Nu mai știu ce să îi mai dau. Nu mănâncă nimic. Orice i-aș da, strâmbă din nas. Nu mănâncă legume. Sună cunoscut? Un copil mofturos este una din cele mai mari probleme, mai ales în copilăria mică. De la începutul diversificării și până cresc copiii, părinții caută tot felul de metode să îi determine să mănânce, iar greutățile cele mai mari sunt la acceptarea fructelor, legumelor și a celorlalte alimente sănătoase.
Am aflat de la dna doctor Luiza Pârvu, în cadrul evenimentului Social Moms „Spune Da Creativității” că nu există copil mofturos, ci doar copil căruia nu i-a fost prezentată atractiv mâncarea :-).
Uneori merită să fii un mic chef iscusit și să prezinți preparatele în așa fel încât să obții mai greu un refuz. Nu spune nimeni că nu îl vei primi, dar măcar efortul de a face gustări inventive îți va fi apreciat.
Copilul nu este un mini adult, dar, cu toate acestea, el are nevoie de un aport caloric mai mare pe kilogram corp decât un adult.
Gustările sunt foarte importante, pentru că ele îi ajută pe copii să nu își piardă energia. Un fruct, câteva nuci, bastonașe de legume, poate chiar un sandviș mic sau o budincă de casă. Încercați să evitați gustările de tip pufuleți, snacks-uri sau produse de patiserie.
Copiii trebuie încurajați, dar nu forțați să încerce alimente noi.
Câteva modalități inventive și gustoase de a prepara fructele și legumele
- Mere la cuptor cu scorțișoară
- Mini brioșă din quinoa cu ceapă, ou și brânză (astfel copilul va gusta ceapa)
- Bărcuțele piraților – bărcuțe din castravete, umplute cu pastă de ton cu lămâie. Încercată de mine după conferință, funcționează! Pasta de ton o faceți dând prin blender tonul cu puțin unt, lămâie și sare. Merge și pe pâine un pic rumenită, garnisită cu o felie de castravete
- Frigăruie de banană (tăiată feliuțe), tăvălită prin miere și apoi prin nucă pisată. Rețetă încercat de Ana la școală la inițiativa doamnei învățătoare, toți copiii au fost foarte încântați
- Ciupercuțe din roșii – jumătăți de roșie cherry pe care punem „stropi” albi de cremă de brânză. Piciorul îl facem fie dintr-un bastonaș de castravete, fie tot din roșie.
- Soare din legume, cu razele formate din baby carrots (morcovi mici)
- Peisaje de poveste create din legume (mazărea poate fi pe post de iarbă, rondele de morcov pe post de flori, etc. )
Și la școală pachetul poate conține preparate aranjate într-un mod creativ.
Poveștile sunt dealtfel și „arma” secretă pe care o putem folosi să îi ajutăm pe copii să accepte și să integreze alimente sănătoase.
Le putem povesti copiilor despre asemănările dintre anumite alimente și organe pe care le ajută să funcționeze optim.
Cașcavalul de exemplu seamănă cu structura oaselor, pe care le ajută să fie puternice, ciuperca în secțiune seamănă cu pavilionul urechii și susține funcționarea ei (mai precis a oaselor cartilaginoase care sprijină pavilionul urechii), cartoful dulce are forma pancreasului și chiar ajută la reglarea funcțiilor acestuia.
La final vă las câteva idei creative de gustări și preparate pentru copii. Sigur că în realitate nu vor arăta nici pe departe așa, dar cu siguranță cei mici vor fi încântați măcar de efort.
Vă doresc ca micul mofturos să se transforme într-un mare mâncăcios!
Voi cum vă ajutați copiii să găsească mâncarea atractivă?
Citește și
Gătitul în familie + 2 rețete de week-end
Rețetă de chec cu lămâie ca la bunica
Cornulețe fragede. Rețeta copilăriei
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Buna dimineata! Copilul meu de 6 ani a descoperit ca-i plac unele alimente implicandu-se in bucatarie. Cot la cot cu buni sau mami, facand forme de aluat, impachetand sarmale, dand pe razatoare branza peste sanvis ( cu grija la degetele ) sau altele… Mandru ca a contribuit si el la gatit mananca mai cu pofta. Partea grea e sa am rabdare pana reuseste cat de cat…mai ales cand ma grabesc cu prepararea mesei si vrea si el sa se implice. Multumesc pentru sfaturi!
Ce frumos, Iulia! Da, implicarea in bucatarie poate fi de mare ajutor. Copilul se obisnuieste cu forme, cu texturi si usor usor va vrea sa incerce si gusturi noi. Spor la bucatarit!