Now Reading
Cum menţinem dorinţa în cuplu?

Cum menţinem dorinţa în cuplu?

cum menținem dorința în cuplu

Guest post  scris de Anca Maftei, prezentă în numele Pisica pe sârmă la conferinţa „Umbrele intimităţii” susţinută de Esther Perel pe 4 iunie în România. Evenimentul Umbrele intimităţii  aduce un gram de lumină asupra unui subiect învăluit încă în întunericul ignoranţei şi ruşinii la nivelul societăţii româneşti – sexualitatea şi plăcerea erotică. Vom afla, cu ajutorul Ancăi, cum menținem dorința în cuplu.

Venirea psihoterapeutului Esther Perel în Romania se întâmplă la momentul la care aici ne confruntăm cu o criză a toleranţei vis a vis de libertatea de expresie sexuală  şi mai ales a sexualităţii celui de lângă noi, care este diferit.  Vreau să cred că o dezbatere la scară largă cum a fost aceasta despre sex şi libertate erotică va mai ridica un văl de pe ochii unei părţi a societăţii, apropiindu-ne de valori spre care tinde majoritatea: acceptare, empatie şi dragoste.

Dat fiind că nu era adresat în exclusivitate specialiştilor, workshop-ul a atins subiecte de interes general cum este cum menținem dorința în cuplu, într-o eră a informaţiei şi a multitudinii de stimuli exteriori.

Mai jos, câteva aspecte care mi se par deosebit de relevante pentru a înţelege mai bine arta menţinerii dorinţei erotice şi ce înseamnă inteligenţa sexuală.

Privind restrospectiv, instituţia căsătoriei era una fundamentată strict economic şi social. Cel pe care îl alegeam ca partener era necesar să îmi confere statut şi siguranţă materială.

Ideea căsătoriei din dragoste  este una recentă şi revoluţionară.

Astăzi nu am nevoie ca partenerul să mă susţină în alt mod decât emoţional, sufleteşte, ca validare. Din experienţa mea ca terapeut, cuplurile venite în terapie spun că au probleme de comunicare, adică – “atunci când te uiţi la mine vreau să înţeleg că sunt important(ă) pentru tine, că sunt valoros/valoroasă în ochii tăi”.

În trecut bărbatul avea rolul de a susţine material familia şi atât, nu exista presiunea care există astăzi asupra lui –  cea de a fi şi romantic, dar şi implicat emoţional.

Acum el trebuie să confere stabilitate financiara, dar este şi dator să întreţină focul pasiunii în cuplu. Desigur, putem vorbi de asumarea independenţei financiare şi sociale ale femeii, fapt care a dus la o mai mare impunere de a găsi resursele interioare ca aceasta să jongleze cu mai multe roluri: mamă, iubită, soţie, profesionist, etc.  Astfel că, dacă în trecut monogamia avea legatură cu siguranţa că urmaşii sunt ai tai, astăzi monogamia se referă la cât de “special” eşti în ochii celuilalt. Raportul de forţe s-a schimbat complet la nivelul cuplului.

Dată fiind nevoia de a face faţă atât mediului economic cât şi celui social, energia care ne rămâne pentru a susţine dorinţa vie în cuplu este pusă în primejdie. Este dificil să clădeşti un spaţiu care să susţină şi pasiunea dar  şi stabilitatea, independenţa dar şi intercunoaşterea deplină, încrederea în celălalt, dar şi misterul.

Una din soluţiile lui Esther Perel este cea de a avea grijă de propria plăcere şi bunăstare.

Când bărbatul este mulţumit de sine, de ce face, de realizările sale, în primul rând devine mai atrăgător în ochii partenerei sale, permiţându-I acesteia să  iasa din rolul de mamă faţă de el, rol pe care l-ar fi activat când partenerul n-ar fi fost bine. Instinctul matern al femeii stă de multe ori în calea plăcerii sale, fiind unul din motivele pentru care unele femei mimează orgasmul- tocmai pentru a-şi valida partenerul.  În acelaşi mod, când femeia are grijă de propria plăcere, de propria persoană, devine infinit mai atrăgătoare pentru partener, întreţinând astfel focul pasiunii din cuplu.

Concluzia fireasca este una cu care sunt în total acord – să ne iubim pe noi înşine, să fim mulţumiti de ce suntem, de cum arătăm, de ce realizăm, de viaţa noastră în general, pentru a fi astfel atractivi şi pentru partenerii noştri. Acceptarea şi dragostea faţă de propria persoană reprezintă ingredientul cheie pentru un cuplu sănătos şi stabil.

See Also

Citește și

Cum îți poți îmbunătăți relația de cuplu?

Ai grijă de tine. Sfaturi de la Dr. Oz

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top