Now Reading
Recomandare de carte pentru copii mai mari (9+)

Recomandare de carte pentru copii mai mari (9+)

 

Mi se pare că, cu cât copiii sunt mai mari, cu atât oferta de cărți pentru ei e mai bogată și devine tot mai dificil să alegi. Mie una mi-e acum la fel de greu ca la cărțile pentru adulți, noroc că la cele de copii nu trebuie să aleg eu. Pentru că m-ați rugat să vă mai fac recomandări de cărți pentru copii mari, astăzi vă prezint o carte recent apărută la editura Nemi, sora mai mică a Editurii Nemira. Cartea este scrisă de Cressida Cowell, celebra autoare a seriei Cum să-ți dresezi dragonul și este recomandată pentru grupa de vârstă 9+.

Cărți pentru copii mari. Vrăjitorii de odinioară

Este o carte fantastică, ce își are originea în imaginația bogată a copilăriei. Xar este un băiat Magician care nu are deloc Magie, dar ar face orice să o obâină. Dorința este o fată Războinică, dar deține un obiect interzis, un obiect Magic și ar face orice să îl ascundă.

Totul în carte este bazat pe magie, vrăjitori și ființe fantastice

Autoarea povestește despre sursa de de inspirație pe care a avut-o în crearea personajelor și a poveștii

Când eram un copil care se plimba cu bicicleta prin Sussex, magia despre care citisem la Ursula le Guin sau T.H.White părea cu totul posibilă. Ridicăturile de pământ și dealurile din locurile unde-mi petreceam vacanțele aveau forme atât de extraordinare încât înțeleg de ce generațiile de dinaintea mea credeau că pământul era modelat de uriași, că movilele erau cadavrele lor și caii de cretă fuseseră desenați și ei de mâini de giganți.

Acolo era un deal pe care mă jucam, numit Lewin Down, care înseamnă Lasă dealul în pace. Secole întregi zona a rămas necultivată, fiind prea abruptă. Copacii erau rari și pricăjiți, prevestitori de lucruri rele și tot acolo creștea ienupăr, neobișnuit pentru sudul Angliei. Totul transmitea un avertisment să nu ne apropiem. Eu găsisem alt motiv pentru care se numea Lasă-l în pace. Și anume magia. Acesta e peisajul care a inspirat Vrăjitorii de odinioară, unde am o Epocă de Fier în care uriașii chiar se plimbau prin pădurile Albionului, unde eroii mei din triburi de vrăjitori inamice călăresc pisici uriașe, au prieteni uriași, spiriduși și zâne.

Voiam să explorez o vreme apusă, când magia era încă prezentă, dar tot mai slăbită de lumea rațională, științifică.

 

Tonul cărții este unul prietenos, presărat pe alocuri cu umor. Ilustrațiile sunt alb-negru, schițate, așa cum am văzut că „se poartă” în cărțile pentru copii mari.

O temă majoră din Vrăjitorii de odinioară este empatia

Studiile arată că cititul e cel mai bun pentru a le da copiilor „modelul mental al intențiilor celorlalți”. Cărțile astea vorbesc mult despre empatie. Și îi lasă pe copii să se pună mult în pielea personajelor. Atât Xar, cât și Dorință se încadrează greu în grupurile din care fac parte. Dorință, mai ales, e singuratică și agresată des de mai tinerii Războinici. Atunci când am făcut-o pe ea protagonista seriei m-am gândit la toate astea. La mesajul că e în regulă să fii puțin diferit de ceilalți, că tot poți ajunge un erou și că toate calitățile care te fac diferit pot fi cele care îți aduc succesul în alte circumstanțe. 

Cele mai bune sfaturi ca să îți ajuți copilul să citească de plăcere. Sfaturi de la Cressida Cowell

Când învață să citească, ascultă-i cum citesc dimineața la micul dejun, nu seara după școală când amândoi veți fi obosiți.

Nu îl obliga să termine o carte care nu îi place.

Găsește cărți care să-i placă. Cere sfaturi de la librari, alți părinți sau vezi ce i-a mai plăcut înainte.

Citește cu ei chiar și după ce cresc mari.

Citește câteva capitole foarte interesante dintr-o carte, de preferat începutul unei serii și după ce se entuziasmează, spune că ai ceva de făcut în bucătărie și lasă-i să citească singuri.

Ascultă audiobook-uri în mașină.

Citiți împreună în fiecare seară.

Vă recomand cu drag cartea „Vrăjitorii de odinioară” de la Nemi și vă sfătuiesc să fiți cu ochii pe pagina blogului, pregătesc împreună cu Editura Nemira o surpriză pentru voi!

Citește și

Jocuri de jucat toamna. Captivante chiar și pentru copii mai mari

See Also

Cum am ales din oferta de cursuri de engleză pentru copilul meu

Cărți utile pentru învățat limba engleză

Cum îți ajuți copilul să citească?

Cărți de știință și tehnică în joacă

Istoria pe înțelesul copiilor. Trei cărți pe înțelesul copiilor

Două cărți despre Holocaust pe înțelesul copiilor

Activități și ateliere pentru Săptămâna Școala Altfel

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top