Now Reading
Cele mai frecvente întrebări despre examenul Cambridge de limba engleză

Cele mai frecvente întrebări despre examenul Cambridge de limba engleză

În momentul în care am ales cursurile de limba engleză pentru Ana, am fost informați și de posibilitatea susținerii, la finalul anului, a unui examen Cambridge adecvat nivelului absolvit. Mi s-a părut complet inutil și am respins ideea, recunosc, fără să mă documentez. Pe parcurs, văzând cum se lucrează, am început să îmi schimb părerea și să apreciez altfel utilitatea susținerii unui examen Cambridge, chiar și la o vârstă mai mică.

Pentru că am primit multe întrebări referitoare la examenul Cambridge, am cerut direct părerea specialiștilor, adică echipei minunate de la English Kids Academy.

Doamna Liliana Gucianu, Young Learners Courses Coordinator and Centre Manager, ne-a dat răspunsurile la cele mai multe dileme legate de examenul Cambridge și utilitatea lui

Ce este examenul Cambridge și ce atestă?

Este o testare creată chiar de Cambridge University pentru vorbitorii de engleză ce nu sunt nativi. Examenul urmărește măsurarea abilităților lingvistice pe 4 arii – scris, citit, vorbit și auzit/ ascultat. Prin urmare, asta este și ceea ce atestă și reflectă – capacitățile lingvistice ale candidatului în ceea ce privește ariile mai sus menționate.

De la ce vârstă se poate da examenul Cambridge?

De la vârsta la care candidatul poate scrie și citi în engleză independent. Acest lucru, din experiența mea, se poate întâmpla în jur de 8 ani, însă bineînțeles, depinde de evoluția copilului, aptitudinile sale cognitive și motrice și relația sa cu scris-cititul, despre care se știe foarte bine că nu este la fel pentru toți. Exact ca și vorbitul – unii încep să vorbească mai repede, alții mai târziu.

Fiecare copil este unic – poate sună a clișeu, însă este un principiu după care educația are numai de câștigat. Am întâlnit, de exemplu, un mai tânăr candidat Cambridge, de doar 6 anișori și mulți care puteau susține un asemenea examen încă de la 7 ani.

Ce beneficii are pentru un copil să susțină examenul Cambridge?

Este, în primul rând, o oglindă. O confirmare oficială, un feedback, o măsurare a abilităților sale lingvistice, a punctului în care se află nivelul său de limbă. Bineînțeles că progresul este urmărit și înregistrat în primul rând de către profesorul ce lucrează cu el, însă o asemenea reflectare obiectivă este oricând binevenită.

Un mare beneficiu pentru orice copil este că învață ce înseamnă sa primească un feedback cantitativ și trece prin ceea ce înseamnă un examen, cu tot procesul din spate – pregătirea pentru el, asumarea unui target, urmărirea unui obiectiv, evaluarea rezultatelor. Toate acestea ajută în procesul de maturizare fiindcă fac parte din viață.

Astfel, examenele cu care se întâlnește mai târziu sunt abordate altfel, prin prisma experiențelor anterioare.

În plus, de la nivelul A1 (Movers) în sus există și avantajul că se pot echivala cu diverse examene la școlile de stat sau private pentru a intra la clase bilingve

De la nivelul B1 (PET ) în sus examenul Cambridge se poate echivala chiar cu proba de engleză de la bacalaureat. Așadar, există câteva beneficii foarte practice.

Care este valabilitatea certificatului Cambridge?

Valabilitatea examenului Cambridge este pe viață. Ministerul Educației a decis – probabil pentru a se asigura că aceste atestate sunt suficient de recente în momentul echivalării – că vor avea prioritate cele date cu cel mult 2 ani înainte de data utilizării lor.

Această decizie are sens, în ideea că o abilitate – lingvistică sau nu – ne-exersată, își poate pierde din calități. Este suficient dacă ne gândim la limbile moderne studiate în școala generală sau liceu ca limba a doua de studiu. Dacă nu au mai fost folosite, dacă studiul nu a continuat, putem spune că avem fix același nivel de limbă pe care îl aveam atunci? Cu siguranță, nu.

O abilitate nefolosită se estompează și este nevoie de exercițiu pentru a o aduce la formă optimă sau la forma de odinioară. Același soi de exersare ce a dus abilitatea acolo .

Odată atins, un nivel de limbă trebuie întreținut, exersat

Cu ce frecvență are trebui susținut examenul Cambridge pentru nivelul superior?

Dacă se dorește atingerea următorului nivel, acesta poate fi acoperit într-un an, 2 sau mai mulți. Depinde de timpul investit, capacitatea studentului, motivația, cât de stringentă este nevoia, și bineînțeles și de nivelul vizat – cât de complex este.

