E abia trecut de jumătatea lui noiembrie, dar cum toate magazinele au deja vitrinele garnisite de Crăciun, utilajele publice lucrează la decorarea străzilor, pe noi ce ne oprește să intrăm în atmosferă? Mai ales că timpul trece așa repede și cum clipim o dată, ne trezim că ciocnim ouă roșii. Așa că m-am pregătit din timp și, pentru început, am făcut lista cu cele mai frumoase filme de Crăciun. Am pus și filme de animație, dar și filme artistice . Unele clasice, altele comedii romantice mai noi. În general, filmele de genul ăsta sunt suave, fără scene și replici greu de explicat, așa că pot fi ușor vizionate și împreună cu copiii, cu mici excepții, pe care le-am specificat. Vă sfătuiesc, totuși, să vă uitați la trailere înainte de a propune filmele spre vizionare în familie.
Cele mai frumoase filme de Crăciun. Filme artistice
Un colind de Crăciun (A Christmas Carol, 1938)
Este prima ecranizare a romanului lui Charles Dickens și prima dată când personajul fără inimă, zgârcitul și hainul Scrooge vede lumina ecranului. După ce este vizitat de trei fantome ale Crăciunurilor trecute, Scrooge se schimbă radical și se trezește în dimineața de Crăciun un om bun, blând și care abia așteaptă să primească în suflet magia sărbătorii. Rămâne una dintre cele mai bune ecranizări, pe care costumele, coafurile și faptul că este alb-negru o fac extrem de autentică.
O viață minunată (It’s a wonderful life, 1946)
Personajul principal, George, un bărbat care crede că nu mai are pentru ce să trăiască, încearcă să se sinucidă chiar în Ajun de Crăciun. El primește vizita unui înger, a cărui misiune este să îi arate cum ar fi lumea dacă el nu ar exista. Cu ajutorul îngerului, George își dă seama cât de multe avea în viața sa și ce greșeală uriașă era să comită. Mesajul este puternic și potrivit tuturor vârstelor. Este cotat ca fiind cel mai frumos film de Crăciun al tuturor timpurilor.
White Christmas (1954)
Contrar așteptărilor, este un film color, plin de costume frumoase și decoruri fantastice. Un musical minunat, plin de magie și culoare. De când am văzut trailerul, l-am pus pe lista cu cele mai frumoase filme de Crăciun, musai de bifat într-o seară liniștită în familie.
Miracolul de pe strada 34 (1947)
Prima ecranizare este din 1947 și este o poveste frumoasă și plină de magie. O fetiță săracă și mama ei, vânzătoare la un magazin, nu cred în miracolul Crăciunului și în Moș Crăciun. Asta până când fantasticul personaj reușește să se salveze din situații imposibile și să le redea încrederea. Următoarea ecranizare a fost realizată în 1994.
O poveste de Crăciun ( A Christmas Story, 1983)
Este povestea de Crăciun a unei familii, cu bune și cu rele, care trece prin câteva peripeții și reușește până la urmă să se bucure de sărbătoare. Personajul principal este unul din fii familiei, care își dorea cu ardoare o pușcă ,dar absolut toată lumea îi spunea că își va scoate ochii cu ea. Dacă o va primi sau nu, aflăm în film.
Un Crăciun magic (One magic Christmas, 1985)
Este povestea unei mame care încearcă să facă ce este mai bun pentru copiii ei, atunci când soțul ei își pierde serviciul și întreaga familie trece prin momente dificile. Un înger vizitează familia și le readuce atenția la lucrurile care contează, ajutându-i să se apropie unii de alții și să găsească împreună spiritul Crăciunului.
Scrooged (1988)
Este o variantă modernă a filmului Un colind de Crăciun. Povestea clasică a bărbatului fără inimă și fără scrupule, care nu crede în puterea sărbătorilor, în umanitate sau dărnicie și care se schimbă brusc atunci când realizează că toate astea există. Producătorul TV care nu are timp de angajați, de iubita lui sau de el însuși, devine un om nou și aduce spiritul sărbătorilor în sufletele celor apropiați.
