Pun mâna pe ea, să o trag mai aproape de mine. Atingerea fierbinte mă sperie. O, Doamne, cred că îmi iese un ou ochi în cinci minute pe pielea ei. Aprind lumina și văd că e roșie toată la față. Brusc, mă curpinde panica. Suntem în prima vacanță împreună și copilul s-a îmbolnăvit. Prima ei gripă de-adevărat, cu febră mare, nas înfundat bocnă și tot tacâmul. Au urmat zeci de astfel de episoade, la toate vârstele. Până la 6 ani am ținut-o într-o cascadă de tuse, febre, muci. Am încercat de la metode băbești, preparate homeopate, până la produse naturiste și alopate. Am avut și bafta să completăm totul cu o hiper-reactivitate bronșică, adică fiecare răceală, oricât de banală, se lăsa cu tuse până la vărsătură. A trecut, Ana a crescut, sigur că de răcit răcește și acum, dar mult mai ușor și oricum, acum știu ce am de făcut când copilul e răcit.
Ce faci când copilul e răcit?
Multe lichide, ceai cald și vitamina C
Într-o primă fază, eu aplic metode mai puțin invazive. Îi dau ceaiuri multe, cu miere și lămâie. Îi fac sucuri de citrice – portocale, grapefruit, lămâi și, o amintire dragă mie, farfuria colorată. Când eram mică și răceam, mama tăia pe o farfurie portocale și lămâi, punea miere pe deasupra, lăsa cam o jumătate de oră, apoi îmi dădea să mănânc fructele și să beau zeama care se forma. Mă cam strâmbam, că era acră rău, dar mă simțeam mult mai bine după aceea.
Leacuri de la bunica
Nu râdeți de mine, recunosc că în momente de panică am aplicat și leacuri “băbești”. La mine când eram mică au mers, la copilă așa și așa, o fi generația asta din alt aluat. La febră mare i-am pus șoșete cu oțet de mere și apă (am avut grijă să diluez bine oțetul, altfel este risc de iritații), iar la dureri puternice de gât comprese cu cartof ras.
În caz de febră, am dezbrăcat-o cât mai mult, am răcorit camera și, la nevoie, am făcut împachetări și băi reci
Contrar credințelor că atunci când copilul are febră, îl ferești de “curent”, toți medicii recomandă îmbrăcăminte cât mai ușoară – maieu sau chiar dezbrăcat complet. Camera foarte bine aerisită, chiar răcorită și, la temperatură mare, împachetări în prosoape udate în apă rece și băi în cadă, în apă răcită treptat. Nu e plăcut, îmi amintesc și acum cât de tare urla Ana la împachetări, dar eficiența e maximă.
Am ieșit la aer, dacă nu avea febră
Deși se crede că atunci când copilul e răcit, toată familia trebuie să stea în “carantină”, eu mi-am scos copilul la aer, dacă nu avea febră și starea lui generală era bună. N am mers în locuri aglomerate, spații de joacă sau alte locuri unde erau copii, dar ne-am plimbat la aer și ne-am întors cu un moral foarte bun.
Preparate naturale și produse ușor de administrat
Am încercat mereu să evit medicamentele puternice și în cazul meu și în cazul copilului, cât s-a putut și am apelat la preparate homeopate sau naturiste. Pastiluțele sau siropurile nu sunt mereu ușor de administrat, mai ales când copilul e răcit și capricios. E nevoie de ceva ca un puf magic, care să facă virușii răi să dispară, ca alungați de Zâna Bună.
M-am bucurat tare când am aflat că a apărut pe piață primul produs pentru copii sub formă de spray, care se aplică în caz de simptome ale răcelii și pentru stimularea imunității. Îngerașul Pufy Puf spray este un produs Dacia Plant, 100% natural, fără zahăr, coloranți și conservanți, cu un gust plăcut și usor de administrat, recomandat copiilor pentru menținerea sănătății aparatului respirator și susținerea imunității organismului.
Ce îmi place cel mai mult este că Îngerașul Pufy Puf spray are în compoziție propolis, cunoscut ca un excelent antibiotic natural.
Eu sunt fan al produselor apicole și al celor care folosesc propolis și cred că întâi e bine să folosim ce ne dă natura și doar în cazuri extreme să apelăm la produse sintetice
Pufy Puf Spray se administrează și pentru stimularea imunității, dar și când apar primele simptome ale răcelii. Este antimicrobian și antiviral, antiseptic respirator, antiinflamator și cicatrizant și dezinfectant al cavității bucale. Adică, acționează asupra tuturor simptomelor nesuferite ale răcelii și îl ajută pe puiul mic să se facă bine mai repede.
Se administrează copiilor de la 1 la 14 ani.
Mi-ar plăcea să știu voi ce metode aplicați când puiul e răcit.
Citește și
Febra copiilor e un lucru bun, nu mai fugiți de ea!
Diareea nu se tratează cu regim, nici febra cu antibiotice
Când să mai ceri o părere medicală despre copilul tău
5 greșeli în diversificarea bebelușilor
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.
De obicei, noi nu ne panicăm și nici nu sărim cu medicamente. Mulțumesc pentru recomandare. Este bine de știut!
