Now Reading
Copilul meu clipește des. Care sunt cele mai frecvente cauze?

Copilul meu clipește des. Care sunt cele mai frecvente cauze?

Clipitul des la copii este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care părintii vin cu cei mici la un control oftalmologic. Am aflat asta de la dr. Roxana Cozubaș, medic specialist oftalmolog la Ambulatoriul Spitalului Clinic de Urgență pentru copii Grigore Alexandrescu, atunci când am mers la control cu Ana pentru aceeași problemă. Clipea des și acuza dureri de ochi.

Care este cauza numărul 1 a clipitului des la copii?

De multe ori, acest clipit frecvent este însoțit de de prurit, iar copilul se scarpină excesiv în zona ochilor. În aceste cazuri, ne confruntăm cu apariția unei conjunctivite alergice. Conjunctiva este o membrana fină de țesut care acoperă ochiul -vpartea alba a lui – sclera, și partea internă a pleoapelor.

Inflamația ei poarta numele de conjunctivită și are mai multe origini:

 • bacteriană – ochiul este încărcat de secreții muco-purulente
 • virală – ochiul este roșu puternic, lăcrimos
 • alergică – ochiul poate fi roșu, cu o secreție minoră

Conjunctivita alergica apare tipic la ambii ochi, însă, dacă reacția este una de vecinătate – crema noua de față sau înțepătură de insectă, poate apărea doar la unul dintre ochi.

Există o vârstă la care apare conjunctivita alergică?

Practic, nu există o limită de vârstă pentru apariția acestor manifestări. Din păcate, avem și bebeluși care au conjunctivite alergice. În aceste cazuri, părinții observă ca cel mic se freacă mult la ochi, iar aceștia se înroșesc. Copilul verbal poate spune ca îl dor ochii.

De ce apar reacțiile alergice?

Factorii care duc la reacțiile alergice ce determină clipitul des la copii sunt variați: praf, polen, păr de animale, plante de apartament, substanțe chimice, cum ar fi clorul din piscină, detergenți, cosmetice. În cazul copilului mic (4-5 ani), aproape orice substanță nouă poate să determine o reacție alergică. Ulterior, după ce corpul produce anticorpi, reacția dispare sau apare mai rar. Astfel, întâlnim foarte des aceste conjunctivite la copilul mic, dar și la adulții care au un teren atopic (astm, rinită sau alergii la nivelul pielii).

Conjunctivita alergică este transmisibilă?

Conjunctivitele alergice nu sunt contagioase. În cazul celor cu origine virală sau bacteriană este necesară separarea de colectivitate a copiilor pentru prevenirea răspândirii bolii. Tipic, conjunctivita alergică sezonieră apare în lunile martie-mai, ca reacție la polenul plantelor și la mucegai. Reprezintă cea mai comună formă de conjunctivită alergică și se asociază cu rinita. Sunt pacienți care pot avea forme perene (tot timpul anului), cu exacerbări sezoniere. În aceste cazuri, se recomanda și un consult specializat de alergologie.

Este bine ca părinții sa solicite ajutorul unui medic specialist oftalmolog, eventual pediatru. Doar așa se pot determina cauzele care stau la baza apariției acestor semne și simptome și se poate aplica tratamentul corect. În cadrul consultului oftalmologic, medicul va observa dacă exista semne ale unei alergii oculare sau dacă ne încadrăm în alte afecțiuni.

Ana la consult la dr. Roxana Cozubaș

Ce mai poate determina clipitul des la copii?

Clipitul frecvent poate fi dat și de dioptrii necorectate. În cazul astigmatismului, copilul poate clipi des pentru că nu vede bine și atunci, pentru câteva secunde, imaginea se clarifică. În acest caz, prin simpla compensare a dioptriilor (purtarea ochelarilor), dispare și acest semn. În cazul miopiei care a crescut, ochelarii au devenit insuficienți ca dioptrii. Atunci, copilul poate strânge din ochi ca să vadă mai bine la distanță. Clipitul des la copii apare atunci când există o solicitare din punct de vedere vizual, nu pe tot timpul zilei.

