Now Reading
Cum ne protejăm copiii de site-urile cu potențiali obsedați și agresori

Cum ne protejăm copiii de site-urile cu potențiali obsedați și agresori

 

Am primit zilele trecute de la o cititoare niște comentarii în care îmi semnala existența unui site de chat, apropochat.ro, unde accesul nu este condiționat de vârstă și unde a descoperit că fiica sa de 15 ani avea nu mai puțin de 35 de conversații deschise cu bărbați maturi.

Am ales să public integral apelul disperat al mamei

Aș vrea să va aduc în atenție un subiect despre care nu am văzut să discute nimeni în online și în media și anume cât de periculoase sunt chaturile care sub masca socializării și sub protecția anonimatului sunt locul de adunare al pedofililor, proxeneților și infractorilor. Sunt mama unei adolescente de 15 ani. Ieri mi-am surprins copila stând pe internet și vorbind pe un chat, mai exact apropochat.ro. M-am uitat și eu să văd cu cine vorbește și am fost șocată. Avea 35 de private în care tot felul de bărbați mături cu vârste cuprinse între 29 și 45 de ani îi făceau avansuri sexuale explicite, iar unii dintre ei chiar îi ofereau bani pentru servicii sexuale. I-am interzis fetei mele să mai intre pe acel site, dar m-am gândit că poate sunt și alte fete care intră acolo și socializează cu tot felul de persoane dubioase. Acel chat este plin de pedofili și persoane de o factură joasă care se exprimă trivial atât în private cât și pe main-chat. Chatul nu are o reglementare privind limita de vârstă, poate intra să socializeze oricine, iar minorii nu sunt protejați. Copiii noștri pot fi ușor ademeniți pe site-uri că acesta de către pedofili și proxeneți. Acel site de socializare este un real pericol! Sunt sigură că printre voi, utilizatorii apropo, se află și părinți. Gândiți-vă la ei! Spuneți ce se întâmplă acolo! Cine știe câți de ”Dincă” populează acel chat? Pentru a ne proteja copiii și pentru a evita ca tragedii precum cazul Caracal să se repete, va rog să luați atitudine!

Rog persoanele care activează în mediul online, ziariști, bloggeri, dar și alți doritori, părinți etc, să verifice acel chat. Intrați acolo și vedeți ce se întâmplă, poate scrieți un articol. Autoritățile ar trebui să închidă chatul care e un adevarat rai pentru pedofili și infractori sexuali.
Am să vă mai trimit un comentariu care conține copy paste de private. Rămâne la aprecierea dumneavoastră dacă îl publicați sau nu.

Din conversații am publicat doar o parte. Oricum toate sunt înfiorătoare și mie mi-au provocat ceva nopți albe.

[15:23] Ai văzut puța lui tati?
[15:23] ?
[15:23] Cocoselul
[15:26] Ai păr la păsărică?
[15:27] nu ma simt bine ca imi scrii asa


[15:31] Buna
[15:31] Cf
[15:31] Nu stii o prietena din buc care vrea sa fie amanta unui matur din bucuresti?
[15:31] Mi ar placea o amanta tanara din bucuresti
[15:36] Ai ceva par pe buzite la pasarica?


[15:36] cati ani ai?
[15:36] 43
[15:37] e urat ce faci
[15:37] E chat se discuta
[15:37] Daca nu ti convine, poti pleca
[15:37] da, dar eu am 15 ani, mi-ai putea fi tata
[15:39] Te as pupa, ca un tata
[15:49] Esti din bucuresti?
[15:39] Te as pupa, ca un tata
[15:49] Esti din bucuresti?
[16:08] As linge o pasarica cu par pe buzite din bucuresti
[16:18] Scuze, sunt matur sunt direct, spun ce as vrea
[16:18] Asa suntem noi maturii, nu sunt fete sa propuna
[16:19] nu-mi mai scrie, vezi ca nu iti raspund
[16:19] Esti destul de proasta, poti pleca

Am rugat-o pe Gabriela Maalouf, psihoterapeut, specialist NLP și consilier școlar să ne spună cum ne putem feri copiii de acest fenomen. Tot Gabriela mi-a semnalat și un site unde se pot reclama astfel de site-uri cu conținut nepotrivit și acces ne-securizat pentru minori.

Aștept și de la voi opinii, păreri, cum putem minimiza efectele unor astfel de situații asupra copiilor noștri și cum putem să semnalăm autorităților existența lor?

