Now Reading
Cât timp au voie copiii la TV, calculator sau tabletă?

Cât timp au voie copiii la TV, calculator sau tabletă?

Dulciurile şi accesul la TV  sunt cele două mari subiecte pe care generaţiile din familia noastră au opinii diferite. Noi, părinţii, restricţionăm timpul de stat la electronice și consumul de dulciuri, în timp ce bunicii permit. Că doar o ciocolată în plus nu ne-a omorât nici pe noi când eram mici, cu atât mai puţin statul la desene. Mai ales că astea de acum sunt mai frumoase, sunt şi educative, ce rău pot face? Ei bine, se pare că pot şi chiar fac rău, depinde de cum îi sunt oferite copilului. Atunci vine întrebarea – care este, în mod ideal, timpul de stat la electronice pentru un copil?

Care este influenţa media asupra dezvoltării neurocognitive a copilului?

Am aflat la Maratonul de Sănătate, organizat de Secom în parteneriat cu Mămica Urbană, de la Raluca Teleanu, medic neurolog pediatru în cadrul spitalului de copii Victor Gomoiu.

Datele statistice ale studiilor ne spun că, săptămânal, copiii petrec 23 de ore în faţa televizorului

46% folosesc zilnic laptopul, 41% smartphone-ul, 33% desktop-ul şi 23% tableta

Dincolo de statistici, ce am reţinut eu din prezentarea doamnei doctor Raluca Teleanu, care a fost dealtfel extrem de echilibrată şi nu a spus nicio clipă să interzicem copiilor folosirea gadget-urilor sau privitul la TV.

Privitul la TV creează o atitudine mentală pasivă, deoarece emisferul stâng al creierului este în repaos, ceea ce pe termen lung poate conduce la deficienţe în ceea ce priveşte gândirea logică şi analitică, în vorbire şi construirea frazei, în scris şi citit.

Activitatea creierului pe parcursul privitului la TV este ALFA, adică în afara spaţului, fără orientare, aşa numitul „visat cu ochii deschişi”

Privitul la TV inhibă imaginaţia, deoarece prezintă totul de-a gata, pe tavă, iar privitorul nu mai trebuie să îşi imagineze nimic

70% din întârzierile de limbaj cu care se confruntă doamna doctor în activitatea sa zilnică sunt cauzate de privitul excesiv la televizor.

Maraton de sanatate Secom dr Teleanu

La TV copiii sunt suprastimulaţi, pentru că totul este foarte alert şi colorat. Ei devin hipertonici şi este evident că atunci când sunt reintroduşi în lumea reală se plictisesc foarte repede şi „nu au stare”. De aici şi atât de multe diagnostice de ADHD în ultima vreme.

Jocurile video pot fi benefice pentru copii atâta timp cât nu se abuzează de ele şi cât ele sunt paşnice şi antrenează gândirea logică – de exemplu jocurile de strategie

Nu este indicat să le interzicem copiilor accesul la televizor, tabletă, telefon, calculator. Acestea reprezintă o realitate cotidiană şi de multe ori ele sunt şi instrumente de socializare şi discuţii între copii.

Creierul este modelabil şi remodelabil, ca răspuns la o experienţă

Emoţiile pot fi controlate şi este bine să îi învăţăm pe copii cum să facă acest lucru

Cele mai multe conexiuni la nivelul creierului se formează în primii trei ani de viaţă, aşa că este indicat ca până la această vârstă copilul să nu aibă acces la TV sau alte ecrane (laptop, tabletă, telefon, calculator)

Care este timpul de stat la electronice – TV, tabletă, calculator recomandat pentru un copil?

Durata maximă de privit la televizor (tableta, telefon, laptop se cumulează şi ele în acest timp) este de 1 oră-maximum o oră şi jumătate pe zi

Sunt recomandate pauze de 15-20 de minute între reprizele de privit la TV, mai ales dacă se depăşeşte timpul recomandat

NU lăsaţi TV-ul să meargă încontinuu, pe principiul că oricum copilul nu se uită! Poate că nu se uită tot timpul în ecran, dar creierul recepţionează toate mesajele transmise

În loc să acordăm o atenţie excesivă acumulării de cunoştinţe şi dezvoltării IQ-ului, este de preferat să ne ocupăm în special de dezvoltarea inteligenţei emoţionale a copiilor, aceasta fiind fără limite.

Există copii preponderent vizuali, cum este Ana, care vor fi captivaţi de prezenta ecranelor – aţi mai văzut copil de 1 an-2 uitându-se captivat la emisiuni politice? Ei bine, eu mă feream să mai intru cu Ana în restaurante sau locuri publice unde exista TV, pentru că pentru ea totul se oprea când vedea un ecran, indiferent de ceea ce rula. Aşa este şi acum, doar că se poate controla mai bine.

Această caracteristică poate fi folosită în beneficiul copilului, în sensul că el poate învăţa foarte bine utilizând televizorul sau calculatorul – să privească documentare, lecţii de limbi străine, etc. Şi nu, dacă va sta captivat într-un ecran nu este din cauză că i se limitează accesul, ci din cauză că este preponderent vizual. Şi dacă se va uita non-stop la TV, tot atât de fascinat va fi.

În concluzie, privitul la TV şi accesul la telefon, tabletă, laptop nu sunt nocive, atâta timp cât nu sunt folosite în exces şi cât nu suplinesc prezenţa părintelui lângă copil.

Mirela Retegan, fondator Zurli, are o grămadă de alternative la statul pe tabletă, TV și telefon. Una dintre ele sunt jocurile de conectare. Cuvântul interzis și Clopoțel sunt două joculețe potrivite oriunde, mai ales atunci când stăm mult în trafic și suntem tentați să le lăsăm copiilor liber la telefon sau tabletă.

Cuvântul interzis

Un jucător pune întrebări şi celălalt răspunde, apoi rolurile se schimbă. Se stabileşte un cuvânt pe care cel care răspunde nu are voie sub nicio formă să îl folosească. Evident că cel care pune întrebări le va formula în aşa fel încât răspunsul să fie greu de dat fără folosirea cuvântului interzis. De exemplu, cuvântul interzis este primăvara, iar posibile întrebări – În ce anotimp se topeşte zăpada sau În ce anotimp este ziua mămicii.

See Also

Clopoţel

Unul din jucători pune întrebări, iar celălalt trebuie să răspundă la orice „clopoţel”. Noi îl jucăm foarte des cu Ana şi ea se amuză cel mai tare când o întrebăm dacă vrea jucării, îngheţată, etc., iar ea trebuie să se concentreze să nu greşească şi să spună altceva decât „clopoţel”.

Atracţia copilului pentru TV şi alte electronice se manifestă atâta timp cât el nu primeşte atenţia necesară de la părinte.

Ecranul nu îl amână, nu îl goneşte, nu îl ceartă, ci este disponibil acolo pentru el, oricând.

Conectează-te 100% cu el şi vei bate orice gadget!

Acordaţi-le atenţie copiilor, vorbiţi cu ei, aflaţi ce îi frământă, învăţaţi-i să îşi controleze emoţiile şi ajutaţi-i să crească echilibrat!

Citește și

Cum trezim copiii dimineața, altfel decât cu greu?

6 jocuri cu materiale reciclate. Cum îl înveți să protejeze natura?

Cum le facem educație financiară copiilor

Cum să crești un copil inteligent emoțional

Cum îmi ajut copilul să nu abuzeze de dulciuri

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

View Comments (3)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top