Vă spuneam zilele trecute despre iniţiativa celor de la Itsy Bitsy de a readuce în actualitate cele mai frumoase jocuri ale copilăriei, cu ajutorul unor personalităţi publice care au acceptat să sprijine acest proiect frumos, prin care se urmăreşte încurajarea părinţilor să petreacă timp de calitate cu copiii lor. În fiecare zi la Radio Itsy Bitsy este prezentat jocul zilei. Au fost până acum Castelul, Ţările, Cât e ceasul împărate.
Proiectul ăsta frumos mi-a readus în memorie jocurile copilăriei mele
Flori, fete şi băieţi, (cu varianta extinsă melodii şi cântăreţi), Raţele şi vânătorii, Fazan, ŢOMAPAN, Ţară, ţară, vrem ostaşi (pe cineeee? :-)), 1, 2, 3, la perete stai, Elasticul, Şotron, Coarda. Îmi mai amintesc cum construiam adăposturi din frunze lângă bloc, cum ne căţăram în copaci după dude şi cum am fugit eu o dată cu copiii în curtea unei case de lângă bloc şi am cules cireşe albe dintr-un copac, după ce în prealabil ne-am julit zdravăn genunchii într-un garaj pe care l-am escaladat. Au fost cele mai bune cireşe din viaţa mea, deşi au avut consecinţe grave atunci când m-a găsit mama care mă căuta disperată de o oră.
I-am povestit şi Anei toate acestea şi unele dintre jocuri le jucăm împreună cu mare plăcere. În afară de ele mai jucăm cu drag Alb Negru nu şi da, spune tu ce cadou ţi-ai lua? – jocul de la Itsy Bitsy în care unul dintre parteneri pune această întrebare, urmată de altele, cerând cât mai multe detalii desre cadou, iar cel care răspunde trebuie să evite cele patru cuvinte – alb, negru, nu şi da. Este nevoie de mare atenţie, iar Ana e tare ambiţioasă, nu se lasă până nu mă bate.
Un alt joc care ne place foarte tare este Jocul emoţiilor (l-am descris amănunţit aici), care ne ajută pe fiecare să numim emoţiile, atât pe cele pozitive, cât şi pe cele negative. Alt joc pe care Ana îl cere mai mereu, atât afară cât şi in interior este De-a v-aţi ascunselea. Ana este maestră la ascunziş şi îi place la nebunie să ne prefacem că nu o vedem şi să o căutăm, deşi ştim toţi clar care este adevărul. Îi mai place tare bătaia cu perne, gâdilatul cu râsete în hohote, Piticul şi uriaşul – jocul inventat de ea şi tati când era mică – ea se aşază cu picioarele pe picioarele adultului şi merg aşa prin casă în timp ce cântă un cântecel inventat de ei. Din când în când facem împreună brăţări sau colorăm, fiecare pe cărticica ei.
Ne plac foarte tare şi board games-urile, pe care le jucăm în familie
Guess who
Este un joc tare haios, se joacă în doi. Fiecare dintre participanţi are o tăbliţă cu carduri pe care sunt personaje – fete şi băieţi cu particularităţi diferite. Fiecare jucător trage o carte diferită şi trebuie să ghicească personajul celuilalt punând întrebări (e fată sau băiat, are barbă, e blond, are ochelari, etc) şi eliminând din personajele de pe tablă până rămâne unul singur, personajul ce trebuia ghicit.
Catan junior
Varianta pentru copii a celui mai bine vândut joc de strategie. Este un joc simpatic, cu o grafică extrem de calitativă, joc ce le dezvoltă copiilor abilităţile de negociere şi gândirea strategică.
Travel the world
Un joc extrem de interesant, care îi ajută pe copii să înveţe zonele geografice – ţările şi continentele. Fiecare jucător îşi alege trei cartonaşe – unul este ţara de origine şi celelalte două sunt destinaţiile unde trebuie să ajungă. La fiecare rundă jucătorii învârt rotiţa care le indică cu ce se vor deplasa – avion, maşină, vapor, autocar şi din câte ture. Cine parcurge traseele cel mai rapid şi se şi întoarce la ţara de origine câştigă.
Pantomima
Este cel mai vechi joc pe care îl jucăm şi a rămas printre preferatele Anei, căreia îi place extrem de tare să imite animale şi îi şi ies nişte figuri tare haioase.
Totuşi, preferatele Anei rămân Baba Oarba şi jocul inventat de noi, Maimuţica. Le exemplificăm în filmuleţul de mai jos, unde vă lansăm şi o provocare.
Pentru că sunt sigură că fiecare familie are propriile amintiri legate de jocurile din copilărie şi propriile jocuri favorite, vă invit să ni le împărtăşiţi şi nouă. Promit să le adun cu grijă şi să le aştern într-o postare (sau mai multe), pentru a ne inspira unii de la alţii şi a petrece timp cât mai de calitate cu copiii noştri. Sunt chiar curioasă ce amintiri frumoase aveţi, dar şi ce jocuri vă place să jucaţi şi/sau inventaţi alături de copii.