Cele mai inspiraționale discursuri TED

discursuri TED

 

Nu sunt neapărat adepta discursurilor sau a cărților motivaționale. Am câteva care m-au ajutat, dar oricum eu sunt pe principiul adaptării. Nu aplic la grămadă orice ce citesc sau aud, ci aleg doar ce se potrivește cu mine. Am învățat asta în ani, după ce m-am frustrat că mie nu îmi iese meditația sau nu știu ce tehnică de relaxare și respirație. Este însă ceva ce m-a „prins”, care îmi dă libertatea asta de a aplica selectiv, dar îmi oferă și o tonă de inspirație și mă „trage” de glugă atunci când mă prăbușesc. Acel ceva sunt discursurile TED. Când am nevoie de o doză de inspirație și curaj, caut pe Youtube discursuri TED și mai pot un pic.

A fost mină de aur să găsesc într-un grup drag mie, La Primul Bebe, fondat de Atena Boca, un subiect fix despre asta. O listă luungă de discursuri TED, din care am selectat ce m-a inspirat. A se consuma în caz de lipsa de motivație, inspirație sau în cazul sindromurilor „numai eu nu” sau „numai mie”.

Cele mai inspiraționale discursuri TED

Despre fericire și sensul vieții

Fericirea nu este totul în viață. Să alergi după fericire te face mai nefericit. Care este diferența dintre a fi fericit și a avea o viață cu sens? Care sunt cei patru piloni ai unei vieți cu sens? Încurajator și de pus pe gânduri. Găsiți discursul aici.

Ce contează cu adevărat la finalul vieții? BJ Miller povestește cum a trecut pe lângă moarte și cum experiența asta l-a făcut să privească altfel viața. Despre spitalizare, sistemul de sănătate, starea psihică a bolnavilor, experiența de a confrunta moartea și multe multe altele. Găsiți discursul aici.

Ce conduce la o viață fericită? Cele mai revelatoare idei din cel mai lung studiu despre fericire. Un discurs calm, liniștitor, pe care îl găsiți aici.

Obiceiurile fericirii. Nimeni nu se trezește dimineața cu gândul să sufere toată ziua. Discursul lui Matthieu Ricard, călugăr tibetan convertit este cu adevărat inspirațional și înălțător. El este presărat cu imagini din munți și povești fascinante. Îl găsiți aici.

Puternic motivaționale

Sunt multe discursuri TED motivaționale, de fapt cam ăsta este scopul lor, dar acestea mi s-a părut că sunt mai mult de atât.

Ce face ca viața să fie trăită în fața morții. Să trăiești complet înseamnă să accepți suferința. Lucy Kalanithi, medic, povestește experiența prin care a trecut împreună cu soțul ei, medic și el, diagnosticat cu o formă galopantă de cancer. Cum să accepți moartea. A ta și a celor dragi ție. Atenție, vă trebuie șervețele. Găsiți discursul aici.

Niciodată să nu renunți! Diana Nyad, înotătoare, care a trecut prin experiențe extreme povestește despre expedițiile și încercările imposibile prin care a trecut. Cum să faci să nu renunți,chiar și atunci când te lupți cu rechini sau cu cei mai veninoși pești din lume. Este fantastică femeia asta. O ascultați aici.

Ascultă rușinea! Brene Brown vorbește despre rușine, vulnerabilitate, căderi nervoase, sinceritate. Este un discurs răscolitor, mai ales pentru că ne arată fața umană a celor care vorbesc în fața a mii de oameni, faptul că și ei trăiesc cu temeri, anxietăți chiar și multe întrebări. Îl găsiți aici. 

Despre cuplu și secretul relațiilor reușite

Secretul păstrării dorinței în relațiile pe termen lung. Esther Perel, terapeut, autor de carte și speaker este renumită pentru cărțile și conferințele ei pe tema cuplului. Are câteva discursuri TED extrem de interesante pe tema cuplului. Primul care m-a inspirat este acesta. El tratează schimbarea socială care s-a petrecut în ultimii zeci de ani, presiunea asupra partenerilor de cuplu de a oferi tot – stabilitate, confort, tandrețe, siguranță financiară, divertisment, etc. lucruri pe care în trecut le oferea „un sat întreg”. Esther vorbește aici și despre relația dintre dragoste și dorință și diferența dintre ele, pe care este foarte important să o cunoaștem.