Vacanță de Crăciun (National Lampoons Christmas Vacation, 1989)
Este povestea unui tată care își dorește un Crăciun perfect pentru familia sa, dar ajunge să creeze un dezastru. Bradul e prea mare și sparge geamurile casei, curcanul explodează, instalația de beculețe aproape că produce un incendiu. Până la urmă,omul realizează că spiritul Crăciunului nu e nici despre cât de strălucitoare sunt decorațiunile, nici despre cât de bogată este masa, ci despre cine stă în jurul ei și cum reușim să primim bucuria în suflete.
Singur acasă 1 (1990)
Crăciunul fără Kevin e pustiu, așa că bifăm din timp Singur acasă 1 și Singur acasă în New York. Deja știm pe dinafară povestea băiețelului uitat acasă de familie, care reușește să își apere casa și să îi pună pe fugă pe hoții caraghioși.
The Muppet Christmas Carol (1992)
O variantă a filmului original Scrooged, cu Michael Caine în rolul dlui Scrooge. Simpaticele personaje ale copilăriei noastre, păpușile Muppets, completează povestea într-un mod haios și este un prilej foarte bun pentru copii de a cunoaște și la ce ne uitam noi în copilărie.
Moș Crăciun (1994)
O comedie delicioasă cu Tim Allen. Un bărbat obișnuit ajunge peste noapte Moș Crăciun și vede cum se îngrașă și îi crește barba, fără să poată controla ce se întâmplă cu propriul corp. Până la urmă, el acceptă situația și preia toate responsabilitățile de a duce cadourile la timp copiilor din toată lumea. În 2002 a apărut și partea a doua a filmului.
Cum a furat Grinch Crăciunul (2000)
Filmul cu Jim Carrey în rolul principal ne prezintă un personaj rău, periculos și scârbos, care își pune în minte să distrugă Crăciunului orașului de la poalele muntele pe care locuiește. Iubirea necondiționată a unei fetițe orfane îl face să se schimbe și să devină „aproape” Moș Crăciun. Noi l-am văzut cu Ana anul trecut și abia așteptăm să îl revedem.
Familistul (The family man, 2000)
Un om de afaceri de pe Broadway, aflat în plină ascensiune, este pe cale să semneze contractul vieții sale, chiar în Ajun de Crăciun. Ceva se întâmplă și în ziua de Crăciun se trezește căsătorit și cu doi copii, care aleargă prin casă și cântă colinde. El mai află că acum este vânzător de piese auto și este căsătorit cu fosta sa colegă de școală. Furiei și confuziei de la început le iau locul ușor alte sentimente și fostul om de afaceri descoperă că iubește mai mult viața de familist, iar copiii reușesc să îl cucerească total. Jack își dă seama că viața nu e doar despre bani și Crăciunul e mult mai distractiv când îl petreci înconjurat de familie.
Elf (2003)
O comedie ușor prea americană pentru gustul meu, adică plină de glume grosolane, dar la care copiii vor râde cu siguranță. E povestea elfului gigant, care află că de fapt este om și va trebui să se descurce cu o înălțime de aproape 2 metri printre colegii săi minioni. Bineînțeles că înălțimea vine și cu multă stângăcie, iar elful ajunge să încurce ițele tare de tot, riscând să compromită Crăciunul.
Love Actually (2003)
Poate că nu este chiar un film potrivit de văzut cu copiii, dar cu siguranță este de văzut și revăzut alături de persoana iubită. Este o poveste absolut minunată, cu actori unul și unul și arată destinele aparent paralele, dar în fapt atât de legate a opt personaje, unite între ele de magia iubirii.
Jingle all the way (2004)
Un film cu Arnold Schwarzenegger, în rolul unui tată dornic să îi obțină copilului său cea mai frumoasă și dorită jucărie de Crăciun. Găsirea jucăriei devine o adevărată aventură, o goană nebună și chiar o luptă pe viață și pe moarte.
