Ce mai citim? Unii pot contesta întrebarea, pe motiv că ar conține un plural folosit defectuos de către părinți, care suprimă astfel personalitatea copilului. Nu intru în discuția asta, fiecare se exprimă cum vrea. Pentru noi, cititul cărților este o activitate pe care o facem și împreună și este extrem de riguroasă, adică nu avem voie să o sărim în nicio seară. Ba uneori ne mai prinde și ziua.
Ana adoră cărțile. O fascinează să se uite la ele, să le răsfoiască, să le atingă, trece de la una la alta, ca și cum și-ar dori să le exploreze pe toate în același timp.
Orice drum la mall, fie că este la film, fie că este pentru ceva punctual, trebuie obligatoriu să treacă și pe la cărți, de unde nu plecăm decât în urma unor negocieri prelungi. Vizita la târgul de carte Gaudeamus a fost pentru ea mai ceva decât dacă am fi poposit într-un magazin de ciocolată.
Ce cărți recomand Ana pentru copiii de 6-7 ani?
Prima carte aleasă a fost de la Editura Cartea Copiilor, Moș Crăciun, o poveste despre atelierul Moșului în care se făuresc cadourile pentru copii. Cred că este o idee foarte frumoasă de cadou pentru Moș Nicolae. Am mai remarcat la Editura Cartea Copiilor foarte multe cărți frumoase. Ana a mai ales Năsturel, povestea unui ursuleț foarte simpatic.
La Ibu Publishing, am găsit cartea „Adevărata poveste a Motanului încălțat”, foarte aratoasă și calitativă. Cei de acolo s-au lăudat că este 3D, dar cu ochelarii de film nu merge, probabil că trebuie să ne achiziționăm ochelari speciali pentru cărți.
O altă carte iubită este Paddington, povestea ursulețului cu sandvișuri sub pălărie, care a ajuns din sălbăticie direct în agitația orașului și s-a refugiat la o familie, devenind parte din ea. Ana a adorat filmul, așa că presimt că Paddington o să ne însoțească multe seri de acum înainte.
De la Galaxia copiilor, Ana recomandă cărticelele Pixi
Am descoperit și colecția Pixi Știe tot, din care am luat „Să ne purtăm frumos” și „Corpul meu”. Am aflat și o informație interesantă – Pixi poate veni la școală, unde timp de o oră să facă activități cu copiii, să le citească și la final să le dăruiască micile cărticele. Mi se pare o idee grozavă și sper să o putem pune în practică.
La Editura Trei ne-am dus după „Adio, Bursuc”, cărticică despre care aflasem de la Laura și care tratează subiectul morții, foarte sensibil la noi în această perioadă. Tocmai de aceea, Ana nu a dorit să luăm cartea și am preferat să îi respect dorința, vom încerca altfel să escaladăm subiectul.
Am plecat în schimb cu o altă carte ce pare utilă, „Nu e corect”, care îi ajută pe copii să facă față nedreptăților de zi cu zi, dar și să se confrunte într-un mod constructiv cu sentimentul de gelozie sau invidie. Din aceeași colecție mai fac parte câteva cărți care tratează furia, anxietățile de tot felul și dorința copiilor de a prelungi cât mai mult ora de culcare.
Cea mai iubită achiziție a fost „Marea carte Au-Au”, a doctoriței Plușica
Recunosc că mie personal mi s-a părut o cheltuială un pic deplasată – costă destul de mult, 45 lei cu reducere și este „subțirică” ca și conținut. Dar clar pentru fetițe este fascinantă și o recomand ca idee de cadou.
M-am gândit că nu pentru multă vreme se va simți atrasă de astfel de lucruri și va avea tot timpul să citească cărți educative și serioase. Dar înapoi la dignostice trăsnite și animăluțe mâzgălite pe paginile cărții nu se va mai întoarce niciodată.
Ziua asta a fost despre joacă, dorințe împlinite și bucurie. A ei să tropăie fericită printre rafturile colorate, a mea să o văd pasionată de cărți și să îmi doresc în secret să rămână la fel de dornică de citit și atunci când va fi vorba să citească singură.
Ai voștri copii ce cărți iubesc la vârsta lor?
Citește și
Copilul tău citește? Al meu cu chiu cu vai
20 de filme artistice de văzut în familie (partea I)
20 de filme artistice de văzut în familie (partea a II-a)
Am un copil care iubește să cânte. Ce e de făcut?
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.