Rinite, bronşiolite, bronşite acute sau chiar pneumonii interstiţiale. Cel puţin una din aceste afecţiuni le este cunoscută părinţilor de copii care sunt sau au depăşit de puţin timp vârsta mică. Noi am trecut prin perioade grele cu Ana, care a suferit între 2 şi aproape 6 ani de hiper reactivitate bronşică, o afecţiune care netratată corespunzător, poate degenera în astm bronşic. Din fericire, noi am depăşit vârsta critică şi răcelile sunt mult mai rare şi mai puţin violente. Totuși, mi-a fost foarte util să aflu în cadrul evenimentului Maratonul de sănătate organizat de Secom cum prevenim și tratăm infecţiile respiratorii la copii.
Infecțiile respiratorii la copii. Prevenție
Știați că practica susţinută la un instrument de suflat poate ameliora sau chiar vindeca afecţiunile respiratorii? Cântatul la instrumente de suflat implică exerciţii de respiraţie extrem de riguroase, care antrenează aparatul respirator şi îi reglează funcţiile. Poate şi exerciţiile de respiraţie şi pentru diafragmă pe care le exersează la canto au grăbit vindecarea Anei. Această informaţie confirmă încă o dată, extrapolând, puterea vindecătoare a muzicii.
Dr. Valeria Herdea, medic de familie cu specializarea pediatrie spune că cel mai important aspect în prevenirea şi tratarea afecţiunilor respiratorii este prevenția. Asta ar trebui să fie scris mare în toate casele şi aplicat la aproape toate bolile.
În sfera prevenţiei intră o aerisire corespunzătoare a camerei copilului – la 60 de minute, 10 minute de aerisit. Urmează o temperatură adecvată în cameră, temperatură ce trebuie scăzută dacă cel mic are stare febrilă. Evitarea supraîncărcării cu mobilier a camerei copilului este și ea foarte importantă. O alimentaţie sănătoasă, care să includă fructe şi legume şi să excludă pe cât posibil alimentele nocive. În sfera alimentației intră și consumul regulat de peşte, care să fie mai mare decât cel de carne, în special roşie.
Este foarte bine pentru copil să aibă lenjeria sa exclusivă – faţă de pernă, prosop
Imunizarea în perioada rece este esenţială, chiar şi la vârste mai mari, până la 14, chiar 16 ani, în funcţie de organism.
Imunizarea se face prin administrarea de suplimente care stimulează producerea imunoglobulinei A. În discuția aceasta revin beneficiie alăptării, copiii nealăptaţi având imunoglobulina A mai redusă decât cei alăptaţi.
Stimularea imunităţii este o investiţie pe termen lung, care îşi va vedea efectele mult mai târziu, chiar la maturitate
Controalelele pediatrice trebuie realizate chiar şi atunci când copilul este sănătos. Până la un an acestea se efectuează lunar, între 1 şi 3 ani o dată la 3 luni, între 3 şi 6 ani de două ori pe an, iar după 7 ani se recomandă minimum un consult pe an.
În cazul oricăror afecţiuni, se realizează tratamentul simptomatic
Pentru febră se administrează antitermice, se curăţă nasul cu apă de mare, se administrează tantum verde în gât şi se urmăreşte evoluţia stării copilului. În niciun caz nu se recomandă antibiotice fără realizarea unor analize prealabile.
Nu se duce copilul aflat în convalescenţă în colectivitate, ci se aşteaptă consultul pediatric şi eventual realizarea unor analize care să dovedească că este vindecat.
În mod normal, un copil are între şase şi opt episoade de boală pe an până când sistemul imunitar se maturizează
Vă spune o mamă încercată să nu vă panicați 🙂
Citește și
Ce faci când puiul e răcit. Poți să nu te panichezi?
Febra copiilor e un lucru bun, nu mai fugiți de ea!
Diareea nu se tratează cu regim, nici febra cu antibiotice
Când să mai ceri o părere medicală despre copilul tău
5 greșeli în diversificarea bebelușilor
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.