Vacanța (The Holliday, 2006)
Este o comedie romantică numai bună de văzut în doi, despre două femei care fac schimb de case de sărbători. Una din ele este o producătoare faimoasă din New York și trăiește într-o casă imensă. Cealaltă trăiește într-un orășel din jurul Londrei, într-o casă de țară. Pentru fiecare din ele, schimbarea casei vine cu schimbarea întregii vieți. Noi am văzut filmul într-o zi de vară și a fost delicios, sunt sigură că apropierea Crăciunului îi dă un plus de magie. Da, ok, trebuie să vă spun și că maree atu al filmului e Jude Law, într-o formă absolut senzațională. cred că arată mai bine decât în toate filmele la un loc.
Crăciunul ăsta (This Christmas, 2007)
O familie cu multe divergențe și secrete ascunse, se reunește de Crăciun și încearcă să se simtă bine măcar în perioada aceasta a anului. Reușesc doar parțial și când spiritele par că se încing foarte tare, un dans sincron și un colind cântat de Chris Brown îi aduce cu adevărat aproape și îi ajută să își rezolve problemele.
Dennis, pericol public de Crăciun (Dennis, the menace Christmas, 2007)
Băiețelul blond, cu chip angelic, nu se dezminte nici de Crăciun și face cele mai mari năzbâtii din lume, spre disperarea dlui Wilson, în a cărui grijă este.
Cele mai frumoase filme de Crăciun. Filme de animație
Colindul de Crăciun al lui Mickey (Mickey’s Christmas Carol, 1983)
Este povestea lui Charles Dickens (din nou :-), adusă la viață de cele mai iubite personaje Disney. În rolul lui Scrooge, nimeni altul decât Donald. Din film nu lipsesc nici nepoții aiuriți ai lui Donald, Pluto și Mickey.
Winnie the Pooh și Crăciunul (Winnie the Pooh and Christmas too, 1991)
Simpaticul ursuleț și prietenii săi din pădurea de 100 de acrii îi scriu scrisori lui Moș Crăciun. Toți, cu excepția lui Pooh, devin lacomi în cererile lor și pierd din vedere adevăratul spirit al Crăciunului. Pooh pleacă într-o aventură aproape imposibilă, ca să ducă la îndeplinire dorințele prietenilor lui și îi face să realizeze că sărbătoarea Crăciunului este mai mult despre a dărui decât despre a primi.
Coșmarul dinainte de Crăciun (The nightmare before Christmas, 1993)
L-am pus pe listă pentru că știu că uneori copiii, mai ales cei mari, au nevoie să își înfrângă propriile frici și cer să se uite la filme înspăimântătoare. Este o combinație între un film de Crăciun și unul de Halloween, dominat de schelete, capete de mort, strigoi și alte personaje de groază. Personal, nu m-a convins deloc trailerul, dar poate sunt și copii curajoși printre noi :-).
Dorința lui Annabelle (Annabelle’s wish, 1997)
Este povestea unei prietenii speciale între un băiețel pe nume Billy și o văcuță pe nume Annabelle și este bazată pe legenda că Moș Crăciun dă animalelor glas în ziua de Crăciun. Annabelle are o dorință foarte mare, dar imposibil de realizat. Ea ar vrea să zboare prin văzduh, asemenea renilor lui Moș Crăciun. Cum de Crăciun totul este posibil, dorința lui Annabelle devine realitate.
Frumoasa și Bestia, Crăciunul fermecat (Beauty and the Beast, the enchanted Christmas, 1997)
O adaptare de sărbătoare a clasicului film Disney, povestea ne prezintă încercările prin care trec Frumoasa, Lumiere, Ceasornic și ceilalți servitori-obiecte de la castel, ca să convingă fioroasa bestie de magia Crăciunului. Cântecele sunt la fel de frumoase ca în filmul original.
Rudolf the red nosed Reindeer (1998)
Este un film de desene animate despre povestea și aventurile haiosului ren cu nasul roșu, de care râdeau toți ceilalți reni și care a ajuns să salveze Crăciunul tocmai datorită nasului.
