Now Reading
Cea mai frumoasă perioadă din viața de părinte

Cea mai frumoasă perioadă din viața de părinte

cea mai frumoasă perioadă din viața de părinte

Fiecare vârstă are farmecul ei și fiecare etapă e unică și specială. Perfect adevărat. În fiecare zi găsești frumosul, dacă vrei. Dacă știi cum să privești, vezi curcubeul după o ploaie care te udă până la piele, bucuria rezultatului după o perioadă istovitoare de muncă și candoarea zâmbetului știrb după o criză de colici. La orice vârstă a copilului ai parte de zile ale naibii de grele, când îți vine să pleci și să nu te mai uiți înapoi. Vin apoi momentele alea de wow!, în care îți spui cât ești de norocos și de binecuvântat pentru tot. Da, chiar și pentru tantrumuri și crize de furie. Totuși, dacă ar fi să faci un clasament, care este cea mai frumoasă perioadă din viața de părinte?

Cu mâna pe inimă și fără să mă gândesc de două ori, eu aleg anii de grădiniță

Mai precis, perioada între 4 și 7 ani. Atunci m-am simțit cea mai liniștită și împăcată mamă.  Atunci am înțeles că oricât mă agit eu, ritmul de dezvoltare al copilului tot ăla e și am încetat să mă mai stresez pentru fiecare așa zisă „întârziere”. Atunci au trecut problemele de sănătate și sistemul imunitar a devenit mai puternic, iar noi nu a trebuit să ne mai cărăm în fiecare vacanță cu farmacia după noi și să stăm cu inima cât un purice la fiecare tuse. Atunci au trecut încăpățânările fantastice din perioada 2-4 ani și au început să dea roade discuțiile și explicațiile interminabile pe care le purtam cu Ana încă de când era bebeluș.

Atunci a început copilul meu să înțeleagă că este respectat și ascultat

Că ceea ce îi spunem noi e spre binele ei. Atunci și-a descoperit dragostea pentru muzică și viața noastră a devenit mai colorată. În anii aceia nimic nu era obligatoriu. Puteam ajunge în ritmul nostru la grădiniță, ne permiteam zile de „chiul”, în care mergeam în mici escapade în natură sau la distracții, fără stresul că va pierde ceva. Nu aveam un orar fix decât teoretic. Practic, aveam multă libertate, pe care uneori nu am știut să o apreciem.

Când văd acum discuții de la ședințele cu părinții de la grădiniță, mă bufnește râsul. Când îmi amintesc de unele „probleme” de atunci, la fel. Probabil așa o să mi se pară peste ani „tragediile” de acum. Că nu știe încă tabla înmulțirii, că nu a prins încă pe deplin gustul cititului, că activitățile care trebuie făcute nu sunt pe gustul ei și mereu caută să facă doar ce îi place, după regulile proprii.

Cea mai frumoasă perioadă din viața de părinte poate fi în fiecare an, în fiecare săptămână, în fiecare zi

Dacă lăsăm deoparte grijile inutile și renunțăm la control. Dacă reușim să privim dincolo de cerințele școlii și ale societății și le dăm copiilor noștri libertate de acțiune și exprimare. Dacă ne stresăm mai puțin și ne bucurăm mai mult. Dacă ne dăm voie să fentăm puțin sistemul și ne străduim să îl facem mai ușor de suportat. Dacă conștientizăm că foarte puține lucruri sunt cu adevărat foarte grave în viață și un rezultat prost la un test, ce model de dulapuri să achiziționăm în clasă sau la ce cursuri de engleză să trimitem copilul cu siguranță nu sunt printre ele.

Nu trebuie să așteptăm să treacă criza de colici, răceala, perioada lui nu spus la orice ca să ne bucurăm de copiii noștri. Nu trebuie să îi vedem absolvenți de grădiniță, în prima zi de școală, că termină liceul sau intră la serviciul visat (de noi, desigur) ca să le fim alături, să le spunem că îi iubim și îi sprijinim. Nu e nevoie decât să fim prezenți cu bucurie acolo. Atunci când o să ne iasă asta, o să putem spune că cea mai frumoasă perioadă din viața de părinte e în fiecare zi, cu provocările și bucuriile ei.

Citește și

Unde te grăbești? Mai ține-l în brațe puțin

10 lucruri complet inutile în primul an de viață al bebelușului

Aș vrea să stăm de mână toată viața

Spune-i adevărul! Tu ești reperul lui!

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Sursa foto – Freepik.com

View Comments (3)
  • Imi face bine sa constat ca nu sunt singura care vrea cateodata sa lase totul si sa plece …Intradevar de partea cealalta este bucuria pana la lacrimii …si asa e viata pana la urma un continuu suis si coboras.Pot confirma ca si la noi dupa varsta gradinitei fregventa imbolnavirilor a inceput sa scada si tare bine ne-a mai prins…chiar daca venea din urma al doilea bebe mi s-a parut ca din punctul asta de vedere n-a mai fost atat de solicitant.
    Bucurii multe pana la lacrimi iti doresc de la copilul tau iar in clipele grele rabdare si intelepciune !
    Cu drag,
    Fausta

  • Ooo da,de cate ori nu am zis ca imi vine sa ma duc in lumeeee dar dupa aceea cand ma ia in brate si imi spune Te Iubesc,ma topesc toata si uit de toate,iar cea mai frumoasa perioada cred ca este acum la 4 ani+ cand ma pot intelege cu ea,cand mergem la shopping,ca fetele si isi alege ea ce vrea sa poarte,mai tarziu cu siguranta va fi si mai frumos dar acum ne bucuram de momentele specifice varstei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top