În unele cazuri, nu găsim nimic semnificativ la controlul oftalmologic, însă, din discuția cu părinții, ne dăm seama că cel mic a schimbat grădinița sau că părinții au dificultăți pe care le expun și în fața copiilor. În aceste cazuri, clipitul este de fapt un tic emoțional, iar copilul este trimis mai departe la neurolog și la psiholog pentru identificarea și tratarea cauzelor.

Pe doctor Roxana Cozubaș o găsiți zilnic și la clinica Ocuvista.

Sfatul medicului. Vara este nevoie de ochelari de soare pentru copii

Cât timp au voie copiii la TV, calculator, tabletă?

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

View Comments (18)
 • Copilul meu clipește foarte des din ochi și în plus și se atinge tot.timpul cu mânuță și devine roșu. Am.fost la 3 doctori spunând ca vederea e.bună .Ajutați mă va rog frumos. Are 7 anișori.
  Va.mulțumesc

  • Va recomand sa o căutați pe dna dr Roxana Cozubas, la policlinica Grigore Alexandrescu de pe Calea Dorobanți și sa va faceți o programare la ea.

 • Buna ziua. Ma intereseaza si pe mine cum ati reusit sa rezolvați situația cu copilașiul dvs. Sunt in aceeasi situatie. Multumesc frumos!

  • Am povestit in articol. La noi era vorba de o alergie si cu picaturi s-a rezolvat. Este necesara insa o vizita la medicul oftalmolog pentru diagnosticare. V-o recomand pe dr Roxana Cozubas de la clinica Ocuvista

 • Fetiță mea de 2,3 luni clipeste des si rareori de cu manutele la ochi dar ea clipeste mei des atunci cand e mai nervoasă sau vrea ceva si crede ea ca nu o înțelegem, ca e si la vârsta când nu pronunța Cum Trebuie, si cand e mai obosita

  • Draga Gabriela, poate un consult oftalmologic nu at strica, macar sa eliminati orice cauza fizica, apoi, daca devine prea frecvent gestul, sa discutati si cu un psiholog. Cel mai probabil insa este o etapa care va trece. Mult succes!

 • Bună seara, am un băiețel de 11 ani ,în 2016 a sărit un câine la fața lui și a rămas cu un tic la ochi, clipește foarte des, am fost și iam schimbat ochelarii dar în continuare clipește foarte des. Noi suntem din Iași.

  • Buna seara, sfatul meu este sa cereti parerea mai multor specialisti oftalmologi si sa mergeti la contro cu copilul pana se descopera cauza si i se administreaza un tratament adecvat. Daca nu este de competenta oftalmologului si este un tic rezultat in urma sperieturii, va dugerez un psiholog. Poate fi ceva care se rezolva in destul de putine sedinte, daca se trateaza din timp. O seara buna!

 • Buna seara,am o fetiță de 8 ani și clipește din ochi de micuța.Am fost la oftalmolog și mi-a dat picături dar tot face așa și acum de când cu școală casca ochi foarte mari și parcă ii da pe spate și după ii indreapta,dar asta cu clipuri dese.

  • Eu va recomand sa consultati un alt oftalmolog. Daca sunteti din Bucuresti, recomandarea merge catre dna dr Cozubas Roxana, de la clinica Ocuvista, consultantul oftalmolog al blogului

 • Buna seara! Am o fetita de 2 ani si 2 luni si a început sa clipeasca… Nu des, cam de 2 ori pe zi… Nu stiu ce sa fac… Nu clipește des, dar are momente

 • Buna am o fetita de 2 ani si 7 luni si de cateva zile clipeste mult mai des ca de obicei
  Lucrul acesta se intampla mai ales când are in fața un ecran cum ar fi telefon sau televizor

 • Buna seara.Am un băiețel de 2 ani si 4 luni si de 3 zile a inceput sa clipească foarte des.
  Care ar putea fi cauzele?
  Va rog sa imi recomdati un doctor bun in bucuresti.
  Precizez ca in aceste 3 zile am fost in parc sa.jucat în nisip si a luat contact si cu un cățel

  Credeti ca ar fi.probleme de vedere?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top