Pfff, ce bine! Eu sunt panicoasa sefa :-). Cu drag!
Ce bine ca se poate administra si copiilor mici. Eu sunt mare fan produse naturiste inainte d eorice alt tratament alopta, dar a fost mereu mai greu sa gasesc produse pentru micul P. (ba aveau alcool, ba erau peste 2 ani…)
Da, da, si eu sunt fan, am incercat multe produse. Si eu ma bucur ca a aparut o asemenea varianta. Multa sanatate micului P! <3
Și eu îi dau propolis lui Tudor, e foarte bun. Nu știam de sprayul ăsta, bine că ai scris.
Cu drag! Si eu ma bucur ca am aflat de el!
Eu întotdeauna apelez la metodele naturiste. Foarte rar tratez răcelile cu medicamente.
Ce bine! Eu recunosc ca ma cam speriam, mai ales cand era Ana mica, dar si acum ma mai sperii de febre mari si simptome uracioase.
Adaugam in trusa de luptatori cu Cucoana Raceala si ingerasul Pufy Puf Spray! Multumim
Cu drag!
Ei bine, depinde de situatie. Ccand Victor era mic, aproape ma panicam pentru ca temperatura urca foarte foarte sus intr-un timp foarte scurt. Imi era frica de convulsii, eram singura acasa si imi era foarte greu. o data am ajuns la spital cu el, avea o laringita urata, o temperatura imensa, aveam impresia ca priveste prin mine si iar acolo a si vomat de la cat de rau ii era. Dupa ce a inceput sa isi inteleaga organismul si poate spune ce simptome are, am inceput sa fiu mai putin speriata. dar trebuie sa fii prudenta si .. mai bine sa te agiti si sa fie degeaba decat sa astepti sa actioneze diversele leacuri si sa iti para rau ca nu te-ai dus mai din timp. Sa spun sincer, la noi nu au functionat leacurile ,,babesti,, Doar frectiile cu otet sa fi avut ceva rezultat. Impachetari cu ceva rece nici nu s-a pus problema, eu nu suport asta asa ca nici pe el nu am verificat. Asa ca da, sunt mai mult adepta prevenirii prin metode naturiste decat a tratarii naturiste.
O, da, si noi ne-am luptat cu temperaturi mari, pana spre 3 ani numai 41+ arata termoetrul, adica urca pana la 41 si apoi arata eroare. Doamne, ce spaima am tras la inceput, apoi m-am obisnuit, cu ochii inchisi faceam protocolul de scaderea a temperaturii. Eu le-am incercat pe toate, dar da, sunt de acord ca mai bine previi decat sa ajungi la situatii extreme. Multumesc pentru impartasire!
Bună, Ioana 🙂
Vaai, dar eu mă super panichez, nu panichez. Dacă e cu febră mare, am fugit la urgențe. Mai bine să-l vadă un medic, zic, să fim siguri. Acum, parcă m-am mai domolit un pic cu panica, dar când era mic, mic era teroare. Când a făcut prima dată febră. MARE.. Eu, să leșin, nu alta, lângă el, puls 500. Al meu soț nu știa încotro s-o mai apuce… de cine să se ocupe mai întâi :)) A fost pe sistemul – Dragă, pe mine lasă-mă la cardiolog în drum spre pediatru. Mersi. :)) Oricum, eu îi dau, în sezonul rece, pe lângă vitamina C și câte o jumătate de linguriță de miere Manuka, mi se pare extraordinară. Voi ați folosit?
Vai, draga de tine, ce peripetie cu tensiunea 🙂 Te inteleg perfect! Miere de Maunuka ne-a dat acum doctorita, la ultima raceala a Anei. Am zis ca luam aur, cand am auzit cat costa :-))). I-am dat atunci punctual, acum zace prin bucatarie, desi mi-am propus sa ii dau preventiv, ca tratament. E mai greu cu organizarea 🙂
La noi a ajutat. Cel puțin asta este impresia mea. Așa este, e super scumpă, cea mai scumpă miere din lume, de fapt dar nu există antibiotic natural mai puternic decât ea. Din câte știu eu, s-ar putea să mă înșel. 🙂 Sănătate pentru pitici să avem, zic! Și pentru noi, pe lângă ei. Trecem noi și de iarna asta 🙂
MA panichez pe interior si incerc sa fiu cat mai calma la exterior! E greu sa vezi ca sufera copilul tau.
Depinde si de varsta copilului. La cei mai mici e mai greu, consultatia medicului pediatru fiind cea care ne calmeza un pic, avand un diagnostic si un tratament de urmat.
Da, asa e, pe masura ce creste e mai simplu, desi panica nu dispare niciodata 🙂
Ceaiuri cu plante expectorante/antiinflamatoare, masaj cu uleiuri esentiale pure din plante Do Terra si aerosoli cu sare uscata SaltMed. Dureaza mai putin raceala si am scapat si de otitele repetate.
Multumesc, Mariana pentru sfaturi! Tocmai am intrat si eu in lumea doTerra, abia astept sa soseasca primul pachet 🙂