste mai bine eventualei presiuni din partea anturajului atunci când au nevoie de ochelari de vedere?

Pot spune clar că acest lucru se întâmplă din ce în ce mai rar, acum copiii vin la noi pentru că își doresc ochelari. Adesea, observăm cum cei mici se chinuie să ne păcălească precum că nu ar vedea bine, doar pentru că un foarte bun coleg/prieten și-a pus ochelari recent și îl consideră “cool”. Elementul fashion și-a pus mult amprenta pe ultimii ani în ceea ce privește designul ramelor, astfel că cei mici au la dispoziție și rame “ca de adult”, dar și rame cu personajele din desenele animate preferate. Încurajez părinții să lase copiii să își aleagă rama, pentru a fi siguri că le va face plăcere să îi poarte. Adesea, odată cu copiii, și părinții își aduc aminte că ar trebui și ei să poarte ochelari și atunci fac un front comun și trec în liga “ochelariștilor”. Desigur, să nu uităm și de lentilele de contact, ca o opțiune în acest sens, mai ales pentru copiii care practică sporturi, ca o alternativă la purtarea ochelarilor.

Citește și

Clipitul des la copii. Cauze frecvente

Din ce în ce mai mulți copii poartă ochelari De ce?

Cât timp au voie copiii la TV, calculator, tabletă?

Când să mai ceri o părere medicală despre copilul tău?

Dacă vă plac articolele mele, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.

Sursa foto – Freepik.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top