Cum le explicăm copiilor, în funcție de vârstă, pericolele la care e expun pe internet? De la ce vârstă ar trebui să începem să vorbim cu ei aceste aspecte?

Eu cred că cel mai potrivit moment de a vorbi cu ai noștri copii despre pericolele ce vin la pachet cu distracția pe care o găsesc în utilizarea internetului este chiar atunci când decidem să îi lăsăm să se folosească de tehnologie. E foarte greu să mai vii și cu mesajele mai puțin plăcute, când deja ei folosesc internetul. Poate părea că o metodă de pedeapsă. Îmi spune mamă așa pentru că i se pare ei că am stat prea mult și încearcă să mă sperie puțin. Pentru copiii care încep să aibă conversații pe diverse platforme, discuțiile încep cu mult înainte de a avea acces la această formă de socializare.

Ce facem cu pre-adolescenții și mai ales adolescenții, care nu mai sunt atât de deschiși la sfaturile/predicile care vin de la părinți ? Cum facem să ajungă la ei mesajele noastre ?

De cele mai multe ori, noi, părinții, punem în așa fel problema încât se înțelege că nu avem încredere în copiii noștri sau că îi considerăm incapabili să gestioneze anumite situații. Le aruncăm așa informații, urmate de ” ai grijă…să nu pățești.” La adolescenți funcționează, de obicei, sesiunile de negociere în care îi lăsăm și pe ei să ne explice, să ne fie profesori. Putem începe cu : ” Am auzit că poate fi periculos să…îmi poți arăta și mie cum funcționează și cum ar putea fi scenariul asta înfricoșător posibil? ” Nu le ținem prelegeri, ci pur și simplu experimentăm alături de ei, utilizând aplicațiile împreună și punând situațiile că într-o piesă de teatru. Eu fac asta cu elevii de la clasele mai mari și știu că funcționează. Finalul trebuie să fie mereu acompaniat de un mesaj de încredere: ” Am mare încredere că vei știi să ai grijă de ține!”

De la ce vârstă este un copil capabil să înțeleagă diferența între o identitate reală-un om pe care îl întâlnim pe stradă și o identitate creată on-line, în spatele căreia se poate ascunde oricine ?

Gândește-te că le citim copiilor de 2-3 ani povești în care personajele se deghizează pentru a păcăli, iar ei înțeleg foarte bine conceptul. Cu cât facem mai mult joc de rol, cu atât ei mai multe șanse să recunoască situațiile periculoase. Asta nu înseamnă că le facem dramatice, să îi speriem. Le facem cunoscute pentru a fi recunoscute.

Cât control ar trebui să exercităm asupra activității on-line a copiilor noștri ?

Eu aș instala întotdeauna o aplicație de control parental şi le-as explica alegerea mea, după ce aș trece prin toți pașii anteriori, în funcție de vârstă: joc de rol, la vârste mici şi negociere-învăţare, la vârste mai mari.

Ce facem dacă descoperim discuții nepotrivite între copiii noștri și persoane cunoscute on-line? Cum putem minimiza efectul unor discuții obscene, care reprezintă practic tot o formă de abuz, asupra copiilor ? Cum prevenim ca aceste discuții să se transforme în eventuale întâlniri  periculoase în viața reală?

Eu cred că încrederea pe care le-o insuflăm copiilor în noi ar trebui să fie de ajuns pentru a ne spune imediat când intră în astfel de scenarii. Cum lumea nu este perfectă, aplicaţiile de control parental ne pot ajuta să vedem orice activitate necorespunzătoare şi să luăm şi măsurile potrivite.

Conținutul nepotrivit se poate raporta pe safernet.ro

În cazul în care situația este mult escaladată nu va fie teamă să raportați la poliție și să cereți suport emoțional pentru copil. Dacă nu ne simțim pregătiți să discutăm cu copiii despre anumite situații sau credem că nu știm foarte bine sau că ei se plictisesc de aceste prelegeri, putem cere mereu ajutorul unui psiholog. Nu mergem la psiholog doar după ce avem o problemă, putem merge și preventiv pentru a ne ajută cu diverse conversații, pe diferite teme.

Citește și

Ce facem cu copiii atunci când trecem prin perioade grele în familie?

Copil singur în casă? De la ce vârstă?

Cum îți ajuți copilul să își gestioneze emoțiile?

Frica de întuneric la copii. Cum o depășim?

Cum mi-a îmbunătățit o provocare de parenting relația cu copilul meuDormitul cu părinții. Pro sau contra?

Dacă vă plac articolele mele, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.

Sursa foto – Freepik.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top