Now Reading
Cum îngrijim ochii copiilor iarna. Sfaturi de la medicul oftalmolog

Cum îngrijim ochii copiilor iarna. Sfaturi de la medicul oftalmolog

Cum îngrijim ochii copiilor iarna

Fiecare anotimp vine cu o serie de caracteristici și trebuie să acordăm o atenție specială pielii, părului și părților considerate sensibile. Eu știam că vara protejăm ochii cu ochelari de soare, dar iarna nu mă gândeam să fie nevoie de vreun tratament special. Până când am experimentat câteva episoade cu Ana. Afară era viscol și i s-au iritat atât de tare ochișorii, că a fost nevoie să folosim niște picături speciale. Am vrut să fim pregătiți, așa că am întrebat-o pe doamna doctor oftalmolog Roxana Cozubaș, medic specialist oftalmolog la Ocuvista, cum îngrijim ochii copiilor iarna?

Igiena ochilor ar trebui să fie diferită în sezonul rece?

De cele mai multe ori, în momentul în care apare sezonul rece, pacienții (fie ei adulți sau copii), încep să resimtă disconfort la nivelul ochilor. Astfel, poate să apară senzația de usturime, de arsură sau chiar o jenă/durere oculară. Expunerea ochilor la diverși factori de mediu (vânt, praf, mizerie) poate duce la creșterea incidenței infecțiilor la acest nivel, respectiv a conjunctivitelor. Așadar, igiena oculară în acest sezon trebuie să fie un pic mai atentă – curățare cu șervețele igienice oculare și spălare atenta a mâinilor.

Care sunt pericolele la care pot fi expuși copiii iarna, din punct de vedere al sănătății ochilor?

Iarna, soarele este la fel de puternic și de dăunător la nivel ocular că și vara. De aceea, ochii copiilor trebuie să fie protejați de radiațiile ultraviolete cu ajutorul ochelarilor de soare, eventual cu lentilă care are înglobat un filtru polarizant.

Pentru că poate apărea jenă la nivel ocular, copiii se vor scărpina la ochi fără să țină cont dacă au mâinile curate sau nu, așadar poate apărea foarte ușor o conjunctivită. Această afecțiune se poate răspândi extrem de ușor în condițiile de colectivitate și de imunitate scăzută (cum sunt copiii iarna, în grădinițe).

În plus, atmosfera caldă, uscată, din încăperi, poate duce la apariția sindromului de ochi uscat, chiar și în cazul copiilor. Este bine să punem pe calorifere un vas cu apa care să se evapore treptat, pentru ca atmosfera să nu se usuce prea tare. De asemenea, să nu uităm să ne hidratăm cu apa conform regulei 33 ml per kg corp pe zi.

Dacă copiii practică sporturi de iarna, ce măsuri suplimentare ar trebui să luăm?

Dacă vorbim de un copil care practică sporturi de iarnă, atunci protecția cu ochelari de soare este musai să fie prezentă pe tot parcursul zilei, deoarece, la altitudini mari, efectul nociv crește. Astfel, poate apărea foto-keratita sau arsura corneei din cauza razelor puternice, afecțiune gravă, cu urmări serioase dacă nu se intervine la timp.

Suprafața ochilor poate fi protejată și prin instilarea de lacrimi artificiale care lubrefiază corneea și întregesc filmul lacrimal uscat. Expunerea la temperaturi scăzute poate duce la apariția unui sindrom de ochi uscat sever, așadar să nu neglijăm acest aspect.

Cum îngrijim ochii copiilor iarna, în zilele cu viscol foarte puternic? Ce ar trebui să facem în plus?

Ochelarii, fie ei de soare sau de vedere, cu dioptrie sau nu, reprezintă o bariera mecanică bună împotriva vântului sau prafului care ar putea ajunge pe suprafața ochilor. În lipsa lor, este bine să nu mergem cu fața direct în bătaia vântului și să evităm expunerea la factori de mediu extremi.

La ce semne ar trebui să ne prezentăm la medic?

Corneea, suprafața transparentă, anterioară a ochiului, este cel mai dens inervat țesut din corp. Astfel, rănirea ei provoacă durere vie, fotofobie și epifora reflexă. Așadar, dacă o persoană are o jenă oculară mare, care durează de mai mult de câteva ore, însoțita de incapacitatea de a tine ochiul deschis la lumina normală și de lăcrimare abundentă, cel mai probabil are o eroziune coreeană pentru care va trebui să primească tratament de urgență.

In alte cazuri, ochii se înrosesc, pot avea sau nu secreții (fie ele mucopurulente sau limpezi – lacrimă clară). Vorbim despre conjunctivită, care poate fi de trei feluri – virală, alergică sau bacteriană, însă, de multe ori, constatăm o asociere între două dintre aceste tipuri.

Pe doamna doctor Roxana Cozubaș o găsiți zilnic și la clinica Ocuvista.

Citește și

Copilul meu clipește des. Care sunt cauzele și soluțiile?

Sfatul medicului. Vara este nevoie de ochelari de soare pentru copii

Cât timp au voie copiii la TV, calculator, tabletă?

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Sursa foto – Pexels.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top