„N-avem bani”, „Nu ne permitem”, „Iarăși mi s-au dus banii printre degete”. Mâna sus cine a auzit una din afirmațiile astea în copilărie și le-a repetat măcar o dată copilului său. Că stăm prost cu educația financiară ne-o arată nivelul de îndatorare a poporului, frenezia cumpărăturilor de la fiecare sărbătoare și discrepanțele între ce mașină conduc unii oameni și casa în care locuiesc. Că și copiii noștri au toate șansele să stea la fel de prost ne-o indică în primul rând programa școlară.
Educația financiară ar trebui să se regăsească printre disciplinele obligatorii la orice clasă, dar din păcate acest lucru nu se întâmplă. Noroc că există inițiative private care încearcă să schimbe, chiar și cu pași mici, lucrurile. Și oameni minunați care scriu despre bani și educație financiară pe înțelesul copiilor și apoi se implică în acțiuni de voluntariat care vizează promovarea educației financiare în școli.
Editura Univers, cu sprijinul platformei educaționale Școala de Bani, organizează a doua ediție a concursului național de desene „Școala banilor bine-crescuți”
Concursul pornește de la cele două cărți best-seller „Școala banilor bine-crescuți” 1 și 2, scrise de Cristina Andone, care este unul din cei mai apreciați autori de cărți pentru copii ai momentului. Ea este și cea care a gândit concursul, ce le propune copiilor să reflecteze pe tema generozității, a cumpătării, a răbdării, a perseverenței către un vis. Sunt teme de educație financiară care reflectă valori.
” În vacanță, copiii au mai mult timp să viseze, să gândească liber, să creeze. Ne bazăm pe această creativitate și îi provocăm să câștige pentru școala lor cărți de educație financiară și ateliere de poveste. Cum? E atât de simplu: fiecare școală trebuie să înscrie doar 12 desene, pe teme de educație financiară și de mediu. Vine vacanța, continuă concursul!” îi încurajează pe copii Cristina Andone.
Concursul este deschis elevilor cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani, iar în competiție sunt invitate să se înscrie, până pe 15 noiembrie, toate școlile din România.
Temele propuse pentru concurs sunt: „Economisesc pentru visul meu’’, „La ce ne ajută banii?’’ și „Avem grijă de resursele mediului înconjurător’’. Lucrările, în format A4, pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, etc.
Ce primesc școlile câștigătoare?
Toate cele 10 școli finaliste vor primi câte 50 de cărți „Școala banilor bine-crescuți” și ateliere gratuite de educație financiară susținute de Cristina Andone și de profesorii Școlii de Bani, precum și diplome de participare.
Școala câștigătoare va primi titulatura „Școala banilor bine-crescuți” și premii tare faine:
- cărți pentru toți elevii din școală cu vârsta între 6 și 11 ani
- 20 de cărți „Școala banilor bine-crescuți” pentru biblioteca școlii
- crearea unui “Colț de educație financiară” în școală cu măsuțe, rafturi, pufuri
- ateliere gratuite de educație financiară susținute de Cristina Andone și de profesorii Școlii de Bani.
Alte detalii, precum și regulamentul concursului, găsiți aici.
Citește și
EduBox, o soluție de educație pentru copiii care stau acasă
Mă iubesc așa cum sunt, o carte de ajutor în perioada pubertății
Ce-i trebuie unui copil ca să învețe de plăcere
Felul în care începe grădinița poate marca copilul pentru totdeauna
Dacă îți plac articolele mele, te invit să urmărești pagina de Facebook pentru a fi la curent cu noutățile.