Maaaaami, maaaami, uite, uite, am 13, e cu noroc (da, am învățat să întoarcem superstițiile în favoarea noastră 🙂), strigă fericită, în timp ce mânuțele ei aranjează tacticos glob cu glob. Pe cel din Paris cu trei pisici negre în interior, pe cel de la Muzeul NASA din Washington, pe cel mai recent din Spania. Ana colecționează globuri din toate țările și orașele pe unde ajungem. Le ochim în primele zile, apoi ne dăm timp să explorăm orașul. Abia în penultima zi cumpărăm. Studiem împreună toate globurile, ne gândim cum s-ar potrivi cu restul colecției, dacă exprimă cel mai bine specificul țării vizitate și apoi alegem. Păi ce, credeați că-i treabă simplă?
Pisicul consort colecționează pahare mici și sticluțe
În ani s-au strâns câteva zeci, nu mă întrebați cum șterg praful printre ele. Cu toții avem grijă să alegem cel mai frumos magnet de frigider. Da, știu că ultimele studii arată că sunt nocivi, dar nu am bucurie mai mare ca dimineața la cafea, să admir frigiderul și să îmi amintesc de toate locurile minunate prin care am ajuns.
Tatăl meu colecționează clopoței din întreaga lume, așa că pe lista noastră de suveniruri trebuie să existe mereu și un astfel de obiect. Bunicii mele îi aduceam degetare, soacrei farfurioare pictate. Mama are unul din brațe plin de brățările primite sau cumpărate de pe la bisericile și mănăstirile vizitate în călătorii.
Eu nu colecționez nimic anume, în afara magneților de frigider, dar iubesc magazinele de suveniruri
Îmi place să privesc rafturile pline de obiecte, unele mai calitative, altele de duzină, dar întotdeauna colorate și vii. Ador să întorc pe toate fețele cănițe, brelocuri, brichete, clopoței. Pentru copii, aleg chestii de scris sau jucării de lemn, mascote sau hăinuțe. Pentru adulți, dulciuri și câte ceva personalizat, în funcție de preferințe. Recunosc, ador să dăruiesc suveniruri din locurile unde merg. Mi se pare ca aduc un pic din magia lor și celor rămași acasă.
Prima ieșire a mea în străinătate a fost în Italia Îmi amintesc și acum cum mă plimbam în piața Domului din Milano, fascinată de toate magazinașele pline cu tot felul de minuni. De la căni, farfurii și alte obiecte de bucătărie, la ceasuri sau agende. M-am întrebat atunci și multă vreme după de ce la noi nu se poate nici la capitolul ăsta.
De ce nu există magazine care să vândă suveniruri autentice și obiecte de calitate?
Pe vremea când lucram în multinațională, nu o dată am alergat fără succes prin tot orașul, după cadouri pentru delegațiile străine. De fiecare dată sfârșeam frustrată și cu o soluție de compromis în sacoșă.
Din fericire, lucrurile s-au schimbat, iar acum există o gamă minunată de suveniruri din România.
O opțiune perfectă atunci când ai nevoie de un cadou pentru o persoană din străinătate, dar și o idee bună pentru darurile destinate rudelor și prietenilor.
Cadourile de la Art & Craft se potrivesc în ambele situații. Pentru că am primit câteva obiecte de la ei, dar am și analizat standurile din aeroport (am un ochi foarte critic când vine vorba de kitsch și am vrut să mă conving singură că nu e cazul), am făcut o listă de propuneri de cadou, potrivite pentru prieteni sau persoane pe care le vizitați în străinătate sau vin în vizită în România, dar și pentru rude și prieteni, că tot se apropie sărbătorile.
8 idei de cadouri românești, potrivite pentru prieteni străini
Obiecte tradiționale și de inspirație tradițională
Farfurie decorativă din ceramică de Horezu – este preferata mea. Mă uit la ea și nu mă îndur să o desfac să o folosim. Este bună și de expus ca obiect decorativ, dar și de mâncat în ea. Aș duce-o cu încredere unui prieten din străinătate, la fel ca orice obiect ceramic sau de lut autentic românesc.
Ie românească – sunt pline magazinele de ii, dar nu toate sunt autentic românești, așa că este bine să vă asigurați că luați ceea ce trebuie. O ie autentică se distinge prin calitatea materialului și a broderiilor.
Portofel de piele cu tricolor – Este foarte calitativ, comod (este subțire și cu multe compartimente), iar tricolorul este discret reprezentat. Eu i-am luat unul Pisicului consort și îi place foarte mult. Există și variantă pentru doamne.
Glob muzical popular – are ca fond muzical Ciuleandra, iar figurile din interior poartă costume populare. Este globul care a adus si România în colecția Anei și este un cadou perfect pentru copil sau un adult colecționar de amintiri frumoase
Obiecte stilizate, de inspirație românească
Jurnal de călătorie – Este un caiet, cu un design extrem de drăguț și cu rubrici și categorii în care poți nota amintirile din călătorie, locurile vizitate, ce te-a impresionat. Este un cadou potrivit pentru familie, o modalitate simpatică de a păstra amintirile.
Magneți Once upon a time in Romania – Întreaga colecție Once upon a time in Romania este foarte frumoasă, dar la capitolul magneți, genul acesta – micuți și cu imagini frumoase mi se par de preferat celor clasici, mari. Sunt ultimul trend în materie de magneți în afară și mă bucur să văd că ne-am aliniat și noi
Căni de metal – Fac parte din colecția Once upon a time in Romania și sunt cu totul altfel decât obiectele tradiționale care ne sunt familiare de la târguri sau tarabe cu suveniruri. Au un design diafan, care te duce cu gândul la lumea magică a poveștilor românești. Toate obiectele din această colecție au ceva aparte, care pe mine m-a cucerit din prima. Sunt ușor de transportat și foarte comode.
Dulciuri tradiționale românești – Mai țineți minte nucile umplute din copilărie? Sunt niște fursecuri cu diverse creme, de care eu eram îndrăgostită când eram mică. Cele de la Art & Craft au exact gusutl copilăriei și mă întreb sincer de ce nu am face din nucile umplute un desert la fel de cunoscut ca celebrul macaron? Eu îmi propun ca de fiecare dată când merg în străinătate să iau cu mine măcar o cutie de nuci,o nuga și alte delicii românești, că avem cu ce ne mândri.
Pe site-ul Art & Craft, dar și în magazinele Art&Craft din aeroporturile din țară mai găsiți o mulțime de idei care pot să vă scoată din bucluc dacă aveți de făcut un cadou care să lase o amintire frumoasă despre România.
Voi ce amintiri preferați din locurile în care călătoriți, în afara celor pe care le păstrați în suflet?
Citește și
De ce crede oare lumea că mamele nu se-ngrijesc?
Cum am reușit să citesc constant + câteva recomandări de cărți
Cele mai inspiraționale discursuri TED
Tu mai știi cum miros salcâmii?
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.