Părinţii caută în permanenţă metode prin care să relaţioneze mai bine cu copiii lor sau să găsească răspunsuri şi soluţii la probleme punctuale. Cum îl fac să lase tableta din mână sau Cum îl ajut să îşi exprime sentimentele, cam genul ăsta de lucruri ne preocupă pe toți. Când am cunoscut-o pe Gabriela Maalouf, NLP trainer pentru copii şi părinţi la Familie Împlinită am fost mirată să aflu că tehnica NLP (Programare neuro-lingvistică) poate fi folosită cu succes şi în relaţia cu copiii.
Am rugat-o pe Gabi să ne lămurească un pic despre cum ne poate ajuta NLP-ul în relația cu copiii noștri.

Ce e NLP-ul și cum ne ajută tehnica asta în viața de zi cu zi?
Mie îmi place să numesc NLP-ul izvorul vieții. Conceptul de izvor al vieții se regăsește în mai toate culturile, tradițiile și religiile. În folclorul român, cât și în cel internațional izvorul are putere unică de vindecare. De ce am asociat acest concept cu NLP-ul? M-am gândit la apă și la milioanele ei de molecule, precum la conexiunile noastre neuronale și cum această forță din interiorul nostru ne poate aduce ” viața” de care avem nevoie.
NLP nu este magie, nu dă sfaturi și nici formule miraculoase care să schimbe viața în 5 zile. Cu ajutorul unui trainer NLP, care îți sta alături pe propriul tău drum, descoperi posibilități multiple prin care poți rezolva anumite situații.
Bazându-se pe ceea ce este deja în noi, experiențe trecute, prezente se poate lucra pe orice situație relațională dificilă. În relația părinte-copil, am lucrat cu succes pe anxietatea de separare, rivalitatea între frați, încrederea în sine, crize de furie, agresivitate.
Cum am depășit anxietatea de separare cu ajutorul NLP
As avea foarte multe situații de povestit, dar o să aleg povestea prin care am trecut peste anxietatea de separare, când Charlize a mea a avut momente dificile, în procesul ei de integrare la grădiniță. Am folosit o tehnică NLP, numită modelarea abilităților și am utilizat personaje din desene animate. Pentru cei care nu expun copiii la TV, desene, se pot folosi personaje din cărțile pe citesc, piesele de teatru pe care le văd.
Discutând cu Charlize despre ceea ce simte, despre ceea ce își dorește, despre cum vede ea rezolvarea, a găsit, cu mintea ei de copil de câțiva anișori diferența și anume că dragostea unei mame nu dispare așa ușor, odata cu închiderea unei uși de la grădiniță. Și-a amintit cum Tarzan (personajul ei favorit, de obicei copiii nu îți aleg întâmplător personaje preferate) a ascultat inima mamei lui gorilă și a înțeles că nu sunt diferiți.
Ce a înțeles ea? Că atâta timp cât inima mea bate, dragoste mea este continuă, chiar și atunci când nu sunt amândouă în același loc.
Ulterior, pornind de la această idee, mi-a verificat bătăile inimii mult timp, pentru a se asigura că dragostea mea este acolo și când sunt obosită, nervoasă sau când îi dau ceva mai multă atenție fratelui ei mai mic. M-a surprins cu bucurie când ceva ani mai târziu, a venit cu un alt citat din alt personaj preferat al ei: ” Inima nu o poți schimba așa ușor.”
Dincolo de tehnici, putem afla lucruri de la copiii noștri, discutând deschis și autentic cu ei.
Este mai mult o problemă de comunicare, aș zice eu, dar da, ne putem îmbunătăți noi modul de comunicare, făcând dezvoltare personală, cu ajutorul NLP. În același timp, este necesar să înțelegem că anumite lucruri nu le vom afla niciodată despre copiii noștri. Precum noi, și ei au viața lor privată, ce trebuie respectată.
Cum îi putem ajuta pe copii să se calmeze și să îi gestioneze emoțiile?
Cu siguranță le putem fi alături copiilor noștri, în procesul lor de dezvoltare, ajutându-i, prin simpla noastră prezență și liniște, să le fie mai simplu să se calmeze, să descopere și să comunice cu anumite tipologii mai dificile.
