Now Reading
Cum îți încurajezi copilul să își urmeze pasiunea. Tu ce ai auzit cel mai des când erai mic?

Cum îți încurajezi copilul să își urmeze pasiunea. Tu ce ai auzit cel mai des când erai mic?

 

Fiecare dintre noi a avut în copilărie un vis. Mai mic sau mai mare, conturat mai devreme sau mai târziu, la un moment dat, am știut cu toții că vrem să facem ceva, să ajungem cineva. Îmi amintesc că eu, pe la 16 ani, când era în mare vogă Școala Vedetelor – cine e de-un leat cu mine sigur își mai amintește de Nadine, Despot, Călin Geambașu, mi-am dorit cu disperare să ajung pe scenă, să cânt, să dansez, să fiu cunoscută. Din păcate, nu a fost nimeni lângă mine, care să vegheze la visul meu, să mă ajute să îl cresc. Altfel, cine știe pe unde mă purtau pașii acum. Am auzit mereu de la mama că lumea artistică e una în care pătrunzi greu .

La niște ani distanță, copila pare că merge pe urmele visului meu

Ea a aflat mult mai devreme că scena este locul unde vrea să crească. Cântă dinainte să vorbească, când își dirija bunicile și le dădea tonul să interpreteze pe voci. Pe scenă a urcat prima dată când avea puțin peste 5 anișori și de atunci nimeni nu a mai dat-o jos de acolo.

La 6 ani a obținut primul rol într-un film, la 8 juca deja în spectacolul Sunetul Muzicii, în regia lui Răzvan Mazilu, la Opera Comică pentru Copii, iar 2 ani mai târziu avea în palmares și 3 roluri în Madagascar, pus în scenă tot de Opera Comică.

Are trofee și diplome cât nu încap pe trei rafturi, titluri adunate în zeci de concursuri naționale și internaționale. A prezentat câteva dintre ele, a performat în zeci de recitaluri, a fost nominalizată în topul Forbes Kids printre copiii cu performanțe deosebite în artă.

Ce am făcut noi ca să o sprijinim?

I-am suflat în aripi. I-am spus mereu că dacă simte că ăsta este drumul ei, noi vom fi mereu alături de ea, să o susținem, să o ajutăm  să se ridice de fiecare dată când îi e greu și ar vrea să renunțe.

Am încurajat-o

Am expus-o la mai multe genuri de muzică de mică, am dus-o la concerte, am lăsat-o să aleagă. A ascultat muzică clasică din prima zi de viață, apoi repertoriul de muzică pentru copii, rock cu taică-su, jazz cu bunica și muzica din filmele Disney, pe care ar asculta-o din trezire până-n culcare.

Nu ne-am grăbit

Deși în cazul Anei talentul era evident, am așteptat până la 5 ani  și ceva să o ducem să cânte în mod organizat. Nu cred în copiii minune, care se ard rapid și când ar trebui să atingă apogeul nu mai au resursele necesare.

Am cerut părerea unui specialist

E clar că nu o să îi decizi “cariera” de la 5 ani și nici nu e treaba ta să faci asta, dar e bine să ai părerea unui specialist, care să îți spună dacă copilul are talent real și cam cât poate compensa prin muncă și evoluție. Asta ca să scutești niște așteptări nerealiste.

Am ales cântatul în grup

Chiar dacă urmează și ore de canto, este foarte bine pentru un copil să aibă și experiența cântatului în grup, a spectacolelor, a atmosferei de la repetițiile colective. În plus, poate lega și prietenii și este expus mai multor tipuri de situații. Poți alege grupul în funcție de proximitate, de costuri sau de preferințele copilului. O perioadă de testare, în care să vezi dacă îi place și se acomodează poate fi de ajutor.

Am ales cu grijă profesorul de canto

Oferta pe piață este uriașă, dar nu toți profesorii au cunoștințele necesare să lucreze cu un copil. Aparatul vocal este sensibil, mai ales la un organism în creștere și forțarea lui poate avea consecințe grave.

