O problemă care mă frământă de când a crescut Ana este de la ce vârstă este ok să lași un copil singur în casă. Știu că „pe vremea noastră” nimeni nu își puneau problema asta. Sau, mă rog, aproape nimeni.
Îți lași copilul singur în casă? Uau!
Ai mei au fost atipici. Tocmai de aceea recunosc că prima dată când am aflat de la o altă mamă blogger că, pentru a veni la un eveniment, și-a lăsat fata, cu doar câteva luni mai mare ca Ana, singură în casă, am rămas blocată. Seara. Iarna. Singură. Brusc am simțit cum că cuprinde panica, deși mama părea liniștită și extrem de sigură de ceea ce face.
La scurt timp, o altă amică mi-a mărturisit că și-a lăsat ambii copii singuri în casă pentru câteva ore. Deși nu m-am mai șocat așa, tot nu m-am abținut să nu mă gândesc că eu nu pot face deocamdată asta.
Nu știu de ce. Poate pentru că nu am crescut cu cheia de gât, ci am avut mereu în preajmă adulți care să aibă grijă de mine. Poate pentru că refuz să accept că Ana a crescut atât sau pentru că pur și simplu îmi e mie teamă. Oricum, problema e cu siguranță la mine, ea s-ar descurca perfect.
A avut momente când a stat singură, dar nu mai mult de cât am mers eu până la magazinul sau banca de la parterul blocului. Și nu a avut nicio treabă.
Când e copilul pregătit să rămână singur în casă?
Dacă stau drept și judec la fel, Ana pare a fi pregătită pentru pasul ăsta.
Știe cum stă treaba cu focul, folosirea chibritului, a aragazului și nu umblă nesupravegheată cu ele.
Nu folosește singură decât cuțite cu care se poate descurca și care nu sunt prea tăioase.
Știe să folosească telefonul mobil și are câteva numere pe care știe să le apeleze în caz de urgență.
Încă nu știe de 112, dar va urma cât de curând lecția asta.
Nu are frici majore, nu este un copil anxios, deși este foarte atașată de noi.
Dacă organizăm împreună timpul, cel mai probabil se va ocupa cu activități care îi fac plăcere și dacă se va plictisi își va deschide televizorul. Și se va plictisi sigur, de dragul soluției de rezervă 🙂
Ce să ai în vedere când îți lași copilul singur în casă
Pentru momentul zero, m-am gândit la câteva măsuri de precauție, care să ofere liniște atât copilului, cât mai ales părintelui
Vorbește cu el și află dacă este pregătit să rămână singur în casă. Dacă se va speria, va fi apoi mai greu să îl mai lași singur prea curând
Începe cu reprize scurte – cât mergi până la magazinul din apropiere, apoi mărește treptat intervalele cât lipsești
Asigură-te că nu există obiecte periculoase la îndemâna copilului
Fă-i temeinic instructajul despre primirea persoanelor străine în casă
Chiar dacă are telefon mobil, să aibă acces și la fix, dacă acesta se găsește în casă
Fă-i o listă cu numere de urgență, care să stea lângă telefoane
Dacă ai o persoană de încredere în apropiere, un vecin de exemplu, să știe de absența voastră de acasă și să poată fi contactat la nevoie.
Când pisica nu-i acasă…
Dar, mai ales, ai încredere în copilul tău! Pentru primele dăți când lipsești de acasă, dă-i voie să se bucure de noua situație. Lasă-l să încalce reguli care nu îi pun siguranța în pericol, cum ar fi uitatul la televizor, ascultatul de muzică tare sau dezordinea în cameră.
La voi cum e? La ce vârstă v-ați lăsat copilul singur în casă?
Citește și
Frica de întuneric la copii. Cum o depășim?
Dacă și când îi luăm copilului animal de companie
Dormitul cu părinții. Pro sau contra?
Cum îl ajuți pe copil să iubească sportul. 7 pași urmați de noi
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.
Sursa foto – Pinterest
Eu il las pe Vladimir singur in casa. Am inceput cu drumurile pana la magazin si am continuat cu deplasari ce necesitau aproximativ 3 ore de stat singur. Am incredere in el! Intr-o zi l-am lasat singur acasa impreuna cu o colega de scoala. De la 9 la 18. S-au descurcat de minune.
Oooo, frumos, bravo! Si eu am incredere in ea, in mine nu am ca rezist 😀
Buna Bianca,cati ani are Vladimir?
Raspund eu in locul Biancai, pentru ca Vladimir este de varsta Anei 🙂 Implineste 9 ani in martie
Inainte sa-l lasati singur acasa asigirati-va ca nu-i este teama ca va fi abandonat. Fiti sigur ca intelege ca veti reveni.
In al doilea rand, lasati-i posibilitatea sa exploreze ceva ce in mod normal nu are voie – il va mentine ocupat cat veti lipsi.
In al treilea rand, instalati cateva camere video ascunse. Acum toata lumea are internet acasa si smartphone in buzunar.
Asa e Tudor, multumim! Uite la asta cu camera nu m-am gandit. Buna idee 🙂
Victor merge singur la clubul de engleza și fotbal, ne desparte un bloc, îl urmăresc de la balcon. Are chei și telefon. Merge sa cumpere pâine sau apa, de la Mega, din colț. Se descurca. În schimb nu vrea sa rămână singur în casă……la întrebarea, de ce mami?… Sa nu vina Isulmani peste mine!…. ☺️ Musulmani…. nu primim imigranți ☺️
Ooo, da, se descurca Victor. Si Ana merge singura la magazin sa cumpere chestii mici. Tare asta asta musulmanii 😀 ce idei au si ei
A mea merge singura la scoala de la inceputul anului scolar. E o statie de autobuz pe care o parcurge pe jos. Cand ajunge in clasa ma suna. Seara sta cu fratele ei de 4 ani o ora, doua pana ajungem noi. Deja, cand o sun si-i spun ca ma duc la magazin imi spune ca e ok, se descurca, sa nu mai alerg. Au invatat de voie-de nevoie. La inceput eram foarte stresata, dar acum m-am mai relaxat.
Frumos se descurca, bravo lor si bravo tie! De voie, de nevoie, important e ca se descurca