Arta seducției.  Dr. Seema Anand, adeptă a religiei hinduse, pornește de la geneză, în accepțiune hindusă și ajunge să descifreze tainele seducției, deși recunoaște deloc că nu îi place deloc cuvântul. Ce este energia sexuală și cum o gestionăm, cum o optimizăm, ce spune Kama Sutra, ce se aplică și ce nu. Un discurs cel puțin interesant.  Îl găsiți aici.

Regândind infidelitatea. Infidelitatea are o tenacitate pe care căsătoria o poate invidia. De ce înșelăm? De ce înșală oamenii fericiți? Ce e infidelitatea? Cum trecem peste actul de trădare? Din nou, unica Esther Perel, aici.

Parenting și educație

Să „păcălesc” școala mă face fericit! Când cresc, vreau să fiu fericit. Ca acum! Așa vorbește un copil crescut în afara sistemului de educație clasic, un copil care de la 9 ani învață acasă. Discursul puștiului ăsta e pur și simplu GENIAL! Vă rog eu, uitați-vă la el cu inima deschisă! Ăștia sunt copiii noștri, minunat de sinceri și de autentici, buni și atât de înțelepți. Recunosc că m-a dat pe spate Logn, aș pune video-ul ăsta să ruleze în toate cancelariile școlilor!

Învățați-vă fetele să fie curajoase, nu perfecte! Ne creștem fetele să fie perfecte și băieții să fie curajoși.  Este un discurs extrem de puternic, ținut de o femeie indiană care a candidat pentru congresul american și  pierdut.  Ea militează pentru forța femeilor și necesitatea de a le arăta fetelor noastre și alte modele decât femeile perfecte promovate de media. Găsiți aici discursul.

Omoară școala creativitatea? Dacă nu ești pregătit să nu ai dreptate, nu vei aduce nimic original, nimic nou. Toți avem interes în zona educațională, dar realitatea este că nu știm cum să abordăm educația cu adevărat în folosul nostru și al copiilor noștri. Un discurs despre creativitatea nativă a copiilor și cum ar trebui ea abordată, aici.

Cum scăpăm din „valea morții” săpată de educație? Care sunt cele trei principii care fac mintea să evolueze și cum stilul de educație actual merge fix împotriva acestor trei principii. Un discurs plin de umor, aici.

Faceți o revoluție educațională! Este nevoie de o schimbare radicală, de la școli standardizate, la învățare personalizată, bazată pe talentele naturale ale copiilor. Cât de frumos sună și cât e de plin de aha-uri discursul ăsta.

Montessori, creativitatea eliberată. Cu o experiență de peste 40 de ani în metoda Montessori, Judi Bauerlein punctează cele mai importante aspecte ale acestei metode. Are o abordare caldă, mi-a plăcut mult. Găsiți discursul ei aici.

Fiecare copil are nevoie de un campion. Copiii nu învață de la oameni pe care nu îi plac. O profesoară ne vorbește despre ce au nevoie copiii să vadă în dascălii lor. Un îndemn către profesori să se conecteze cu elevii lor la un nivel profund și să îi înțeleagă cu adevărat. Găsiți discursul aici.

Dezvoltare personală și carieră

De ce unii oameni nu au o singură chemare? Pentru unii dintre noi, răspunsul la întrebarea Ce vrei să te faci când vei fi mare? poate avea foarte multe răspunsuri. Acesta este discursul meu preferat, pentru că m-am regăsit în el o mie la sută! Îl găsiți aici.

See Also

De ce munca nu se întâmplă în cadrul programului de muncă? Biroul nu este cadrul potrivit pentru a munci.  O teorie cel puțin interesantă despre spațiile de lucru, clădirile de birouri și cum nu fac ele decât să scadă productivitatea. Discursul, aici.

Mai sunt o grămadă de discursuri TED, probabil că este nevoie de zeci de articole și sute de zile și ore să le poți cuprinde pe toate.  Sper însă să fie un început și să vă trezească „apetitul” pentru genul ăsta de pastile motivaționale.

Dacă aveți și voi preferatele voastre, cu care să completăm lista, le aștept cu drag.

Citește și

Fii bun, toți duc o luptă grea. Minunea, un film de văzut

Raiul de după curs și iadul de după o săptămână

Cum să distrugi o piesă. Recomandare pentru întreaga familie

20 de filme artistice de văzut în familie (partea I)

20 de filme artistice de văzut în familie (partea a II-a)

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.

Sursa foto – TED.com

View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top