Am păstrat copilăria și inocența fiecărei vârste

Este un trend acum, în care copiii de 6-7 ani cântă ca cei de 12-14, iar cei de la 8 în sus precum adulții. Părinții văd la TV,la showuri de talente sau prin concursuri, cer profesorilor, copiii aud la radio și vor să reproducă, profesorii vor să răspundă cerințelor și au nevoie și de recunoaștere. Astfel, repertoriul adecvat vârstei e adesea uitat și copiii ajung să ardă etape și să se maturizeze mult prea rapid. În loc de cântece vesele, frumoase, despre lumea copilăriei  ajungem să auzim din gura unor copii declarații de iubire, drame și întrebări existențiale. Echilibrul ar trebui să plece de la toate “taberele” și părinții ar trebui să fie primii care să-l ceară.

Am lăsat muzica să fie o pasiune

Mulți părinți cad în capcana nerăbdării. Își doresc să vadă rapid rezultate, copilul lor să fie chemat direct la televizor, să participe la o grămadă de  evenimente și manifestări, să devină vedetă de mic. Cum spuneam, acum se pun bazele, e mai important ca ele să fie solide, iar succesul să aibă pe ce să se așeze. În plus, prea multă presiune poate să aibă efectul invers și să îl îndepărteze pe copil de la ceea ce iubea la început.

I-am oferit opțiuni

Pentru un artist complet nu contează doar vocea, așa că este bine pentru copil să fie expus la mai multe forme de manifestare artistică, după preferințe: dans, actorie, etc. Sigur,  e indicat să îl încurajezi să încerce și alte domenii, are încă timp să își schimbe pasiunile și preferințele.

Ce a auzit cel mai des copilul nostru?

Urmează-ți pasiunea, mergi pe drumul tău și totul va veni de la sine. Acultă-ți inima, fă ceea ce îți place, nu te lăsa influențat decât de cei care te pot ajuta. Dincolo de toate aceste sfaturi, e foarte important să nu uitați să vă încurajați copiii, să îi tratați mereu ca pe învingători, să nu aveți așteptări și să nu puneți presiune. Să îi lăsați să cânte de drag și plăcere și să nu le condiționați pregătirea sau alte “privilegii” de rezultatele obținute.

BIA, serialul Disney Channel despre pasiune și cum să îți urmezi visele

Am povestit acum experiența noastră, pentru că Ana se uită de ceva vreme la un serial pe Disney Channel, BIA, în care personajele sunt care mai de care mai talentate. Spre deosebire de Ana, ele sunt deja la vârsta adolescenței, însă asta nu le împiedică să își urmeze visul.

BIA, a cărui difuzare reîncepe pe 6 martie la ora 18.00, urmărește povestea unui grup de prieteni care se exprimă prin tehnologie și rămân astfel conectați în permanență cu lumea. Ei își exersează talentele la Fundom, un hub de inspirație în care se leagă prietenii, apar rivalități, dar și povești de iubire. Filmul urmărește să dezvăluie secrete, mistere, dar și întâlniri de familie. Fiecare personaj este urmărit cu etapele sale de evoluție, pe măsură ce descoperă noi oportunități.

Din aventurile Biei și ale prietenilor ei nu lipsește muzica, cu melodii originale în spaniolă și portugheză. Copiii pot interacționa  cu serialul și dincolo de tv, prin experiențe pe diferite platforme de socializare.

Credit foto –  Event Portrait

Citește și

Când copilul tău are un talent, tu ai o datorie

De ce nu îmi duc copilul la concursuri școlare, dar îl duc la cele de aptitudini

Ne-am îmbolnăvit copiii de clasamente

Acordarea de burse de performanță, o uriașă nedreptate a sistemului românesc

Activitățile extra școlare sau când mai mult devine prea mult?

Dragă părinte de copil artist

De ce nu are lor copilul meu în niciun talent show de la noi

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top