De ani de zile, desertul sărbătorilor sau zilelor speciale din familia noastră, indiferent de formula ei, variază între tiramisu și cheesecake, pe rând sau chiar concomitent, la cererea mesenilor. Le fac de câteva ori pe an, iar de Paște ține loc de pască. Am încercat două rețete de-a lungul timpului, cu amândouă am avut succes, dar am păstrat-o pe cea mai ușor de făcut și care nu a dat greș niciodată.
Cheescake. Ingrediente necesare
Baza – 100 grame de unt gras (82% grăsime), 200 grame de biscuiți, de preferat tip digestivi
Stratul 1 – 400 de grame de brânză cremă (tip Philadelphia), 2 ouă, 100 grame zahăr pudră (eu folosesc cu aromă de vanilie, îi dă o aromă mai puternică), esență de vanilie (eu pun o fiolă)
Stratul 2 – 400 ml smântână (eu folosesc cu 30% grăsime), 50 grame zahăr pudră, esență de vanilie
Toping – fructe de pădure congelate sau proaspete sau alte fructe preferate
Anul acesta, în premieră, am pus și în crema pentru stratul 1 și în crema pentru stratul 2 câte 2 picături de ulei esențial de lămâie. I-a dat un gust aparte.
Cheescake. Mod de preparare
Biscuiții se zdrobesc cât mai fin. Untul se topește la foc mic, apoi se amestecă cu biscuiții zdrobiți, până se omogenizează. Amestecul obținut se pune într-o tavă rotundă, de preferat cu fundul detașabil și se presează bine cu o spatulă de lemn. Se lasă să se răcească și se pregătește stratul 1.
Se mixează bine crema de brânză cu zahărul pudră, ouăle și esența de vanilie. Compoziția se pune peste stratul de biscuiți. Se coace timp de aproximativ 20 de minute, la cuptorul încins în prealabil, la 180 de grade. Ideea este să se coacă până se întărește brânza și în interior. Nu este ok să fie lichidă în mijloc.
După ce s-a copt, se scoate din cuptor și se lasă aproximativ 20 de minute la răcit.
Se prepară stratul al doilea. Smântâna se amestecă cu zahărul pudră și esența de vanilie și se pune cu grijă peste primul strat. Se mai introduce la cuptor maximum 10 minute. Eu am lăsat-o cam mult și s-a crăpat, dar la gust a fost tare bună.
După ce se răcește, se lasă în frigider, preferabil o noapte întreagă. Se servește cu fructe deasupra.
Eu fac cel mai des cu fructe de pădure congelate, pe care le las să se dezghețe, le scurg puțin și le pun ca atare peste cheescake.
Poftă buna! 🙂
Citește și
Tremurici, desertul copilăriei mele
Rețetă de chec cu lămâie ca la bunica
Cornulețe fragede. Rețeta copilăriei
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.