Nu este necesar ca un copil să bifeze câte un examen Cambridge în fiecare an sau odată la 2 ani. Întrebarea este ce dorește a se facă cu diploma, ori dacă acel elev își dorește o confirmare oficială din partea Cambridge a nivelului sau de limbă. Obținerea nivelului următor se face prin studiu. Cursanții nu sunt obligați să dea niciun atestat Cambridge, ci o fac doar în măsura în care ei sau părinții acestora simț ca le este util.

Ne puteți spune câteva din situațiile concrete în care un certificat Cambridge este obligatoriu, precum și cele în care este util?

Nu este obligatoriu în nicio situație, însă este de folos. Pentru a intra în clasa a 5-a cu predare intensivă, copiii pot demonstra că au cunoștințele necesare arătând un certificat de la Movers în sus sau pot da examenul de limbă organizat de școală.

Într-adevăr, dacă școala unde doresc să intre se bazează doar pe atestatele Cambridge și nu își mai organizează propria testare eliminatorie, atunci se poate considera că este obligatoriu să ai un certificat Cambridge.

Același lucru este valabil și pentru intrarea la o clasă bilingvă de liceu. La bacalaureat, însă, se poate susține proba de engleză – aceasta nu a ieșit din probele de bac. Iar pentru admiterea la facultate în afară, unele universități cer fie un nivel minimum de B2 (FCE), fie C1 (CAE). Aceste niveluri pot fi reflectate fie de un atestat Cambridge, ori de IELTS sau TOEFL, deci iarăși examenul Cambridge nu este obligatoriu, dar poate fi util.

Rezultatele la examenul Cambridge reflectă și gradul în care un copil poate pune și în practică, în conversație, cunoștințele de limba engleză?

Cu siguranță. Chiar probele examenului sunt construite în așa fel încât să simuleze situații reale de viață și sunt gândite în raport cu ceea ce ar trebui să poată face candidatul în viața de zi cu zi, în engleză. În plus, Cambridge face un upgrade periodic la formatul examenelor, la cerințe și subiecte, ca să răspundă situațiilor de viață și să reflecte cât mai fidel gradul de evoluție al generațiilor.

Atunci când copiii sunt expuși la o limbă străină mai devreme și mai des, rapiditatea și modul în care achiziționează acea limbă se transformă și acest lucru are impact și asupra performanțelor lingvistice.

Prin urmare, Cambridge se asigură că sarcinile pe care copiii le au de rezolvat în examen sunt ancorate în nevoile lor și în realitatea curentă, a generației lor.

Ce urmăriți în cadrul English Kids Academy, atunci când pregătiți copiii pentru susținerea examenelor Cambridge?

Ne asigurăm că este un proces plăcut, semnificativ și memorabil pentru copii, fără stres, în care mesajul este clar-nu sunt în competiție unii cu alții.

Singurul lucru pe care îl pot depăși cu adevărat este propria lor limită dintr-un anumit moment.

Bineînțeles că simulăm condițiile unui examen, cu emoții cu tot, pentru a-i pregăti mai bine și din acest punct de vedere. Din punct de vedere lingvistic, adaptăm materialele sau folosim anumite cărți gândite în acord cu viziunea Cambridge și ne asigurăm că există un progres pe toate cele 4 arii de interes – Speaking, Writing, Reading și Listening. Urmărim ca tot ceea ce învață la English Kids Academy să poate fi direct aplicabil în afara orelor noastre și să îi ajute în viață, dincolo de examenele Cambridge, din punct de vedere al englezei dar și în ceea ce privește… mai mult decât limba engleză!

La final, trebuie menționat că nu este suficientă promovarea examenului Cambridge pentru a reflecta nivelul de limbă

Pentru a considera că un copil a absolvit un nivel este important ca acesta să folosească independent toate noțiunile învățate. Odată luat examenul, copilul trebuie să se mențină și apoi să meargă mai departe către următorul nivel.

Sper că v-au fost de folos informațiile de la English Kids Academy despre examenul Cambridge. Mie mi s-au părut extrem de echilibrate, exact așa cum este întregul proces de învățare acolo.

Citește și

Cum am ales cursurile de limba engleză pentru copilul meu

Cărți utile pentru învățat limba engleză

Cum îți ajuți copilul să citească?

Cărți de știință și tehnică în joacă

Istoria pe înțelesul copiilor. Trei cărți pe înțelesul copiilor

Două cărți despre Holocaust pe înțelesul copiilor

Cum mi-a îmbunătățit o provocare de parenting relația cu copilul meu

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top