Să îi învățăm este mai greu. Nu întotdeauna metoda potrivită nouă este corectă și pentru ei și am putea să îi frustrăm arătându-le cum tehnica noastră este așa de simplă și pe noi ne ajută, dar ei nu reușesc să o aplice. Aș merge pe descoperirea individualității lor și pe sprijinul necondiționat în înțelegerea propriilor strategii.
De ce avem nevoie? De multă răbdare și perseverență! Drumul li se deschide când au libertatea de a se cunoaște și a alege ce le este potrivit.
Referitor la pericolul dependenței de tehnologie, eu recomand discuțiile – explicații despre efectele negative, reglementările făcute de medici și multă consecvență. Inconsecvența noastră- o dată îi lăsăm, apoi îi certăm- îi debusolează. Eu spun experiența mea. Îi las să vadă un singur film pe zi- adică o oră. Pentru vârste mici, chiar și o oră este mult. Eu aș propune, citind din recomandările specialiștilor ca acest lucru să se petreacă după vârsta de 3 ani.
Dependența de tabletă și telefon este educată la propriu. Reprezintă golul afectiv umplut cu ce se găsește la îndemână, până corpul secretă tot mai multă dopamină.
Dăm tableta sau telefonul când suntem la masă, când călătorim, când așteptăm la doctor. Toate aceste situații sunt de fapt momente prielnice de timp petrecut alături de ei, cu ei, nu doar lângă ei. Dar suntem atât de obosiți, avem nevoie de timpul ăla doar pentru noi sau poate chiar noi ne dorim să stăm în compania propriului telefon. De aceea, dezvoltarea personală a părinților este premergătoare oricărui curs de parenting.
Despre conflicte și cât sunt ele de benefice sau nocive în viața de familie
Se spune că atunci când apare un conflict, minim unul gândește! Dacă am asculta orbește de tot ceea ce auzim, am primi toată informația cu brațele deschise, fără să filtrăm nimic. Practic nu ne-am mai folosi creierul, puterea de înțelegere sau decizie. Este de preferat ca ai noștri copii să fie expuși la toate tipologiile umane ( excluzând persoanele care i-ar putea abuza fizic sau verbal) pentru a-și putea gestiona ulterior viața, atunci când nu vor mai fi sub aripa protectoare a părinților.
Conflictul în familie, privindu-l ca pe o situație în care există opinii diferite, gestionate proactiv, pot fi lecții de viață pentru copii, înțelegând ulterior cum își pot exprima pe viitor opiniile. Dacă transformăm conflictele în certuri violente, lecția va fi alta, că o problemă se rezolvă cu agresivitate și violență, iar nu asta ne dorim pentru micuții noștri.
Uneori, cei dragi sunt „deghizați” în traineri și mentori, trebuie doar să îi vedem
Eu am descoperit că foloseam foarte multe lucruri, în mod natural, preluate de la un bun model în familie, bunica mea, care a fost cel mai bun trainer NLP de pe planetă, fără să știe asta..:))) După ce mi-am început formările în NLP, psihoterapie integrativă am realizat că exista o știință în spatele multor tehnici. Există multe lucruri care vin natural, multe pe care le folosesc ca și tehnică, dar alegerea acesteia vine natural, simțind că este potrivită pentru situația existentă.
NLP nu se învață din cărți. Există multe cărți și mulți autori, dar asimilarea unor deprinderi se face cu ajutorul unui specialist. Aș zice că ar fi extrem de folositoare cărțile de NLP, după ce am făcut o formare de bază.
Îndemnul meu pentru părinți: Aveți încredere în copii, accesați resursa de răbdare și fiți perseverenți!
Citește și
Metoda Montessori pe înțelesul tuturor
De ce nu se concentrează copilul la învățat. Cauze și soluții
Copilul meu nu citește . Ce e de făcut?
Cum mi-a îmbunătățit o provocare de parenting relația cu copilul meu
Cum îmi ajut copilul când îi e greu? Mici trucuri de relaxare și liniștire
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.