Crăciunul lui Mickey (Mickey’s Once upon a Christmas, 2009)
Sunt de fapt trei povești de Crăciun cu Mickey, Minnie și prietenii lor. Trei șanse să râdeți și să vă binedispuneți alături de copii .
Winnie the Pooh, a very Merry Pooh year (2002)
Un alt film animat simpatic și vesel despre Winnie the Pooh și prietenii săi.
Polar Express (2004)
Este inspirat de o carte pentru copii scrisă în 1985 și prezintă povestea unui băiețel care se urcă în trenul Polar Express. Trenul îl va duce în aventura vieții sale, cu destinația Polul Nord. Filmul este plin de efecte speciale și ne introduce într-o lume magică. Musai de pus pe lista cu cele mai frumoase filme de Crăciun.
Un colind de Crăciun (A Christmas Carol, Disney, 2009)
Varianta animată a poveștii urâciosului bătrân Scrooge, care după întâlnirea cu fantoma Crăciunului, se schimbă radical și decide să dea o șansă spiritului sărbătorii sfinte. Filmul a câștigat câteva premii pentru efecte speciale, iar vocea lui Scrooge este a inconfundabilului Jim Carrey.
Merry Madagascar (2009)
Pun pariu că nu ați știut de varianta de Crăciun a filmului Madagascar. Ei bine, nici eu nu am știut și mă bucur că l-am descoperit. E tare haios să vezi personajele junglei pierdute prin nămeți de zăpadă.
Arthur Christmas (2011)
Filmul imaginează o lume super tehnologizată, în care Crăciunul este o super misiune extremă pentru Moșul și elfii lui. Clasica sanie este înlocuită de sisteme moderne de transport, iar livrarea cadourilor a fost și ea îmbunătățită. Problema este când apar defecțiuni tehnice și un singur copil este uitat de pe lista Moșului. E un film care pune ideea de Moș Crăciun într-o lumină modernă și îi poate ajuta pe copii să creadă pentru mai mult timp în personajul fantastic.
Aceasta a fost lista noastră cu cele mai frumoase filme de Crăciun. Sigur, lista e mult mai lungă, dar acestea au fost titlurile care ne-au plăcut – unele din ele și care se repetau în mai toate topurile – altele. Dacă aveți sugestii, le aștept cu drag.
Citește și
20 de filme artistice de văzut în familie (partea I)
20 de filme artistice de văzut în familie (partea a II-a)
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.
Eliza şi cu mine preferăm filmele romantice de pe Diva 😀 Mai ales că sunt foarte cuminţele, în afară de sărutat, nu se întâmplă nimic altceva. Plus că-s fără violenţă, nuditate and stuff. În rest, m-am cam plictisit de clasicele de Crăciun, dacă m-ai pune să mă uit la Singur acasă, neuronii mei şi-ar face harakiri. Singurul pe care l-aş revedea cu plăcere e Cum a furat Grinch Crăciunul, mereu mi-a plăcut. Ia să fac şi eu o listă cu preferatele noastre, poate le revedem anul ăsta.
Da, si eu ma mai uite pe Diva, daca apuc. Am cautat sa fie filme disponibile on-lne mai mult, ca asa sunt mii, dar greu se gasesc. Si sa fie din toate genurile. Love actually l-as revedea eu oricand si oricat, dar nu prea e pentru copii, e un pic prea profund, zic eu
Cel mai frumos film de Craciun este While You Were Sleeping cu Sandra Bulock si Bill Pullman.Imi chinui sotul cu el in fiecare an 🙂
O sa il caut si eu, multumim penru recomandare
Oricat incercam tot nu reusim sa trecem peste Singur acasa..nu stiu cum dar mereu e in topul nostru pe primul loc si am vazut o gramada de filme de Craciun, toate frumoase si speciale dar…cu asta ramanen deocamdata si ne amuzam teribil. Plus ca de 5 ani tot citim si recitim cartea gasita intamplator de baiat intr-un supermarket.
Daaaa, Singur acasa e magic