E început de an, vremea pentru dorințe și planuri. Vrem să slăbim, să câștigăm mai mult, să ne schimbăm jobul, să mergem în vacanțe în locuri în care n-am mai fost. Ne propunem să ne vedem mai mult cu prietenii, să citim mai mult, să învățăm lucruri noi. Te-ai gândit că și copilul tău are dorințe pentru noul an? Poate nu știe să le definească foarte bine. El trăiește mereu în prezent, dorințele lui sunt continue, simple și autentice.
Care sunt cele mai mari dorințe ale copiilor și cum îi putem ajuta să le împlinească?
Să petreacă timp cu noi
Cea mai mare dorință a unui copil este să își aibă părinții aproape, să vorbească cu ei, să se joace împreună. Timpul nostru este scurt, de multe ori oboseala ne copleșește, așa că este bine să stabiliți câteva ritualuri care să vă ajute. Mâncați împreună seara, iar la masă povestiți ce ați făcut peste zi. Stabiliți o zi pe săptămână în care să vizionați un film împreună sau o seară de jocuri în familie. Faceți din povestea de seară un moment special, pe care să îl petreceți alternativ, fiecare părinte cu copilul, astfel încât cel mic să beneficieze de atenția voastră. Pentru timpul de joacă vă puteți inspira din colecția de jocuri adunate cu ajutorul cititorilor, partea I și partea a II-a.
Să fie armonie
Deși aparent arată altfel, pentru că multe din conflicte par să pornească de la ei, copiii iubesc armonia. Nu le plac scandalurile, certurile, țipetele, agresivitatea. Încercați să nu faceți discuții neplăcute în fața lor, explicați-le situația atunci când asistă la episoade nedorite, căutați să mențineți voi echilibrul și armonia. Recunosc că aici stă cea mai mare dorință a mea legată de familie pe anul acesta. Să îmi controlez mai mult reacțiile, să mă enervez mai puțin și să ofer eu exemplul faptelor pe care le cer de la copil.
Să fie sănătoși
Una din temerile Anei este că s-ar putea îmbolnăvi, așa că periodic avem discuții despre cum ne păstrăm sănătatea, dar și cum reacționăm atunci când totuși ne îmbolnăvim. Construim povești și jocuri care să mai domolească din frici. Facem sport împreună în familie – mergem la patinoar și la ski iarna, ieșim cu bicicletele vara, înotăm împreună.
Să își facă prieteni
Copiii își doresc să socializeze, să lege prietenii, să se înțeleagă bine cu colegii de școală. De multe ori însă nu știu cum să depășească conflictele, cum să se ferească de copiii agresivi sau cum să și-i apropie pe cei cu care se simt compatibili. Vorbiți despre colegi, despre cum se înțeleg cu ei, asigurați-i că și voi ați trecut prin conflicte și certuri cu prietenii în copilărie, povestiți-le despre asta. Ascultați-i și ajutați-i atunci când simțiți că este cazul. Am abordat subiectul conflictelor între copii și al reacției la copiii agresivi.
Să învețe
Copiii își doresc să afle lucruri noi, să descopere cât mai multe, să experimenteze. Ajută-l să descopere care îi sunt pasiunile, unde are talent, ce i-ar plăcea să facă. Du-l la mai multe activități – sporturi, cursuri de dans, arte, muzică, vezi ce îl atrage și alegeți împreună ce i se potrivește. Încurajează-l să citească. Căutați împreună pe internet informații care îl interesează, explorați împreună lucruri noi și apoi lasă-l să le descopere singur.
Să călătorească și să se distreze
Poate nu știu să se exprime chiar așa, dar dacă sunt învățați de mici cu drumețiile și călătoriile, copiii vor iubi să descopere locuri noi. Ana a mers cu noi peste tot încă de când era bebeluș, așa că niciodată nu a avut probleme de adaptare în locuri noi, de rezistență la drumuri lungi sau vizite la obiective turistice. Faceți împreună planuri de vacanță, implicați-i pe copii în acest proces, vor fi cei mai fericiți.
Ce alte dorințe credeți că au copiii și oare cum putem noi să îi ajutăm să le împlinească?
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Sursa foto – Pexels.com